Statystyki, która powie mi prawdę?
Statystyki, która powie mi prawdę?
Słuchajcie mam na swoim serweku 3 różne statystki
1. Gemius
2. MyStat
3. Stat4u
I każda z nich pokazuje inne dane ?! Której mam wierzyć?! I która z nich tak naprawdę mówi ile osób odwiedza mój portal?
1. Gemius
2. MyStat
3. Stat4u
I każda z nich pokazuje inne dane ?! Której mam wierzyć?! I która z nich tak naprawdę mówi ile osób odwiedza mój portal?
Re: Statystyki, która powie mi prawdę?
To co liczy na podstawie IP. Możesz mieć różne dane - bo pewnie jest różny czas wykluczania np. danego IP.
No a któremu mam wierzyć ?!
A cha i która według ciebie podaje prawdziwe dane?
A i w starystyce Gemiusa są trzy różne statystyki prezentujące: Odsłogy, Wizyty, Użytkownicy. ?! I o co w tym chodzi?
A cha i która według ciebie podaje prawdziwe dane?
A i w starystyce Gemiusa są trzy różne statystyki prezentujące: Odsłogy, Wizyty, Użytkownicy. ?! I o co w tym chodzi?
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

W moich (i chyba nie tylko) oczach najbardziej wiarygodne sa gemiusy, te wlasnie statystyki bym Ci polecal. Co do Twojego pytania, odpowiedz na nie jest na stronach gemius.pl oraz w dziale na webinside prowadzonym przez GeM http://www.webinside.pl/monitoring/76 - słownik, polecam
http://www.gemius.pl/Info/Main.php?page=faqa#defs1 pisze:Co oznaczają pojęcia: odsłona, wizyta, użytkownik? Jaka jest różnica między liczbą odsłon a liczbą wizyt?
* Odsłoną jest zdarzenie polegające na obejrzeniu strony. System GeMius zlicza odsłony stron dzięki skryptom zliczającym wklejonym w kod HTML strony.
* Wizyta jest ciągiem odsłon wykonywanych przez jednego użytkownika w ramach jednej witryny. Odstęp między kolejnymi odsłonami nie może przekraczać 30 minut. Jeżeli internauta wykona kolejną odsłonę po czasie dłuższym niż 30 minut, to odsłona ta zostanie zaliczona do następnej wizyty. Statystyka "liczba wizyt" prezentuje liczbę różnych wizyt przechodzących przez daną stronę. Jeżeli w trakcie jednej wizyty internauta odwiedził jedną stronę 3 razy, to zwiększył liczbę odsłon tej strony o 3, natomiast liczbę wizyt przechodzących przez tę stronę zwiększył o 1.
* Użytkownik - internauta odwiedzający badaną witrynę. Do identyfikowania użytkowników system GeMius wykorzystuje mechanizm cookies. Dla danej strony statystyka "liczba użytkowników" np. w danym dniu oznacza liczbę różnych użytkowników którzy w tym dniu odwiedzili tę stronę. Jeżeli jakiś użytkownik wykonał w pewnym dniu 5 odsłon danej strony, to zwiększył liczbę odsłon tej strony o 5, natomiast liczba użytkowników dla tej strony w tym dniu zwiększyła się o 1.
* Jeden użytkownik może wykonać dowolną liczbę wizyt. Każda wizyta składa się z pewnej liczby odsłon.
* Ponieważ użytkownicy rozpoznawani są na podstawie nadawanych przez przeglądarkę cookies, jednego użytkownika nie można utożsamiać z jedną rzeczywistą osobą korzystającą z sieci. Jeżeli internauta zainstalował sobie i używa kilku przeglądarek - pod każda będzie rozpoznawany jako inny użytkownik. Jeżeli łączy się siecią z różnych komputerów, np. na uczelni, w pracy, w domu, w każdym miejscu będzie widziany przez system jako odrębny użytkownik. Możliwa jest także sytuacja odwrotna: kilka osób korzysta z jednego profilu przeglądarki, wtedy ich zachowania oraz dane techniczne komputera i przeglądarki będą rozpoznawane jako zachowania i dane jednego użytkownika.
-
Peryvivo
- Nowy

- Kontakt:
Moim zdaniem można ogólnie statystyki traktować mało poważnie i po prostu liczyć średnią z tych trzech
. Jak wiadomo są kłamstewka, kłamstwa i statystyki...
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Absolutnie nie moge sie z Toba zgodzic. Jesli chodzi o to przyslowie ktore zacytowales, nie odnosi sie ono ani w 1% do witryn internetowych. Mozna tak mowic np. w przypadku pilki noznej - druzyna wygrala x meczy, w tym wszystkie u siebie - tym razem wiec takze na pewno wygra. Tutaj to przyslowie ma jakis sens, ale jesli chodzi o strony www - calkowicie sie nie sprawdza.Peryvivo pisze:Moim zdaniem można ogólnie statystyki traktować mało poważnie i po prostu liczyć średnią z tych trzech :P . Jak wiadomo są kłamstewka, kłamstwa i statystyki...
Statystyki sa jednym z najbardziej waznych czynnikow, ktore nalezy brac pod uwage w przypadku rozwijania witryny. Statytyki takie jak ilosc odwiedzin poszczegolnych dzialow, 'trasy' uzytkownikow, wszystkie mowiace o sprzecie i opgrogramowaniu usera - wszystko to moznza wykorzystac na nasza korzysc. Takie statystyki nie klamia, a wrecz czesto wyprowadzaja nas z bledu (sadzimy np. ze zmieniony tekst ma lepsza skutecznosc, czy tez jeden z dzialow nie cieszy sie popularnoscia, kiedy jest zupelnie na odwrot itp itd).
-
Peryvivo
- Nowy

- Kontakt:
Dla mnie i tak statystyka się myli o zbyt dużo, aby się wdawać w jej szczegóły - może to po prostu moje chore podejście do takich rzeczy.
-
Grzegorz Komsta
- Przelotem

- Kontakt:
statystyki raczej się nie mylą. Może po prostu jedne zliczają twoje wejścia a inne nie i tu jest problem. Ponadto nie wdawaj się zbytnio w szczegóły statystyk tylko pracuj nad stroną, a będą rosły tak szybko, że będziesz tylko oglądał idące w górę wykresy - to moja rada. Statystyki uzależniaja 
-
Paweł Mączka
- Nowy

- Kontakt:
To może uaktywnij w STAT4U opcję wyświetlania unikalnych wejść
Ale ogóle to uwierzyłbym gemiusowi
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
Ja tez stawiam na Gemius/stat.pl, jesli ktos tworzy jakis standard juz statystyk, na ktorym opiera się większosc badań stron WWW w Polsce (a take na litwie itp) to dla mnie jest to wiarygodne zrodlo statystyki.
Moze sie mylic nawet, moze pokazywac inaczej niz stat4u, ale jesli uzywa ich wiekszosc stron/seriwsow/portali no to jest jakis punkt odniesienia i dane na temat popularnosci sa w miare wiarygodne... choc nie ujmowalbym gemiusowi, spoko firma ogolnie
ale co ciekawe, np. gemiusTrafiic pokazuje co innego niż GemiusAudience (np. wrzesien 2004 to w przypadku WI róznica 6 tyś UU), no ale mam nadzieje, ze kiedyś zostanie to wyjasnione, mam takie zapewnienia, ze to się odbędzie na łamach WI, ale zobaczymy
Jeszcze coś dodam: dzisiejszy news, polecam: "PBI: koniec standardu badań internetu w Polsce?"
http://www.internetstandard.com.pl/news/73611.html
Moze sie mylic nawet, moze pokazywac inaczej niz stat4u, ale jesli uzywa ich wiekszosc stron/seriwsow/portali no to jest jakis punkt odniesienia i dane na temat popularnosci sa w miare wiarygodne... choc nie ujmowalbym gemiusowi, spoko firma ogolnie
Jeszcze coś dodam: dzisiejszy news, polecam: "PBI: koniec standardu badań internetu w Polsce?"
http://www.internetstandard.com.pl/news/73611.html
-
Grzegorz Komsta
- Przelotem

- Kontakt:
no ciekawa sprawa. 6 tys UU to poważna różnica
No niech wyjaśnią to posłuchamy...
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

GemiusTraffic wyświetla statystyki na bieżąco, identyfikuje odwiedzających ich na podstawie cookies - służy to monitorowania ruchu na witrynie, jak sama nazwa wskazuje. Z kolei GemiusAudience podaje wyniki z około 2 miesięcznym opóźnieniem, badanie słuzy to do badania realnej widowni naszej witryny. Statystyki pochodzące z tego badania zależne są bodajże od sondaży Imetrii (bądź OBOPu czy innego ośrodka badawczego, nie pamiętam) i porównywane są ogolnie z liczbą internautów w naszym kraju. Stąd te różnice.
hmm ja powiem tak
Stat4u bym polecam poniewaz niema reklam itp
Gemius są najlepsze ale jest do ncih podpieta reklama popup która czasami potrafi nieźle spowolnic otwarcie strony (przynajmiej w moich obserwacjac)
dlatego ja korzystam z tych pierwszych
a co do mystat to mialem takze je na www i roznica jest paru wejsc paru uniq w ciagu doby
Stat4u bym polecam poniewaz niema reklam itp
Gemius są najlepsze ale jest do ncih podpieta reklama popup która czasami potrafi nieźle spowolnic otwarcie strony (przynajmiej w moich obserwacjac)
dlatego ja korzystam z tych pierwszych
a co do mystat to mialem takze je na www i roznica jest paru wejsc paru uniq w ciagu doby
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
no to zapewne nie czytales tego: http://www.webinside.pl/news/786
wg mnie bezsprzecznie obecnie najlepszy system statystyk za darmoche na strony www, bez reklam.
wg mnie bezsprzecznie obecnie najlepszy system statystyk za darmoche na strony www, bez reklam.
Odsłony serwisu - suma wszystkich odsłon stron w serwisie.
Wejścia - suma wejść na serwis.
Czym się różnią wejścia od odsłon?
Wejścia - suma wejść na serwis.
Czym się różnią wejścia od odsłon?