Czy istnieje system do obsługi hostingu

Wymiana doświadczeń i krytyka firm oferujących hosting i domeny internetowe.
ODPOWIEDZ
nemesi

Czy istnieje system do obsługi hostingu

Post autor: nemesi »

Interesuje mnie gotowy system do zarządzania hostingiem (serwer, strona internetowa, domeny). Może jakiś cms, jezeli ktoś coś wogule na ten temat wie będem mu wdzięczny.
mlodzi.com

Re: Czy istnieje system do obsługi hostingu

Post autor: mlodzi.com »

hmm.... darmowego chyba nie mam. Kazda firma hostingowa ma cms-a dostosowanego do wlasnych potrzeb. Przynajmniej tak mi sie wydaje ;)
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Mateusz Bogolubow »

szczerze mowiac nigdy sie tym nie zajmowalem ale moj sponsor od www uzywa "CPanel" .. ale nic wiecej na jego tematnie jestem w stanie Ci powiedziec...
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

Do zarządzania serwerem z poziomu www istnieje szereg oprogramowania, z których najbardziej znany jest właśnie CPanel i chyba Direct Admin. Są to aplikacje płatne, umożliwiające zarządzanie kontem zarówno głównemu administratorowi jak i poszczególnym użytkownikom - jeden może zakładać nowe konta ftp, drugi skrzynki mailowe itd itp.

Co do domen - tutaj raczej ciężej, chociaż na hotscripts.com spotkałem się chyba z tego typu systemem. Co do reszty, a więc strony internetowej, jakiegoś systemu CRM - najlepiej napisać to samemu, dla własnych potrzeb.

Owszem - można wykupić jakiś serwer wirtualny, licencje na CPanela, jakiś system CRM, szablon na www i potem tylko to zainstalowac i wgrać na serwer. Tyle, że nie będzie to zbyt efektywne i przyjazne, dużo lepsze efekty da napisanie chociaż części samemu - napisanie drugiego CPanelu jest troszkę czasochłonne i wymaga kilku umiejętności, których nie każdy posiada.
Maciej Sypniewski
Kontakt:

Post autor: Maciej Sypniewski »

Gdzieś tam powyżej poruszona została kwestia niedostępności darmowych systemów do zarządzania serwerami usług hostingowych. Jest to nieprawda, są takie panele, trzeba tylko dobrze poszukać.
Jeżeli chodzi o systemu *unixowe, jest to chociażby dostępny w większości dystrybucji Webmin, który spełnia podstawowe funkcje tego typu paneli.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

Najlepiej jest poprosił jakąś osobę, która zna się na PHP o napisanie do własnych potrzeb, gdyż wtedy masz wszystko to co potrzebujesz. Bo po przeczytaniu zrozumiałem że masz zamiar otworzyć "firmę" hostingową. Dużo takich ofert pada na WebHelpie o napisanie takich rzeczy. Poczytaj oferty możliwe że dostaniesz go od ręki bo ktoś już napisał dla poprzednika i jest bardzo dobry.
ODPOWIEDZ