[XHTML][Pytanie] Iframe i buttony W3C
-
maciek102
[XHTML][Pytanie] Iframe i buttony W3C
Witam
Mam dwa pytanka pierwsze odnosnie plywajacej ramki czyli <iframe></iframe>. Spotykam sie w roznych kursach i artukulach ze wycofano ze standardu ramki ale nic nie pisze o w/w poleceniach. Informacje znajduje tylko o cofnieciu stalych ramek - frameset itd, a odnosnie iframe nie ma nic, czyli chyba mozna ich uzywac.
Drugie pytanko odnosi sie do oznakowania strony metka standardu. XHTML pochodzi od i jest nowsza generacja HTML 4, czyli jesli zamieszczam na stronie metki ze standardami to musze/moge zamiescic buton standardu html 4 oraz XHTML 1 czy wystarczy mi tylko jedna metka XHTML 1 ????
Mam dwa pytanka pierwsze odnosnie plywajacej ramki czyli <iframe></iframe>. Spotykam sie w roznych kursach i artukulach ze wycofano ze standardu ramki ale nic nie pisze o w/w poleceniach. Informacje znajduje tylko o cofnieciu stalych ramek - frameset itd, a odnosnie iframe nie ma nic, czyli chyba mozna ich uzywac.
Drugie pytanko odnosi sie do oznakowania strony metka standardu. XHTML pochodzi od i jest nowsza generacja HTML 4, czyli jesli zamieszczam na stronie metki ze standardami to musze/moge zamiescic buton standardu html 4 oraz XHTML 1 czy wystarczy mi tylko jedna metka XHTML 1 ????
Re: [XHTML][Pytanie] Iframe i buttony W3C
Ramek (zarówno pływających jak i zwykłych) można używać tylko w XHTML 1.0 Frameset. W przyszłości powstanie nowy język XFrames, który będzie służył do opisywania ramek.Mam dwa pytanka pierwsze odnosnie plywajacej ramki czyli <iframe></iframe>. Spotykam sie w roznych kursach i artukulach ze wycofano ze standardu ramki ale nic nie pisze o w/w poleceniach. Informacje znajduje tylko o cofnieciu stalych ramek - frameset itd, a odnosnie iframe nie ma nic, czyli chyba mozna ich uzywac.
Z tego co rozumiem chodzi Ci o wersję opisywaną w <!DOCTYPE>. Pierw należy zauważyć, że w <!DOCTYPE> oprócz standardu XHTML można opisać też np. standard HTML 4.01 (lub inny). Po drugie, jeśli dobrze Cię zrozumiałem to chodzi Ci o obrazki W3C opisujące zgodność strony ze standardami. Aby uczciwie zamieścić taki obrazek na swojej stronie musisz poddać ją walidacji w walidatorze na stronie w3c.org i jeśli strona pomyślnie przejdzie przez proces sprawdzania zgodności to otrzymasz kod do wklejenia na stronę, który będzie pokazywał odpowiedni obrazek zgodny z tym co napisałeś w <!DOCTYPE>, a więc jeśli strona jest zgodna z XHTML1.0 to będzie to analogiczny obrazek, ale żaden inny dodatkowy (typu HTML 4.01). Warto jednak poddać walidacji też dokument CSS i jeśli przejdzie przez proces to również dostaniesz możliwość wstawienia odpowiedniego obrazka potwierdzającego zgodność arkuszy stylu z WebStandards.Drugie pytanko odnosi sie do oznakowania strony metka standardu. XHTML pochodzi od i jest nowsza generacja HTML 4, czyli jesli zamieszczam na stronie metki ze standardami to musze/moge zamiescic buton standardu html 4 oraz XHTML 1 czy wystarczy mi tylko jedna metka XHTML 1 ????
-
maciek102
re
OK teraz juz kumam wszystko czyli nie mozna sobie od tak walnac obrazka ze jest zgodnosc
zrobilem testa i wyszlo jeszcze kilka byczkow drobnych. Do tej pory uzywalem CSE HTML Validator Lite v6.5 ale on to nie wszystko pokazuje i twierdzi ze jest ok.
I jeszcze jedno pytanko czy moze zna ktos jakis sposob na podmiane plywajacej ramki jakims innym elementem?? a dokladnie chodzi mi o to aby nie trzeba bylo edytowac menu za kazdym razem na wszystkich podstronach.
I jeszcze jedno pytanko czy moze zna ktos jakis sposob na podmiane plywajacej ramki jakims innym elementem?? a dokladnie chodzi mi o to aby nie trzeba bylo edytowac menu za kazdym razem na wszystkich podstronach.
-
Mikołaj Barczentewicz
- Nowy

- Kontakt:
PHP, ASP. To jest najlepsze rozwiązanie. Przerób sobie jakieś kursy to zobaczysz jak to zrobić.
-
maciek102
no i znalazlem juz rozwiazanie jak sie okazalo ze w php jest funkcja inclode ktora dziala praktycznie tak samo jak plywajaca ramka
dzieki za odpowiedzi
Wracając do <iframe>. Dość prostym substytutem jest zastoswanie w elemencie blokowym (najczęsciej <DIV>) atrybutu css : (powinien pajawic sie przewijak, tylko wtedy, gdy bedzie potrzebny). Wszystko wygląda estetycznie, a kod jest czysty i przyjazny dla wyszukiwarek.
Kod: Zaznacz cały
overflow: auto;Re: [XHTML][Pytanie] Iframe i buttony W3C
Elementu iframe mozna uzywac nie tylko w XHTML 1.0 frameset, ale rowniez w wersji Transitional.
W opisie DTD XHTML Transitional na stronie W3C nie odnalazłem elementu iframe.paszczak pisze:Elementu iframe mozna uzywac nie tylko w XHTML 1.0 frameset, ale rowniez w wersji Transitional.
W takim razie polecam zapoznanie się z samym DTD.
http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd
Z resztą.. strona z iframe i doctype xhtml 1.0 transitional przechodzi pozytywnie "walidację".
http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd
Z resztą.. strona z iframe i doctype xhtml 1.0 transitional przechodzi pozytywnie "walidację".
Element iframe nie został oficjalnie odrzucony, ale nie jest też wymieniany w specyfikacji ścisłych HTML,XHTML.