[JS] Pobieranie tekstu z pliku txt
[JS] Pobieranie tekstu z pliku txt
Jak zrobić na stronie html żeby wyświetliło tekst znajdujący się w pliku txt.
Re: [JS] Pobieranie tekstu z pliku txt
Możesz (ale nie musisz) to zrobić za pomocą PHP, ewentualnie za pomocą flasha. edit: Poniżej podaję Ci sposób w HTML-u z wykorzystaniem skryptu JavaScript:
edit:
Znalazłem coś co kiedyś wykorzystywałem. Może akurat Ci się spodoba:
W head wklejasz:
Potem w miejsce, gdzie ma być ten tekst:
Potem tworzysz plik 1.js w miejscu, do którego podałeś adres w skrypcie (head). W treści pliku 1.js wpisujesz tekst, ale najpierw plik ma zawierać:
Teraz jest ustawione na 6, ale możesz zmienic na 2, a być może i na 1 - wtedy nie będziesz musiał dublować tego samego pliku z tekstem.
W razie pytań pisz.
edit:
Znalazłem coś co kiedyś wykorzystywałem. Może akurat Ci się spodoba:
W head wklejasz:
Kod: Zaznacz cały
<SCRIPT TYPE="text/javascript">
//written by Bogdan Blaszczak
//If you want to use it, don't remove these lines
function Cytat(){
cytat="brak. "+
"Tu najlepiej gdyby była treść tekstu..."
var ilosc=6;
var los=Math.ceil(Math.random()*ilosc);
if(!los)los=1;
document.write('<script TYPE=\"text/javascript\" language=\"JavaScript\" src=\"ADRES DO PLIKU JS'+los+'.js\"><\/script>');
}
Cytat();
function PiszPL(co){
var t1=["a","e","s","c","z","x","o","l","n","A","E","S","C","Z","X","O","L","N"];
var t2=["ą","ę","ś","ć","ż","ź","ó","ł","ń","Ą","Ę","Ś","Ć","Ż","Ź","Ó","Ł","Ń"];
var re=new RegExp("%a","g");
for(var i=0;i<9;i++){
re.compile("%"+t1[i],"g");
co=co.replace(re,t2[i])}
document.write(co);
}
</SCRIPT>Kod: Zaznacz cały
<SCRIPT TYPE="text/javascript">
PiszPL(cytat)
</SCRIPT>... który ma się pojawiać na stronie, ale UWAGA: skrypt nie obsłuży polskich znaków, dlatego przed każdym znakiem w pliku *.JS wpisujesz %, czyli jak chcesz napisać słowo 'żółć' to piszesz '%z%o%l%c'. W przypadku słowa 'źrebak' wpisujesz '%xrebak' (tak jak alt+x daje ź). Jeśli chcesz zrobić nową linijkę piszesz <br>. Ten skrypt służy do wybierania losowych cytatów, dlatego jeśli chcesz go wykorzystywać do stosowania pojedynczego pliku, musisz zdublować gotowy plik *.JS jako 2.js (przynajmniej tak mi się wydaje). Ilość plików zaczynających się od liczby określasz w linijcecytat=
' Tutaj ten tekst...';
Kod: Zaznacz cały
var ilosc=6;W razie pytań pisz.
@up
Ten skrypt się nie nadaje, szukam czegoś prostszego i bez dublowania itp.
Poprostu żeby tylko wyświetliło tekst z pliku, jak ktoś ma skrypt specjalnie do wyświetlenia tekstu z pliku a nie losowania to pisać!
Ten skrypt się nie nadaje, szukam czegoś prostszego i bez dublowania itp.
Poprostu żeby tylko wyświetliło tekst z pliku, jak ktoś ma skrypt specjalnie do wyświetlenia tekstu z pliku a nie losowania to pisać!
A nie będzie jak zmienisz var ilosc=6; na var ilosc=1;? Innego wyjścia nie ma, musisz zastosować PHP lub flasha.
hehz... w sumie to moge ci odpiwedziec, ale watpie zeby cie to zadowolilo:
[php]<?php
include("sciezka/do/pliku.txt");
?>[/php]
[php]<?php
include("sciezka/do/pliku.txt");
?>[/php]