[www] Szerokość strony - czy ktoś używa jeszcze 800x600 ?
[www] Szerokość strony - czy ktoś używa jeszcze 800x600 ?
Witam
Mam pytanie natury ogólnej... czy tworzenie stron o szerokości dostosowanej do rozdzielczości ekranu 800x600px jest wciąż warte poświęcenia przestrzeni na treść witryny ? Dużo się jeszcze mówi o tym standardzie w tworzeniu stron, ale nie wydaje mi się, żeby w dalszym ciągu znacząca część użytkowników pracowała w tej rozdzielczości... Czy ten standard będzie powoli zamierał ? A może już nie należy się nim przejmować ?
Jak myślicie ?
Pozdrawiam
Mam pytanie natury ogólnej... czy tworzenie stron o szerokości dostosowanej do rozdzielczości ekranu 800x600px jest wciąż warte poświęcenia przestrzeni na treść witryny ? Dużo się jeszcze mówi o tym standardzie w tworzeniu stron, ale nie wydaje mi się, żeby w dalszym ciągu znacząca część użytkowników pracowała w tej rozdzielczości... Czy ten standard będzie powoli zamierał ? A może już nie należy się nim przejmować ?
Jak myślicie ?
Pozdrawiam
Re: [www] Szerokość strony - czy ktoś używa jeszcze 800x600 ?
Uważam, że jeszcze przez kilka lat będziemy stosować 800x600. Później kiedy będzie moda na większe monitory będą strony na 1024x768 itd.
Pewnie, że tak. Niemało osób ma stare komputery z rozdzielczością 800x600. Trzeba pamiętać o wszystkich. Strona powinna działać pod wszystkimi rozdzielczościami i przeglądarkami. Jest to możliwe.
-
Dawid Pytel
- Nowy

- Kontakt:
Jeżeli jest to strona hobbystyczna to sam decyduj. Jeżeli myślisz o robieniu stron poważnie to 800x600 musisz wziąść pod uwagę.
http://www.ranking.pl/rank.php?stat=dimsPL
Wnioski wyciągnij sam
http://www.ranking.pl/rank.php?stat=dimsPL
Wnioski wyciągnij sam
Chyba z ciekawości zainstaluję sobie skrypt zapisujący ilość wejść użytkowników z daną rozdzielczością 
Ja używam 800x600, gdyż wolę się nie przylepiać do mojego 15-calowego monitora. Wolę trzymać odległość
.
O kurczę... a myślałem, że już nikt nie używa 800x600 
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
Skorzystaj z linku do ranking.pltempler pisze:a myślałem, że już nikt nie używa 800x600
Jak juz tak podaje to podam do konca:
1280x960 - 6,2%
1600x1200 - 0,4%
pozostałe- 0.5% (0.1 nierozpoznane)
ps. jak widac na wykresie (zrodlo; gemius) 800x600 spada i to systematycznie

Hmm... w każdym razie sporo jeszcze tych osób... no cóż...
Dzięki za wypowiedzi
Dzięki za wypowiedzi
Bardzo duzo. Za duzo ludzi uzywa jeszcze 800x600 zeby przejsc juz na 1024x768. Ja osobiscie robie strony pod 800x600 ale juz dawno wolalbym sie przezucic na wyzsze rozdzielczosci. Ale co my mozemy na to ze polakow nie stac na lepsze komputery i monitory.
Pozdrawiam
Pozdrawiam