[Firefox] Konfiguracja

Dyskusje o aplikacjach przydatnych developerom na drodze tworzenia stron WWW.
KaRoL
Działa
Działa

[Firefox] Konfiguracja

Post autor: KaRoL »

Chciałbym spytać jak skonfigurować Mozillę Firefox, by:
1. Każdy link z parametrem _blank otwierał mi się w nowej zakładce.
2. Aby usunąć z zakładek pod paskiem adresów ikonki folderów - by były tylko same napisy.
3. Jak zainstalować najnowsze skórki do Firefoxa? Wchodziłem na stronę ze skórkami, pobiera mi się jakiś plik, mówi, że skórki będą widoczne po ponownym uruchomieniu przeglądarki. Zamykam więc okienko i otwieram nowe i nie ma żadnych skórek, nawet w ustawieniach.
4. Wyłączyć miganie kursora, gdy kliknie się w dowolny obszar tekstu - zaczyna migać I - jak to wyłączyć, by było tak jak w IE?
5. Zrobić jakiś skrót na klawiaturze, tak jak jest w IE Shift+klik, tak samo w Firefoxie, by po takiej kombinacji otwierała mi się strona w nowej zakładce.
6. Czy można w Firefoksie pod prawym przyciskiem doinstalować FlashGet'a?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :wink:
Ostatnio zmieniony pt maja 07, 2004 4:59 pm przez KaRoL, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: [Firefox] Konfiguracja

Post autor: Wojciech Kocjan »

KaRoL pisze:2. Aby usunąć z zakładek pod paskiem adresów ikonki folderów - by były tylko same napisy.
Te zakladki ktore masz pod paskiem adresy to są zadkładki obecne w folderze "Folder zakładek osobistych". Włącz Zakładki --> Menedżer zakładek i uporządkuj sobie je. Foldery możesz usunąć czy przenieść gdzie indziej.
KaRoL pisze:3. Jak zainstalować najnowsze skórki do Firefoxa? Wchodziłem na stronę ze skórkami, pobiera mi się jakiś plik, mówi, że skórki będą widoczne po ponownym uruchomieniu przeglądarki. Zamykam więc okienko i otwieram nowe i nie ma żadnych skórek, nawet w ustawieniach.
Narzedzia-->Opcje-->Schematy

Wybierasz zainstalowany schemat jakiego chcesz użyć i kilkasz "OK".
KaRoL pisze:4. Wyłączyć miganie kursora, gdy kliknie się w dowolny obszar tekstu - zaczyna migać I - jak to wyłączyć, by było tak jak w IE?
U mnie coś takiego nie występuje...
KaRoL pisze:5. Zrobić jakiś skrót na klawiaturze, tak jak jest w IE Shift+klik, tak samo w Firefoxie, by po takiej kombinacji otwierała mi się strona w nowej zakładce.
Skróty nie wiem jak się tworzy, ale otwarcie w nowej zakładce masz jak przytrzymasz ctrl przy klikaniu naodnośnik. Są też liczne pluginy do firefoxa, jest tam bodajże taki z gestami - można wtedy definiować dowolne akcje i przyporządkowywać je gestom myszy.

Poszukaj na tej stronie, jest wiele ciekawych dodatków, wydaje mi się że będize też coś ze skrótami.

Polecam też forum na MozillaPL
Ostatnio zmieniony pt maja 07, 2004 4:43 pm przez Wojciech Kocjan, łącznie zmieniany 1 raz.
KaRoL
Działa
Działa

Wojtek Kocjan pisze:Te zakladki ktore masz pod paskiem adresy to są zadkładki obecne w folderze "Folder zakładek osobistych". Włącz Zakładki --> Menedżer zakładek i uporządkuj sobie je. Foldery możesz usunąć czy przenieść gdzie indziej.
Chyba się nie zrozumieliśmy :) Chodziło mi o to, aby usunąć wyświetlanie się ikonek obok napisów. Ponieważ mam dużo tych zakładek brzydko to wygląda i chciałem sobie usunąć ikonki i np. zamiast nich wsadzić separator. :P

Co do nowego okienka, to już wiem, że korzysta się z CTRL'a albo ze środkowego przycisku myszki.

A czy ktoś zna odpowiedzi na pytania 1 i 4? :idea:
Peryvivo
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Peryvivo »

AD1. Poszukaj odpowiedniego dodatku - jest takich kilka.
AD4. A nie kliknąłeś F7 przypadkiem? Kliknij jeszcze raz.
KaRoL
Działa
Działa

Peryvivo pisze:AD1. Poszukaj odpowiedniego dodatku - jest takich kilka.
Możesz podac strony, z których można je ściągnąć?
Peryvivo pisze:AD4. A nie kliknąłeś F7 przypadkiem? Kliknij jeszcze raz.
Nie naciskałem nigdy wcześniej, ale pomogło :o Już nie miga.

Mam jeszcze jedno pytanie: jak w Firefoksie pod prawym przyciskiem doinstalować FlashGeta?
Peryvivo
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Peryvivo »

Odnośniki (były już podane :roll: ):
Dodatki: tutaj
Odpowiedzi na wszystkie pytania (tematy FlashGeta itp były poruszane): tutaj
Wątek: tutaj
ODPOWIEDZ