[opinie] plagiat

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
templer
Nowy
Nowy
Kontakt:

[opinie] plagiat

Post autor: templer »

Witam wszystkich

Chciałem poznać Wasze zdanie na temat pewnego niemiłego dla mnie faktu... jestem założycielem niewielkiego serwisu skryptoteka.pl udostępniającego skrypty i porady początkującym webmasterom.

Wczoraj, podczas przeglądania statystyk zdziwił mnie fakt, że sporą część wywołań z innych witryn stanowią wywołania z serwisu Scripts.pl. Zajrzałem na niniejszą stronę i... zobaczyłem skrypty z mojego serwisu z identycznymi opisami... nawet system nazewnictwa plików nie został zmieniony. W żaden sposób nie zostałem poinformowany o fakcie udostępniania zawartości katalogu skryptów mojego autorstwa przez inny serwis. Dodatkowo, dla zmylenia została tam podana błędna strona domowa skryptów i brak jakielkolwiek adnotacji o pochodzeniu wszystkich programów.

Nie miałbym nic przeciwko bezpośredniej współpracy z jakimkolwiek serwisem webmasterskim, gdyby tylko nie okradał mnie po cichu z mojej pracy, którą włożyłem w stworzenie archiwum ponad 1200 skryptów.

Czy moje oburzenie spowodowane tym faktem jest uzasadnione ?

Pozdrawiam
Seth
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [opinie] plagiat

Post autor: Seth »

Napewno powinenes interwenjowac u administratora strony. Wyrazic swoje oburzenie i dojsc do jakiegos porozumeinia.

Jezeli mowisz, ze pobierane sa skrypty z Twojej strony proponowal bym, jezeli admin scripts.pl nie wyrazi skruchy zablokowac dostep do tych skryptow z innej domeny niz Twoja. Albo tez podczas wywolywania z takiej domeny skryptow z Twojej strony przesylac userom jedynie plik zaiwerjacy informacje o tym, ze panowie ze scripts.pl perfidnie wykorzystuja Twoja prace.

Czy moje oburzenie spowodowane tym faktem jest uzasadnione ?
Jezeli sam odwaliles prace zwiazana z opisniam skeyptow, skatalogowaniem etc. to jak najbardziej.
ex
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: ex »

Oczywiście, tym bardziej, że wg Ciebie nie zmienili nawet tekstu opisu skryptów (mam nadzieję, że opisy były redagowane przez Ciebie). Proponuje napisanie maila do redakcji serwisu Scripts.pl, jeśli to nie poskutkuje to napisanie na ich forum (jeśli takowe posiadają).

EDIT:
Seth mnie wyprzedził ;-)
templer
Nowy
Nowy
Kontakt:

Ok, dzięki za wypowiedzi :) Opisy i cały katalog oczywiście wykonałem sam...

Okazduje się, że sprawa jest dosyć prosta ze względu na swoją przyczynę. Admin poinformował mnie, że ogłoszony był konkurs na dodawanie skryptów i ktoś prawdopodobnie chciał bardzo wygrać konkurs i nie zadał sobie trudu aby chociaż zatuszować kopię :). Więc już wszystko w porządku, admin obiecał zmienić opisy. Okazało się, że nawet nikt nie sprawdzał tych skryptów, więc równie dobrze mogłem sam władować im na serwer jakieś zbereźne teksty zamiast skryptów :)

A tak trochę offtopic, to ta blokada hotlinkowania nie jest taka super, bo niektórzy użytkownicy skarżą mi się, że nie da się nic pobrać, chociaż ja to testuję gdzie się da i wszystko działa... sam nie wiem, to raczej nie wina ich systemu.
Seth
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Seth »

Moze to byc spowdowane przez ich firewalle, ktore czyszcza referera.
No ale coz... nieraz przez kretynow (patrz news na wi ;)) placa inni.
templer
Nowy
Nowy
Kontakt:

Niezłe, przyznaję :lol: Chociaż nie wiem czy tak bardzo szkoda mi Andrzeja :)

Fakt jest faktem, że nie wpada mi używać blokady hotlinkowania skoro są z tym jakieś problemy...
ODPOWIEDZ