[google] linkowanie z blogów ?

Dyskusje pod okiem specjalistów o analizach rynku, strategiach kampanii reklamowych w sieci oraz monitoringu stron WWW.
ODPOWIEDZ
insular
Nowy
Nowy
Kontakt:

[google] linkowanie z blogów ?

Post autor: insular »

czy w związku z wprowadzanymi
zabezpieczeniami dotyczącymi
uznawania podpisów w forach i w blogach
jako spam

znikną linki do stron z podpisów ? 8O

czy wiecie może kiedy to zacznie działać a może już działa

strach się bać :roll:

jakie jest wasze zdanie ?
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Re: [google] linkowanie z blogów ?

Post autor: Dawid Kulbaka »

Obecnie nacisk połozony jest na blogi i komentowanie (linkowanie) pod nimi - tylko blogi zagraniczne, na forach spokojnie mozna reklamowac swoje strony, ale przypuszczam, ze google uderzy tez w jakieś aplikacje np. phpBB (za ich aprobatą) i kiedys to sie zmieni. Ogolnie juz teraz akcja ma niezły rozmach - MSN, Yahoo!, spora ilosc serwisów - blogów, ciekawe czy wejdą np. do nas. W Polsce tysiące linków są w księgach gości seriwsów bazujących na jportalu, ciekawe co zrobią :lol:

Bo to jest generalnie dobra inicjatywa i tylko poprawi wyniki stron, ktore faktycznie sa dobre,. choc pewnie swiat seo znajdzie kolejne metody i tak bedzie sie to toczyc...

Przyklad bloga:
http://codeblogs.ximian.com/blogs/deskt ... 00027.html jest tam nawet strona ktora po wpisaniu slowa 'pozycjonowanie' w google w Polsce znajduje sie na 1 miejscu. Fajne sposoby maja.. :wink:
Seth
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Seth »

insular pisze:znikną linki do stron z podpisów ? 8O
Nie zniknal, a beda pomijane przez wyszukiwarki.

Mnie si epomysl podoba :) Ciekawe ile stron spadnie w rankingach ;)
insular
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: insular »

ok jak tylko będą pomijane to nie ma problemu
gorzej jak google od razu potraktuje taką strone
jako spam ? 8O

ale w sumie obecnie to ma taki zasięg i jest
tak rozpowiszechnione ze prawie wszystkie strony
są w jakiś tam blogach , podpisach itp :?

tak jak napisal Dawid i tak na wszystko znajdzie
się sposób :wink:
mw
Nowy
Nowy

Post autor: mw »

ok jak tylko będą pomijane to nie ma problemu
gorzej jak google od razu potraktuje taką strone
jako spam ?
Właśnie! Czym innym jest pomijanie linków przez roboty wyszukiwarek a czym innym jest traktowanie linków jako spam i usuwanie witryn z wyników wyszukiwania - a to tym przecież mówi artykuł. Według mnie nie da się odróżnić spamu na blogach czy forach od zwykłych linków - bo i jak?
fibbia
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: fibbia »

Moment, moment. Ale najpierw ktoś w swoim blogu/książce gości musi zastosować atrybut rel="nofollow" .
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

Jejku, czy naprawdę czytanie ze zrozumieniem jest takie trudne? Żaden 11-letni Jasiu (czy tam John z Kentucky) nie musi nic zmieniać w swoim blogu. Może sobie w nim umieścic ile chce linków do jego zdaniem fajnych stron w necie i linki te będą przez Google przyczyniały się do wzrostu Link Popularity linkowanej strony. Ale.. jeśli teraz wejdzie 12-letni Krzysiu (czy tam Chris z Alabamy), skomentuje 5 wpisów, przy każdym dodając jedynie swój adres stronki, a potem wejdzie do księgi gości i zrobi to samo - wówczas nie wzrośnie mu LP. Zadba o to oprogramowanie blogu, które do każdego linku dodanego przez użytkownika (nie właściciela bloga) doda wspomniany atrybut rel="nofollow".

Nie ma to żadnych skutków ubocznych czy nie powstaną dzięki temu strony drugiej kategorii (jak to ktoś mądry powiedział pod tym linkiem w poście fibbii) - po prostu wyeliminuje to pajaców, którzy odwiedzają losowe blogi/księgi gości, tylko po to żeby podać tam adres swojej strony.

Teraz dzięki dobremu pomysłowi Googla i reakcji największych serwisów blogowych (choć nie wiem jak z tym w Polsce) - z blogów znikną bezsensowne wpisy (tzn. z komentarzy do blogów/z ksiąg gości etc). Ma to same plusy - lepsze wyniki wyszukiwania czy oczyszczenie tych blogów z bezsensownych linków.
fibbia
Nowy
Nowy
Kontakt:

Jejku, czy naprawdę czytanie ze zrozumieniem jest takie trudne?
Wojtek, sorry, ale się chyba zapędziłeś.
Pytania przedmówców są jak najbardziej uzasadnione. Za zastosowanie, jak sam piszesz, atrybutu rel="nofollow" zadba oprogramowanie blogu.
Większość funkcjonujących w necie blogów to blogi korporacyje. Zastosowanie tam tego atrybutu "załatwi" sprawę tego spamu w przeważającej większości blogów i to jak za dotknięciem różdżki - jednej nocy :-)
Do tego momentu wszystko cacy.
A co z blogami niekorporacyjnymi ? A co z korporacyjnymi, które się nie przyłączą do akcji Google, MSN'u i Yahoo ?
Musi być zastosowany "hak", bo niemożliwe żeby algorytmy u jednych zadziałały, a u innych nie.
Wydaje się więc, że takie "nieposłuszne" blogi, ale nie tylko - niektóre katalogi stron, linkownie (żeby nie pokazywać palcem, które w Polsce, hehehe) będą uwzględniane "jakoś" przez algorytmy. Jakoś IN MINUS.

Dlatego niektórzy protestują, twierdząc jak ten niemiec, że teraz to on będzie untermensch :twisted:
A zdanie mam podobne, jak Ty - dobrze jak to wprowadzą.
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

fibbia pisze:A co z blogami niekorporacyjnymi ? A co z korporacyjnymi, które się nie przyłączą do akcji Google, MSN'u i Yahoo ?
Nic. Kompletnie nic. Jeśli niektóre systemy blogowe nie wprowadzą tego to jeszcze lepiej.. Użytkownik będzie miał wybór - prowadzić blog w serwisie X i mieć go zawalonego głupimi linkami, albo iść do serwisu Y, gdzie stosowane jest no-follow.

Ja tu nie widzę totalnie ŻADNEGO problemu. Same korzyści - spora część blogów zostanie wyczyszczona z linków (kto będzie dodawał linki, jeśli nic one mu nie dadzą?), a i "pozycjonowanie" w ten sposob straci trochę sensu (jeśli kiedykolwiek go miało).
fibbia pisze:Musi być zastosowany "hak", bo niemożliwe żeby algorytmy u jednych zadziałały, a u innych nie.
Dlaczego musi? Jeśli będę pisał własny system blogowy i nie zastosuje w nim no-follow to co się stanie? NIC. Jedyne co może się stać, to na moje blogi przyjdą pajace i będą linkować. Czyli to co jest teraz.
fibbia pisze:Wydaje się więc, że takie "nieposłuszne" blogi, ale nie tylko - niektóre katalogi stron, linkownie (żeby nie pokazywać palcem, które w Polsce, hehehe) będą uwzględniane "jakoś" przez algorytmy. Jakoś IN MINUS.
Kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi w powyższym stwierdzeniu, naprawdę. Co to znaczy "in minus", jakie "nieposłuszne"? Ci, którzy nie umieszczą no-follow będą banowani czy co? Co rozumiesz poprzez "jakoś" traktowane przez algorytmy?
Piotr Bandyk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Piotr Bandyk »

Sorry, że tak pisze, ale te wasze gdybania są bez sensu. Każdy kto zajmuje się SEO wie o tym, że google i nie tylko ta wyszukiwarka dąży do tego, aby mieć "idealne' wyniki. Takie działania programistów google są następstwem działania spamerów i koniec.

I zgadzam sie z Wojtkiem, to przyczyni się do wyczyszczenia wyników jak i poprawy jakościowo blogów.

Poczekajcie jeszcze miecha to ktos wymyśli nowy sposób na spamowanie, google znów sie obroni i tak w kółko.
fibbia
Nowy
Nowy
Kontakt:

Wojtek, tytułem wstępu do ustępu :-)
Nie chodzi mi tu o udowadnianie, że ja mam rację, a Ty nie - czy na odwrót, bo nie w tym rzecz. Chcę zrozumieć co poeta (Google) "miał na myśli" i o co tu chodzi.
Zgodni jesteśmy, że, jeśli pomysł zostanie wprowadzony - oczyści wyniki i przystopuje blogowy spam. Zgodni jesteśmy, że "nofollow" leży w gestii adminów blogów, szczególnie tych korporacyjnych. I algorytm Google nie ma w tym zakresie nic do roboty.

Mnie osobiście nurtuje - i o tym pisałem - sytuacja gdy już funkcjonują dwa "rodzaje" blogów - łan dej after.
Wierzysz, że Google dążąc do doskonałość w wynikach nie zrobi nic z tymi ewidentnie spamującymi blogami / katalogami ? Ja nie wierzę - dlatego napisałem - "hak" i "in minus", trzymając się już tego skrótu.
Jak algorytm rozpozna dwa blogi, oba bez nofollow, jeden zaspamowany linkami, a drugi niezaspamowany? Rozpozna? Bo ja nie wiem. Zakładam jednak, że nie. A jeśli nie, to niezaspamowany dostanie "po uszach", bo algorytm pojedzie równo po wszytkich.
Amen.

PS: A co go "gdybania bez sensu" - wiesz, zanim wejdę w zakręt przy 180 lubię sobie pogdybać, bo może da się coś przewidzieć, lub założyć z dużym prawdopodobieństwem trafienia, czy stoi tam TIR w poprzek drogi, czy nie.
Każdy kto zajmuje się SEO wie o tym i dopilnuje by jego klienci nie spadli w wynikach, tylko dlatego, że nie gdybał i nie był jak najlepiej do zmian przygotowany.
Piotr Bandyk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Piotr Bandyk »

fibbia pisze: PS: A co go "gdybania bez sensu" - wiesz, zanim wejdę w zakręt przy 180 lubię sobie pogdybać, bo może da się coś przewidzieć, lub założyć z dużym prawdopodobieństwem trafienia, czy stoi tam TIR w poprzek drogi, czy nie.
To pewno wolno jeździsz albo w ogóle. Bo z tego co wiem to nie powinno się wstrzymywać ruchu i mieć duży refleks na drodze 8)

Ale tak na serio chodziło mi o to wielkie halo co jest robione na forach (nie tylko tutaj). Wiadomo, że Ci co się znają porobią sobie testy i ich strony nie spadną.

Co do twojej wypowiedzi na temat tego, czy będzie te strony bez noflow spamował czy nie to pewno tak. Takie jest moje zdanie.
Bartos
Kontakt:

Post autor: Bartos »

a ja sie z tego ciesze i tyle
wiele razy widzialem blogi gdzie post mial 3 linijki a komentarze ze spamem mialy 3 tys. liniii

a co do specjalistow SEO to im to nie zaszkodzi, gdyz dobrzy specjalisci maja inne (skuteczniejsze metody) :)
ODPOWIEDZ