[flash] problem z menu

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
windi
Kontakt:

[flash] problem z menu

Post autor: windi »

Witam, mam stronke w html i menu we flashu, w ktorym jest 12 linkow do podstron, min.: Firma, Oferta, Kontakt. Chcialbym po wejsciu na kazda z tych podstron uaktywnic wybrana pozycje w menu.

Czyli: po wejsciu na dzial Kontakt menu jest to samo ale link Kontakt jest "podswietlony", to samo po wejsciu na Firma i Oferta.

Jak to zrobic? Czy da sie jakos przekazac do flasha informacje ktory link ma uaktywnic? Probowalem wykorzystac <params .... > w kodzie stronki ale jakos bez skutku.

Od razu mowie ze nie interesuje mnie robienie osobnych plikow menu dla kazdej podstrony.

Z gory dzieki za pomysly jak to zrobic :wink:
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: [flash] problem z menu

Post autor: Kamil Kierzkowski »

zrób np. żeby po kliknięciu na kontakt zmienna kontakt = 1 a pozostałe zmienne były zerowane czyli firma = 0, oferta = 0 i zależnie od tego która zmienna == 1 ten link będzie podświetlony
windi
Kontakt:

ale problem w tym ze nie wiem jak "poinformowac" flasha ze zostal wywolany na stronie kontakt.php albo ofirmie.php
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Kamil Kierzkowski »

przecież menu we flashu jest tylko jedno, po kliknięciu na link odpowiednia zmienna przyjmie wartość 1 po co informacja na jakiej stronie został wywołany?
windi
Kontakt:

Stronka nie jest we flashu, tylko menu. Po kliknieciu stronka sie przeladowuje na nowo (normalnie jak w html), wiec wszelkie ustawianie zmiennych nic nie da bo flash startuje od nowa.
marekpraga
Nowy
Nowy

Post autor: marekpraga »

hmmm...no to nie rozumiem, a nie mozesz po prostu wrzucic w php echa zeby wysylal do flasha na jakiej stronie aktualnie sie znajduje??
windi
Kontakt:

no wlasnie, o cos takiego by mi chodzilo tylko nie wiem co wpisac w echo zeby to dzialalo bo nie mam zadnego przykladu. moglbys mi wkleic przykladowy kod ktory bys dal w takiej sytuacji? i jak to potem we flashu odczytac?

robie to w SwishMax, ale jesli robisz we FlashMX to tez moze byc, bo jakos bym sobie juz z tym poradzil. Z gory dzieki za pomoc
marekpraga
Nowy
Nowy

Post autor: marekpraga »

no z kodem to troche ciezko bo nie mam czasu szukac

http://helion.pl/ksiazki/flphpo.htm

sciagnij sobie przyklady z tej ksiazki i zobacz jak robi sie cos takiego

albo www.flashzone.pl

tam cos powinno byc
windi
Kontakt:

dzieki, sciagnalem ale nie o to mi chodzilo.

http://nyloncoffee.pl/projekty/wolf/luskarki.php tu jest ta stronka, jesli masz wolna chwile zerknij i zobacz o co chodzi

po wejsciu na kazda podstrone podswietla sie w menu odpowiedni link. w tej chwili jest to zrobione tak ze na kazda podstrone jest osobny plik swf. da sie to zrobic na 1 pliku swf? mam nadzieje ze teraz to jest zroumiale :? [/i]
Denver
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Denver »

w opisie filmu flasha (tag OBJECT i EMBED) w 2 miejscach masz definicje zrodla pliku SWF. wystarczy dopisac za rozszerzeniem odpowiednie zmeinne, analogicznie jak to sie robi przy przesylaniu z formularza GET'em... np. tak:

(...) src="menu.swf?kontakt=1" (...)
windi
Kontakt:

dzieki Denver, o to wlasnie mi chodzilo :) dzieki rowniez dla markapragi za chec pomocy :wink:
ODPOWIEDZ