[pytanie] Co lepsze? php? html? x? y?
Re: [pytanie] Co lepsze? php? html? x? y?
Ok a ja w temacie..chce sie nauczyc php...Poleccie jakis szybki, łatwy sposób...
No co tu duzo mówic...Jak najlepiej sie tego uczyc....! Czekam na jakies podpowiedzi....!!
Thx
No co tu duzo mówic...Jak najlepiej sie tego uczyc....! Czekam na jakies podpowiedzi....!!
Thx
COMy mozna wykorzystywac takze w PHPiniside pisze:Injną zaleta ASP .NEt jest to że pozwala wykorzystywac biblioteki DLL napisane w róznych językach (np. C++). W jkedym z CMS taki bibliteki są wykorzystywane przy zmianie języku CMS..
Książka Książka...gargus pisze:Ok a ja w temacie..chce sie nauczyc php...Poleccie jakis szybki, łatwy sposób...
Thx
www.helion.pl
Książka "PHP4 Od podstaw" wydawnictwa Worx.
Rozumiem, że to jedyny sposób a po lekturze tej ksiazki bede juz mógł powiedziec ze znam php i moge zrobic serwis..? 
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Powiem tak: To zależy jakim urodziłeś się programistą, jeżeli bez trudu nauczyłeś się np JavyScriptu to nie powinieneś mieć problemu z PHP. Co do książek jest możliwe, że sama teoria Tobie wystarczy, ale wątpie, żebyś się obył bez praktyki: "Trening czyni mistrza".gargus pisze:Rozumiem, że to jedyny sposób a po lekturze tej ksiazki bede juz mógł powiedziec ze znam php i moge zrobic serwis..?
Gdy przecczytasz książke może i zrobisz mały serwis, czy coś w tym stylu.
W tym wszystkim jest jedno małe niedomówienie....Ja znam tylko wybiorczo html'a...;
i mi przedewszystkim o nie marnowanie czasu..;[
A owy kurs który znajduje sie w waszym serwisie? NIe polecacie go? Jest niewystarczający? Czy jest on tylko uzupełnieniem ksiązek?
i mi przedewszystkim o nie marnowanie czasu..;[
A owy kurs który znajduje sie w waszym serwisie? NIe polecacie go? Jest niewystarczający? Czy jest on tylko uzupełnieniem ksiązek?
Jak dla mnie kurs jest wystarczającą podstawą do rozpoczęcia samodzielnego "pisania" w php strony. Książki zawsze dla mnie były bezsensownym wydatkiem - najlepiej się uczyć na przykładach - sciągnij sobie jakiś skrypt i na pdstawie kursu oraz manuala rozgryź co za co odpowiada.
Wszytko zalezy od uczącego sie. Mi kursy nic nie pomogły. Książka w moim przypadku to podstawa. Musze poznać Teorie a potem przejść do pisania.
Misz twoj sposób mi sie podoba...;] Tak zwana metoda prób i błedów...Misz daj troche wiecej szczegółow...sork ze sie tak dopytuje..ale..jestem noga i niechce zeby w przyszłości cos mi nie wychodziło tylko przez ze sie nie dopytałem..;]
A dokładniej?
1. Kazdy skrypt pokolei?
2. Manual?
3.Kurs?
Powiedz cos wiecej na ten temat. Thx
P.s odbiega to troche od tematu wiec jak cos to postnij na priv albo na maila
A dokładniej?
1. Kazdy skrypt pokolei?
2. Manual?
3.Kurs?
Powiedz cos wiecej na ten temat. Thx
P.s odbiega to troche od tematu wiec jak cos to postnij na priv albo na maila
oczywiscie moja wypowiedz o sposobie nauki nie jest jedyna obowiazujaca - ja po prostu wole tak, ksiazki jakos mi niewiele daly.
1. nie "kazdy" ino "jakis" - wpisz sobie w wyszukiwarce google.pl np. >>skrypty php<< na jakiejs stronie pobierz sobie dowolny skrypt (zacznij od prostszych - ksiega gosci, newsy ...) a nastepnie rozgryz go
2. http://www.php.net/manual/pl/
3. http://www.webinside.pl/php/kursy
1. nie "kazdy" ino "jakis" - wpisz sobie w wyszukiwarce google.pl np. >>skrypty php<< na jakiejs stronie pobierz sobie dowolny skrypt (zacznij od prostszych - ksiega gosci, newsy ...) a nastepnie rozgryz go
2. http://www.php.net/manual/pl/
3. http://www.webinside.pl/php/kursy
sorry Seth, moze jestem jakis przyglupi
albo co... ale po co za kupe kasy komu asp skoro w darmowym php ma to samo tylko troche niedogdniej to napisac?
Niedawnoa czytalem ze za klika lat ASP zniknie do totalnej niszy, gdyz rozwoj server-sidow open sourcowych jest tak szybki ze microsoft po prostu nie ma szans. Na razie ma przewage po prostu doswiadczenia ale OSy szybciej sie doskonala i dostosopwuja do potrzeb rynku.
Oczywiscie ktos powie ze o OSowych przegladarkach tez tak kiedys mowiono, ale o chyba inna bajka.
Niedawnoa czytalem ze za klika lat ASP zniknie do totalnej niszy, gdyz rozwoj server-sidow open sourcowych jest tak szybki ze microsoft po prostu nie ma szans. Na razie ma przewage po prostu doswiadczenia ale OSy szybciej sie doskonala i dostosopwuja do potrzeb rynku.
Oczywiscie ktos powie ze o OSowych przegladarkach tez tak kiedys mowiono, ale o chyba inna bajka.
ASP może i tak. Ale ASP .NET nie. Nie wziłeś pod uwage że w ASP .NEt są pisane największe serwisy. Dlaczego żaden sznujący sie serwis nie uzywa PHP
.
Następna sprawa jest jeszcze JSP. To też technologia komercyjna. I tez nie zniknie. Bo na niej są opierane podbnie jak na ASP .NET największe serwisy. Do portali takich jak WP, Onet czy Interia PHP nie ma wstępu. Pozatym za ASP .NET stoi Microsoft. A za JSP Sun.
Następna sprawa jest jeszcze JSP. To też technologia komercyjna. I tez nie zniknie. Bo na niej są opierane podbnie jak na ASP .NET największe serwisy. Do portali takich jak WP, Onet czy Interia PHP nie ma wstępu. Pozatym za ASP .NET stoi Microsoft. A za JSP Sun.
Misz wielkie dzięki! Takiej odpowiedzi mi trzeba było..;] Nie lubie uczyc sie z ksiązek to takie szkolne..A za to dzieki..;] Mam nadzieje ze dam sobie rade...ja tam lubie samemu kombinowac...a książki tez bede mial wiec mozna zaglądnąć..;]
Thx...Napewno niedługo założe nowy topic..krzyczaćy o pomoc...;]
A co do dyskusji o Asp a Php....To chyba nikt nie mówi tu o portalach takich jak Wp, Onet, czy Interia! Mówimy tu a tak mi sie przynajmniej wydaje o stronach domowych, lub wortalach, portalach ale nie o firmach..;] bo wp, onet, interia to nie strona, nie portal a wielki wielki wielki interes...Jak telewiza...3 najwieksze Polskiej kanały..;] a my mozemy tworzyc kanały mniejsze o konkretnej tematyce..;]
Thx..;]
Jeśli ktos ma jeszcze cos godnego polecenia...I'm waiting for it!

Thx...Napewno niedługo założe nowy topic..krzyczaćy o pomoc...;]
A co do dyskusji o Asp a Php....To chyba nikt nie mówi tu o portalach takich jak Wp, Onet, czy Interia! Mówimy tu a tak mi sie przynajmniej wydaje o stronach domowych, lub wortalach, portalach ale nie o firmach..;] bo wp, onet, interia to nie strona, nie portal a wielki wielki wielki interes...Jak telewiza...3 najwieksze Polskiej kanały..;] a my mozemy tworzyc kanały mniejsze o konkretnej tematyce..;]
Thx..;]
Jeśli ktos ma jeszcze cos godnego polecenia...I'm waiting for it!
ASP nie jest za kupe kasy... to darmowe srodowiskothe_foe pisze:... ale po co za kupe kasy komu asp skoro w darmowym php ma to samo tylko troche niedogdniej to napisac?
Mocno w to watpie. ASP jest glownie wykorzystywany w sieciach korporacyjnych i na rozbudownych serwisach. Tam liczy sie profesjonalizm i support - Microsoft sluzy 24/7 pomoca techniczna. Dostajesz takze najnowsze aktualizacje (caly czas mowi o wykupionych licencjach w duzych firmach na te produkty). Masz dostep do wielu zrodel aplikacji internetowych. ASP jest bardzo rozbudownym srodowiskiem.. naprawde duzo bardziej niz PHP. Jednak ono jest latwiejsze i wiecej jest serwerow z hostingiem PHP. To, ze sie nie slyszy o ASP w kregach znajomych czy zwyklych webmasterow to nie znaczy, ze ASP upada... jest wrecz przeciwnie.the_foe pisze:Niedawnoa czytalem ze za klika lat ASP zniknie do totalnej niszy, gdyz rozwoj server-sidow open sourcowych jest tak szybki ze microsoft po prostu nie ma szans.
Wracajac do supportu - to wlasnie glownie ten czynnik sprawia, ze firmy interesuja sie produktami znanych firm. Bo zawsze moga liczyc na ich wspracie techniczne. Natomiast przy Open Source jest juz nieco gorzej . Sa oczywiscie wyjatki ale wiekszosc produktow to zbitki kodow roznych ludzi za ktore nikt poza nimi nie odpowiada.
Polityka microsoftu wobec firm kupujacych ich licencje jest taka, ze oni dbaja o klientow. Moze to sie wydac glupie ale tak wlasnie jest. Oferta handlowa jest ogromna.
Dlatego jak np cos nawala z serwerem mozna zajzec do MSDNa albo poprosic kgoso z supportu MS'a i cI wytlumacza jak i co.
Widzisz.. ja uwazam, ze obie technologie maja swoje + i - ale nie mozna skazywac jendej z nich na przegrana tylko dlatego, ze Bill bierze za to kase.
Wg. mnie PHP jest dobre do zastosowan komercyjnych jak i amatorskiego klepania kodu
Tak samo mozna porownac MySQLa/PgSQL do Oracla. W prywatnych saitach i co po niektorych wiekszych przedsiewzieciach nie uzywany jest Oracle, wzasadzie slyszy sie o nim tylko przy wiekszych produkcjach... ale czy to znaczy, ze jego pozycja chyli sie ku upadkowi, czy tez niedlugo nikt go nie bedzie uzywal ?
raczej nie
Seth mnie co prawda do profesjonalizmu brakuje. Ale zdecydowałem sie na ASP .NET9od początku pisałem o ASP .NET czemu sie czepiacie ASP ?) bo jestem porppstu wygodny (leniwy). To że będzie trzeba płacić 38zł za serwer to inna historia. Co do supportu. To ma on jedną wade (dla domowego użytkownika) kosztuje. I to sporo kosztuje.