[css] Czcionka Verdana, pomoc

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
lluck

[css] Czcionka Verdana, pomoc

Post autor: lluck »

Czy jesli na stronie zastosowalem czcionke Veranda inny uzytkownik na innym komputerze bedzie ja widzial ?
the_foe
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: Czcionka

Post autor: the_foe »

lluck pisze:Czy jesli na stronie zastosowalem czcionke Veranda inny uzytkownik na innym komputerze bedzie ja widzial ?
takiej czcionki nikt nie zobaczy, nawet Ty, chyba ze chodzi ci Verdane. To zobaczy kazdy, przynajmniej pod Windowza
lluck

Re: [css] Czcionka Verdana, pomoc

Post autor: lluck »

WItam - proboje to juz zrobic od kilku dni i nadal nie wiem jak,wiec postanowilem,ze poprosze Was o pomoc.

Otoz chce zastosowac na stronie czcionke Verdana i dowiedzialem sie ze zeby bylo bezpiecznie,tzn.zeby kazdy ta czcionke zobaczyl trzeba zastosowac css.I tu sie pojawia problem...

Otoz mam strone z tabelkami - do jednej z nich jest includowana tresc.Gdzie i co mam wstawic (chodzi mi o kod css) zeby bylo dobrze z ta czcionka.Wszystko ma byc pisane czarna Verdana o rozmiarze 12px ,tylko naglowki w includowanych plikach maja byc koloru bialego.

Bardzo Was prosze o kod i wytlumaczenie mi gdzie to wstawic (czy do indexu czy includowanych plikow) bo ja sobie z tym nie potrafie poradzic.

Pozdrawiam
the_foe
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

na przyklad:

Kod: Zaznacz cały

body  {
font-family: "verdana ce", verdana, arial, helvetica, geneva, sans-serif; 
}

zmusza to przegladarke do szukania wg listy, jesli nie ma "vardana ce" to uzyje verdana" itd.
DRNK
Nowy
Nowy

Post autor: DRNK »

Ja troszeczkę zejdę na offtopic lecz wielkość czcionki przy Verdanie nie powinna być moim zdaniem większa niż 9px. 12px to już ciut za dużo.
Cysorz
Nowy
Nowy

Post autor: Cysorz »

DRNK pisze:Ja troszeczkę zejdę na offtopic lecz wielkość czcionki przy Verdanie nie powinna być moim zdaniem większa niż 9px. 12px to już ciut za dużo.
Wiesz... Nie wszyscy używają 800×600 ;)
the_foe
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Cysorz pisze:
DRNK pisze:Ja troszeczkę zejdę na offtopic lecz wielkość czcionki przy Verdanie nie powinna być moim zdaniem większa niż 9px. 12px to już ciut za dużo.
Wiesz... Nie wszyscy używają 800×600 ;)
wlasciwie juz niewielki procent, 17'' sa tak tanie....
slabywielblad

Post autor: slabywielblad »

odpowiedz na pytanie pierwsze

<style type="text/css">
<!--
body {
 font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; 
}
-->
</style>
wklejasz to w headzie

to jest taka bezpieczna wersja, ze jesli nie znajdzie verdany to poszuka ariala, jak nie bedzie ariala to szuka helvetici a jesli jej nie ma to uzyje innej czcionki nie szeryfowej. proste i skuteczne

co do rozmiarow verdany to 10px jest taka standardowa i dobrze wyglada, 9px mala ale tez niezla
the_foe
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

slabywielblad pisze:odpowiedz na pytanie pierwsze

<style type="text/css">
<!--
body {
 font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; 
}
-->
</style>
wklejasz to w headzie

to jest taka bezpieczna wersja, ze jesli nie znajdzie verdany to poszuka ariala, jak nie bedzie ariala to szuka helvetici a jesli jej nie ma to uzyje innej czcionki nie szeryfowej. proste i skuteczne

co do rozmiarow verdany to 10px jest taka standardowa i dobrze wyglada, 9px mala ale tez niezla
zwroc uwage ze dawno juz odpowiedzialem na to pytanie. Robisz sztuczny tlok ;)
slabywielblad

Post autor: slabywielblad »

kolega sobie nie radzil to chcialem odpowiedziec konkretniej. ale jezus maria skoro nadmiar jest z jakiegos powodu zle odbierany to przeprzaszam. a jesli myslisz, ze jestem 13 letnim pryszczatym chlopakiem ktorego najwiekszym marzeniem jest miec 3 cyfrowa ilosc postow na forum webinside to chce zaznaczyc z gory, ze tak nie jest.

pozdro
ODPOWIEDZ