[www] Dreamweaver - pierwsze kroki

Dyskusje o aplikacjach przydatnych developerom na drodze tworzenia stron WWW.
Ronin

[www] Dreamweaver - pierwsze kroki

Post autor: Ronin »

Witam wszystkich forumowiczów !!!

Już jakiś czas bawię się stronkami, jednak na razie było to od tak dla zabawy. Dotąd robiłem stonki we Front Page’u, ale stwierdziłem tak jak inni ze program jest do bani. Zainteresowałem się teraz flashem i dreamweaverem. To chyba najodpowiedniejszy edytor dla mnie, przetestowałem ich wiele i jakoś wole oprócz kodu mieć możliwość ingerencji w stronke w widoku graficznym. Kupiłem sobie kilka książek, o dreamweaverze, flashu. Chciałbym się tym kiedyś zajmować na poważnie, bo stwierdziłem ze to mi będzie przynosić najwięcej przyjemności z innych możliwych prac w życiu i jeszcze za to kasa. Do czego zmierzam, walnolem krótkie info o sobie, bo teraz będę tutaj bywał zdaje się częściej, żeby nie powiedzieć często. Dopiero się powoli uczę, trochę z książek trochę sam kombinuje i dlatego postanowiłem zarejestrować się na to forum, od czasu do czasu jak będę potrzebował pomocy to się zgłoszę to zawodowców o jakąś wskazówkę czy coś. I od razu na przywitanie mam kilka podstawowych spraw, czytałem gdzieś o tym, ale to było dano i teraz mogło się pozmieniać jak np. system kodowania stron ISO, więc wole się upewnić, czy dowiedzieć. Fajnie by było gdybyście pomogli początkującemu webmajsterkowiczu.

1. Sprawa pierwsza dotyczy, samego początku strony, żeby był, autor, slowa kluczowe itd. Czysta stronka gdy zaczynam prace w dreamweaverze wygląda tak:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<title>Untitled Document</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
</head>

<body>

</body>
</html>
Przydało by się tutaj gdzies wepchnąc coś takiego nie?
<META NAME="Keywords" CONTENT="Słowa kluczowe">

<META NAME="Description" CONTENT="Opis strony">

<META NAME="Author" CONTENT="Autor strony">

<META NAME="Copyright" CONTENT="Prawa właściciela">

<META NAME="Subject" CONTENT="Temat strony">

<META NAME="Language" CONTENT="Język">

<META NAME="Robots" CONTENT="All">

<META http-equiv="Reply-to" CONTENT="mó[email protected]">

<META http-equiv="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=ISO-8859-2">
I będzie gut czy cos jest źle? Wziąłem to z jakiejś stronki, tylko nie bardzo się orientuje co wpisać w linijkę prawa właściciela, język, i to linijkę zaraz nad adresem email.

Tak się chciałem tylko upewnić bo nie chce na początku strony popełnić jakiegoś błędu.

2. Sprawa bardzo mnie zaciekawiła, od teraz działam tylko i wyłącznie w Dreamweaverze MX, nie doszła jeszcze do mnie książka która zamówiłem a bardzo mnie to ciekawi wiec nie będę na nią czekał tylko zapytam.

Wiele stron www ma jakieś rysunki, czy tło od samej krawędzi przeglądarki do drugiej krawędzi. To wszystko ludzie upychają w tabelki. Ja jak tworze nowa tabelkę to nie dotyka ona końca krawędzi strony, mimo iż dam LEFT we właściwościach. Jak to zrobić żeby „cos” w tabelce było zaraz przy krawędzi strony?

3.. Trzecia sprawa, jest dla mnie szalenie ważna i zagmatwana. A na pewno jest ważna dla moich przyszłych klientów. Mam 17 calowy monitor, rozdzielczość mam ustawiona na 1152x864. Gdy robię stronke to walne tabelkę na środek wstawię tam jakiś rysunek czy cos i jest zdaje się dobrze. Potem zmienię rozdzielczość na 800x600 i nie wygląda źle. Jednak gdy rysunek będzie dłuższy to się na pewno nie zmieści na rozdzielczości 800x600 i strona się rozciągnie co jest fatalnym efektem. Da się w ogóle zrobić żeby jakiś rysunek na samej górze, był od krawędzi do krawędzi strony zarówno w rozdzielczości 800x600 jak i wyższej??? Siedziałem nad tym sporo czasu, kombinując i kombinując, pomocy. Jak dobrze wykonać stronke żeby było dobrze widoczna we wszystkich rozdzielczośćiach, w ogóle robić ja w 800x600 czy jak?????

Zdaje się że na początek tyle chciałem wiedzieć.

Pozdrawiam
Ronin

PS: Zajefany serwis, byłem na webhelpie i na czymś tam jeszcze, ale żaden się do tego nie umywa !!! Piękna robota !!
Cysorz
Nowy
Nowy

Re: [www] Dreamweaver - pierwsze kroki

Post autor: Cysorz »

1. Będzie ok
2. Użyj np.: <BODY leftMargin=0 topMargin=0 marginwidth="0" marginheight="0">
3. Możesz utworzyć tabelę na 100% szerokości (NIE piksli) i podzielić ją na trzy kolumny, przykładowo: 1-sza 100 px, druga 100%, trzecia 100 px - wtedy środkowa bedzie skalowała całą tabelę razem ze stroną. Czyli tak:

<table width="100%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">
<tr>
<td width="100"> </td>
<td> </td>
<td width="100"> </td>
</tr>
</table>
Ronin

Okej, punkty 2 i 3 jasne, dzieki ! Człowiek sie zawsze dowie czegos nowego.
A jesli chodzi o punkt pierwszy, to tak dla podsumowania, cos takiego jest akurat, czy cos jest nie tu gdzie trza albo czegos brakuje?
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<title>Tytul dokumentu</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
</head>

<body><meta name="keywords" content="slowo1, slowo2, slowo3, itd">
<meta name="Author" CONTENT="Ronin">
<meta http-equiv="Reply-to" CONTENT="mó[email protected]">
<meta name="Copyright" CONTENT="Ronin">
<meta name="Description" CONTENT="Strona zawiera, blablabla">

</body>
</html>
ISO moze byc ten co jest czy ma wkleić:
<META http-equiv="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=ISO-8859-2">
Pozdrawiam
Ronin
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Stwórz Weba w Dreamweaverze i wszytko ładuj do pliku *.css. Wszytkie marginesy, kolory, rozmiary tabel innymi słowy co sie da... Nie mam sensy zaśmiecać kodu HTML... Taki rzeczami jak kolory czy marginesy w Body..

Pozatym zalecam stosowanie XHTML... Zamiast stron w HTML przy toworzeniu nowego dokumentu wybieraj XHTML
Jedna dorabna uwga meta ładuje sie ramy <head></head>
3. W dreamwevaer masz podglad jak to wygląda w 800x600 .. to znaczy czy zmiesci sie na ekranie wystarczy dostoswać wielkość obszaru roboczego...
Ronin

Nie do konca zrozumialem
Stwórz Weba
, ale udalo mi sie stworzyc plik *.css. Miales na mysli stworzenie stylu CSS, i tam pozaznaczac kolory tla stronki zamiast zrobic to w page properties - zgadza sie? W sumie udało mi sie takie cos zrobic. Tylko tak sie zastanawiam po co? Tamtymi stylami bawie sie na przyklad gdy chce zeby obramowanie tabelki mialo inny kolor z kazdej strony.

Co do jako nowy dokumnt wybrac XHTML to nie znalazlem tam takiej opcji chyba ze to jest XML ??? ale jak to dam to nie mam widoku design tylko sam kod. Za to jest opcja w FILE convert XTHML moze zrobic normalnie stronke a potem na juz gotowym dziele, kliknac to convert? i znowu pytanko po co xhtml?

Sry za takie moze troche banalne pytania: "po co?" Ale no naprawde nie do konca sie orientuje.

PS: gdzie dokladnie jest ta opcja do podgladania strony w 800x600 w dreamie bo kurde nie moge znalezc.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Napewno jest XHTML chyba że tylko w wersji MX 2004 bo w starszej to szczerze mówiąc nie pamiętam. Po co wszytko do CSS, bo jest zgodne ze standradami bo zmiejsza sie objętośc kodu html, bo wystarczy nanieśc zmiany tylko w jednym pliki a nie np. w stu...
Ronin

Witam

Jest taka sprawa:

Robie sobie stronke, jest bez marginesow, u gory rysunek ma byc od krawedzi do krawedzi strony. Wstawiłem tabelke powiedzolna na dwie kolumny lewa ma 100% prawa iles tam pikseli (to zdaje sie nie wazne ile,nie?) w lewej mam rysunek ktory dokladnie wypelnia ta lewa kolumne o szerokości 100% na rozdzielczosci na ktorej pracuje 1152x864 jest elegancko. Na rozdzielczosci 800x600 stronka sie minimalnie rozjechala, tak ze sie pojawil ten suwak na dole. Gdy usune prawa kolumne wszystko wraca do normy. Rysunek w lewej kolumnie wypelnia strone od brzegu do brzegu, i wyglada jak nalezy. Jednak znowu na wyzszej rozdzielczosci jest pusto na prawo od tego rysunku gdy usunolem ta prawa kolumne. Tak to w niej mialem ustawione jakies tlo i na wyzszej rozdzielczosci tabelka sie rozjezdzala i to tlo akurat pasowalo i caignelo sie az po prawy brzeg strony.

I teraz o co mi chodzi:
- Jest jakis sposob aby ta prawą kolumne zostawic, nie usuwac, a na rozdzialce 800x600 lewa kolumna wypelniala strone od brzegu do brzegu a prawa kolumna byla nie widoczna? Czy zawsze ta prawa kolumna minimalnie mi rozciagnie stronke?
ODPOWIEDZ