Na stronach instytucji, w której pracuję mam potrzebę umieszczenia (na redagowanych przeze mnie podstronach) liczników odwiedzin. Pomogłoby mi to zorientować się w przybliżeniu, jakie jest zainteresowanie internautów tymi stronami. Może dałoby się też w jakiś sposób ustalić, z jakich miejsc w sieci (krajów) ludzie łączą się z tymi stronami, ile mniej więcej spędzają czasu na ich przeglądaniu.
Potrzebę taką zgłosiłam administratorowi stron www mojej instytucji. Spotkałam się z odmową argumentowaną tym, że umieszczanie liczników na stronach generuje dodatkowy ruch w sieci. Zdaję sobie sprawę z tego, że być może obciążyłoby to trochę serwer, ale z drugiej strony może tez pomogłoby mojej instytucji lepiej poznac potrzeby użytkowników i dokonywać w przyszłości zmian, które tym użytkownikom są potrzebne.
Czy macie jakiś pomysł, żeby rozwiązać tę sytuację? Czy administrator stron może hamować rozwój instytucji zasłaniając się względami technicznymi, czy tez raczej powinien dążyć, by tak wpłynąć na zmianę parametrów technicznych sprzętu i programów, by lepiej odpowiadały potrzebom instytucji, jeśli to jest po prostu potrzebne?
Liczniki odwiedzin stron
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
Re: Liczniki odwiedzin stron
I to jest u administratorów najpiękniejsze, potrafią wykorzystując niewiedzę pracodawcy (wspolpracownika) z niczego zrobić coś wielkiego i po problemie, roboty nie bedzie...a co tam 
Tak na powaznie: liczniki/statystyki nie generują tyle ruchu, aby ich nie mozna było instalować, w ogole ich ruch jest znikomy, a jak cały silnik statów zainstalowany jest np. na innym serwerze - no to ruch równy jest zeru. Dzięki licznikom poznasz ile osób odiwedziło stronę X od momentu T i nic poza tym, natomiast monitoring rozbudowany - niezwykle i szalenie istotny w prowadzeniu i zarządzaniu stroną - pozwoli na szersze mozliwosci badania użytkowników, włączając w to statystyki poszczegolnych dni, wyliczajac srednie, podając dane skad ktos przybył, obliczajac sredni spedzony czas na witrynie czy rysujac wykresy do wyników itd..
Poleciłbym np. www.stat.pl , gdzie masz mozliwosc sledzenia wielu podstron + głwnej+ całosci razem, naprawde jest to bardzo duza pomoc w prowadzeniu seriwsu, znakomicie sprawdza sie, gdy chcesz monitorowac cały seriws.
Statystyki te są płatne, ale niedrogie,, jesli szukacie czegos darmowego kilka linków jest tutaj: http://www.webinside.pl/forum/viewtopic.php?t=1988, prawie przy kazdym skrypcie administrator powinien sobie poradzic, generlanie jego rola bedzie się ograniczała do kilku kliknięć....
Tak na powaznie: liczniki/statystyki nie generują tyle ruchu, aby ich nie mozna było instalować, w ogole ich ruch jest znikomy, a jak cały silnik statów zainstalowany jest np. na innym serwerze - no to ruch równy jest zeru. Dzięki licznikom poznasz ile osób odiwedziło stronę X od momentu T i nic poza tym, natomiast monitoring rozbudowany - niezwykle i szalenie istotny w prowadzeniu i zarządzaniu stroną - pozwoli na szersze mozliwosci badania użytkowników, włączając w to statystyki poszczegolnych dni, wyliczajac srednie, podając dane skad ktos przybył, obliczajac sredni spedzony czas na witrynie czy rysujac wykresy do wyników itd..
Poleciłbym np. www.stat.pl , gdzie masz mozliwosc sledzenia wielu podstron + głwnej+ całosci razem, naprawde jest to bardzo duza pomoc w prowadzeniu seriwsu, znakomicie sprawdza sie, gdy chcesz monitorowac cały seriws.
Statystyki te są płatne, ale niedrogie,, jesli szukacie czegos darmowego kilka linków jest tutaj: http://www.webinside.pl/forum/viewtopic.php?t=1988, prawie przy kazdym skrypcie administrator powinien sobie poradzic, generlanie jego rola bedzie się ograniczała do kilku kliknięć....
Re: Liczniki odwiedzin stron
Dzięki Dawidzie,
Sprawdzę podane przez Ciebie linki i spróbuję porozmawiać w firmie z kim się da.
Pozdrawiam
Sprawdzę podane przez Ciebie linki i spróbuję porozmawiać w firmie z kim się da.
Pozdrawiam