[hosting] Lap.pl & WebInside.pl

Wymiana doświadczeń i krytyka firm oferujących hosting i domeny internetowe.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

[hosting] Lap.pl & WebInside.pl

Post autor: Dawid Kulbaka »

Od pewnego czasu WebInside stoi na nowym serwerze Lap.pl. Chciałbym, żebyście ocenili ofertę tego hostingu, powiedzieli czy coś w niej brakuje i ogólnie porównali ceny w stosunku do ofert. Zapraszam i z góry dziekuje za opinie:

www.lap.pl
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Re: [hosting] Lap.pl & WebInside.pl

Post autor: iniside »

Pierwsza oferta ekhm za malo miejsca za malo wszytkiego w stosunnku do ceny widzialem lepsze ;]. Zwłascza ta cena wypada poprostu ekhz smiesznia w proaniu z drugim pakiettem ;] Ale dalej za drogo ;]. Dopiero trzeci jest ciekawey ze względu na obsługe JSP (rzadkość w polsce) za całkiem rozsądną cene... Wady Za maly transfer za malo przestrzni dyskowej ;].
Nastepna wada brakuje obslugi PHP 5. To juz stanowczo wada numer 1...
www.pini.cz ciekawiej drozej i po czesku ;).

Nie jest zle moglobyc lepiej gdyby ceny zostaly a reszta poszla w gore ;]
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

iniside pisze:Wady Za maly transfer za malo przestrzni dyskowej ;].
Trudno dać więcej przestrzeni w takiej cenie, w dodatku pozostawiając przy tym dobrą obsługę, pomoc w użytkowaniu i stałe administrowanie serwerem. Coś za coś.. Miałem swojego czasu konto na pół roku w pewnym tanim hostingu, jednym z tych najtańszych? I jakie są moje wnioski? Wole dopłacić te 10-20 zł rocznie i mieć miłą obsługę, panel konta, panel serwera, przypomnienie o płatnościach itd itd. Trzeba wszystko jakoś pogodzić, my staraliśmy się tak dobrać ofertę i jakość usług, by nie było za drogo, a by Klient czuł się ważny, wiedział, że w razie potrzeby może liczyć na pomoc i szybką reakcję.
iniside pisze:Nastepna wada brakuje obslugi PHP 5. To juz stanowczo wada numer 1...
Moim zdaniem przesadzasz, i to bardzo. Ile serwerów ma obsługę PHP 5? Jest to nowe oprogramowanie, często niekompatybilne wstecz, nie można póki co tak go zainstalować i nie patrzeć na 'starsze' skrypty.. Planujemy jednak w najbliższych miesiącach instalację tejże wersji... Aczkolwiek nie mogę się zgodzić, że brak 5tki to wada numer jeden. Stanowczo.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Podałem link do pipni.cz
Oni mają i php 4 i php 5 jednocześcnie dlaczego tu też tak nie mogło by być...

Aa PHP 5 jest mimowszystko kompatybilne wstecz dosc znacznie (moim zdaniem to wada ale coż.. widać tak trzeba)
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

iniside pisze:Podałem link do pipni.cz
Oni mają i php 4 i php 5 jednocześcnie dlaczego tu też tak nie mogło by być...
Tak właśnie planujemy uruchomić w najbliższych miesiącach, jednak to także wiąże się ze zmianami w pewnym oprogramowaniu.. W każdym bądź razie będzie coś takiego.

Nie zmienia to jednak faktu, iż uważam że brak php5 to największa wada ;p
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Ale JSP na Tomcat macie. To juz jest cos ;] Bo wienkszość firm daje JSP przy uzyciu modow do apache ;p . Nie jest to zbyt zdrowe ;]
Wieć teoretycznie posiadanie JSP rekompensuje brak php4. Mam tylko pytanie to wersja J2SE czy J2EE ;].
Dawid Pytel
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Dawid Pytel »

Wieć teoretycznie posiadanie JSP rekompensuje brak php4. Mam tylko pytanie to wersja J2SE czy J2EE ;].
No to spróbój sobie wytłumaczyć czym różni się J2EE od J2SE, jeżeli połapiesz dobrze ten temat to sam odpowiesz sobie na pytanie :D

Co do samego lap.pl....
Marka Lap.pl należy do firmy LaapMedia, która działa na polskim rynku internetowym od 2002 roku. Głośne powstanie spółki opisały znane dzienniki sieciowe poświęcone Internetowi i technologiom komputerowym, (m. in. Internet Standard, PC World Computer Online, czy Dziennik Internautów), co potwierdza wysoką jakość naszych usług przez ekspertów z branży IT.
Ten tekst jest strasznie naiwny, zwłaszcza dla osób które nieco się orientują w tematach takich agencji. Poza tym wysoka jakość usług nie zależy od dobrego PR.

Co do samego hostingu to ta cena za JSP powoduje, że nareszcie dla moich klientów mogę robić tylko w Javie bo cena za hosting nie jest już tak dużą blokadą. Moje gratulacje :)
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

Oferta jest nawet ciekawe ze względu na funkcje ale zdecydowanie mało jest transferu (przestrzeń dyskowa nawet w miarę), ale transferu jest mało. Wysokie ceny, prywatne osoby rzadko wykupują tak drogie hostingi ze względu na oszczędność pieniędzy, gdyż napewno są tańsze, chyba, że oferta Lap.pl jest przewidziana cenowo bardziej do firm.

Ciekawostka!!: (która mnie ciekawi)

Na rynku internetowym pojawił się nowy dostawca VISP, świadczący usługi z zakresu utrzymywania stron WWW oraz kont e-mail, specjalizujący się w małych i średnich kontach dla webmasterów, firm i instytucji.

News pochodzi z dnia 12.08.2004, 21:09

Skoro news o pojawieniu się firmy (czyli o jej założeniu) pojawił się w 2004r. to tekst:
Marka Lap.pl należy do firmy LaapMedia, która działa na polskim rynku internetowym od 2002 roku. Głośne powstanie spółki opisały znane dzienniki sieciowe poświęcone Internetowi i technologiom komputerowym, (m. in. Internet Standard, PC World Computer Online, czy Dziennik Internautów), co potwierdza wysoką jakość naszych usług przez ekspertów z branży IT.
Jest według mnie totalną bzdurą!
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Jest dla Ciebie totalna bzdura, bo nie zrozumiales o co chodzi. Firma LaapMedia istnieje od 2002 roku, a Lap.pl (czyli VISP) powstało w tym miesiącu i należy do LM.

Mam nadzieję, że już jasne :roll:
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

Ups :) Rzeczywiście jak się w to wczyta to jest sens, przepraszam za głupie spostrzeżenie, nie skojarzyłem jak czytałem słów "Należy do..." :) Przepraszam.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

W naziwązaniu watku o php5 mozemy się pochwalić, że mamy już do wyboru php 4 i php5 dla każdego usera i kazdy moze miec i tą wersję i tą. Pliki z rozszezeniem .php5 beda interpretowane jako piątka. Oczywiście bez zadnych dodatkowych opłat. Ponadto jest juz aktywne ASP.NET :lol:
Shadow
Kontakt:

Post autor: Shadow »

Uważam że lepszą oferte ma www.hostnet.serf.pl cenowo grafika już zaniedługo będzie nowa sami to ocencie !
Dawid Pytel
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Dawid Pytel »

Uważam że lepszą oferte ma www.hostnet.serf.pl cenowo grafika już zaniedługo będzie nowa sami to ocencie !
Taki hostingów wyrasta teraz masa. Wszystko od tego samego dostawcy: webd, superhost, hostnet i wiele innych.

LAP przynajmniej oferuje lepsza konfiguracje.

A ja mam jeszcze inne pytanie. Gdzie stoją serwery LAP?

P.S. Wasza oferta jest coraz bardziej apetyczna :)
Dreen
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Dreen »

hmmmmmm
dlaczego skasowaliscie mojego posta? byl w tym temacie, ale nie bylo w nim nic zlego.

dziwne

tak czy naczej napisze to jeszcze raz. chodzilo mi o to ze wspolczynnik cena=>ilosc_mb jest w LAP kiepski. jako przyklad podalem trzech laureatow rankingu:
IpowerWeb
Bluehost.com
SimpleHost
i zasugerowalem sprawdzenie ich ofert z LAP.
Postawilem ponadto pytanie, czy zalezy wam na tym, zeby firma byla z polski, bo wielu ludziom na tym zalezy, bo jesli nie, to powyzsze oferty sa lepsze niz LAP, jednak jesli tak, to LAP jest raczej lepszy.
napisalem chyba cos jeszcze ale niestety nie pamietam :(
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

czemu miałby ktos skasować Ci posta...

To co napisałes - zgadza się. Firma Laapmedia (właściciel Lap.pl) jest zarejestrowana w Polsce, ma już w dorobku portfolio dla dużych firm i osób (m. in. piotr włodarczyk). Ale nie mój tu zamiar chwalić tak bliską mi firmę :wink:

Powiem tylko, że po wprowadzeniu PHP5 zostanie wprowadzone ASP.NET. Co do małych parametrów kont - myśle, że sie jeszcze nad tym zastanowimy. Jeśli będziemy podnosić rozmiar przestrzeni - dam znać.
Dawid Pytel pisze:
A ja mam jeszcze inne pytanie. Gdzie stoją serwery LAP?
Stany Zjednoczone Ameryki Północnej :wink:
Dawid Pytel pisze: P.S. Wasza oferta jest coraz bardziej apetyczna :)

Dzięki, postaramy się być jeszcze atrakcyjniejsi w najbliższym czasie.
ODPOWIEDZ