Webdesign na WI

Wasze propozycje, uwagi czy prośby w stosunku do redakcji i całego serwisu.
KaRoL
Działa
Działa

Re: Webdesign na WI

Post autor: KaRoL »

Krzysztof Aszkiełowicz pisze:Standard to w Photoshopie to angielski ;P
Jest coś takiego jak słownik/translator POLECAM!! :D 8)
Windows standardowo też jest angielski, a jakoś chyba mało osób w Polsce z takiego korzysta :roll:
Translator też na nic się zda, bo próbowałem przetłumaczyć niektóre opcje, to wyszły zupełnie inne niż w polskiej wersji - dążcie do ideału. Na innych stronach i tutorialach opcje są w dwóch językach - normalnie pisze opcja angielska, a w nawiasach [ ] jest po polsku.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

Czytałem Huberta prace i wszystko zrobiłem idealnie, a czytając tę pracę niestety mi nic nie wychodzi:

http://www.webinside.pl/webdesign/tutoriale/53

Czasem trzeba umieścić zdjęcia i szczegółowiej pisać a nie tak jak Łukasz, przecież robię wszystko tak jak on napisał i nie wychodzi, a robię wszystko tak jak napisał Hubert w innej pracy i wszystko wychodzi cacy.

Dlatego Zmieńcie poprawcie, bo jest wiele niedociągnieć w tych pracach.
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

bartek to też zależy od preferencji grafika. Nie mówię, że Łukasz źle przekazuje wiedzę, jego tutki mi jako kompletnemu beztalenciu wychodzą.
Ale nie wszyscy są teoretykami, ja sam wolę praktykę niż pisać publikacje. I mam świadomosć tego, że ktoś po przeczytaniu mojego arta nie skuma do końca o co chodzi. Jakby wszyscy tak ładnie pisali byśmy mieli samych doktorów i profesorów na uczelniach w Polsce, a 0 osób które potrafia wykorzystać swoja wiedzę.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Dobrze Krzysiek zgadzam się z Tobą. Ale Huberta przeczytałem tutorial i bez problemów zrobiłem tę pracę graficzną, a przeczytałem Łukasza i nic mi nie wychodzi. Moją propozycją jest aby poprawić teksty i je bardziej rozwięźle opisywać, nie żałować słów. Bo tutoriali nie czytają osoby które wszystko mają opanowane, lecz te które nie mają w tym pojęcia. :)
KaRoL
Działa
Działa

Zgodzę się z Bartkiem, chociaż robiąc tutorial, który podał wszystko mi wyszło.
Ale niektóre tutoriale tego samego autora są źle napisane - np. ten:
http://www.webinside.pl/webdesign/tutoriale/51
Już nie pamiętam dokładnie, ale coś tam jest pomieszane z tymi liniami
Na nowej warstwie rysujemy obrys wokół naszego przycisku o grubości 1px w kolorze czarnym. Pod białą kreską rysujemy jeszcze jedną, o grubości 1px - RGB:[128,128,128] i poniżej jeszcze jedna w kolorze RGB:[58,58,58].
Coś jest chyba źle podane, że zamiast pod powinno być nad i w efekcie nie uzyskamy efektu wgłębienia. Radziłbym jeszcze raz dokładnie to przejrzeć.
Tak samo było czytając tutorial o Paint Shop Pro, w którym robi się efekt rozdartego zdjęcia. Jest napisane jak wszystko podzielić, ale potem w rezultacie po przeczytaniu całego tekstu mamy dwa osobne pliki bez-nazwy i w każdym z nich jest połówka zdjęcia.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Według mnie bardzo dobre tutoriale pisze Hubert, redakcja graficzna, Monika czy też Hubert powinni sprawdzić i poprawićź błędy w innych bo tak to nic nie wychodzi i można tylko zniechęcić do czytania czytelnika bo nic mu nie będzie wychodziło. Wszystkie prace Huberta są dla mnie zrozumiałe i wszystko mi wychodzi, niestety nie mogę powiedzieć tego o Łukaszu.

A ponadto w tutorialach tylko nie wiem którego autora jest podane:
Tworzymy nowy plik o wymiarach 200x300
* wymiary są przypadkowe

Ale czego 200x300? krawatów, czajników czy pikseli czy centymetrów? To też jest ważne bo można się nie domyślić o co chodzi, ale powinno być napisane.
Monika Trawińska
Nowy
Nowy

Post autor: Monika Trawińska »

Po pierwsze moi drodzy to na dwoje babka wróżyła, jeżeli coś jest napisane i ktoś tego nie rozumie to albo winny jest autor albo czytający. Prosiłabym jednak nie naskakiwać tutaj na Łukasza ponieważ jak do tej pory kilka osób czytało te tutki i było wszystko ok, więc być może sposób pisania nie odpowiada Bartkowi, a nie od razu że są one złe.
Po drugie Karol Ty masz zawsze bardzo dużo do powiedzenia kiedy trzeba komuś coś wytknąć, popędzić kogoś itd, tyle było gadania na temat kursu Corela po czym jak się ukazał to nawet nie skomentowałeś o co bardzo prosiłam bo będę pisała następne kursy i byłyby to dla mnie wskazówki czego unikać na przyszłość.
Tutoriale nie zwalniają od myślenia i metody prób i błędów.

Nie rozumiem całej sytuacji, rozumiem że uwielbiacie Huberta ale jednak prosiłabym o nie obrażanie innych redaktorków.
Pozdrawiam.
peterson
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: peterson »

tutoriale są bardzo słabe, zwłaszcza ten z panelikiem na newsy.
właściwie to żaden efekt końcowy. Przecież taki niebieski gradient po bokach można zrobić wykorzystując GRADIENT OVERLAY - po co jakieś filtry i inne bzdury.

z przyciskiem podobnie wystarczy GRADIENT OVERLAY i ewentualnie STROKE jeśli ktoś już sobie prostokąta bez lini ograniczającej narysował

Czyli to właściwie nie tutoriale tylko pierwszy rozdział na temat korzystania z photoshopa.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Nikt nie obraża innych redaktorów, tym, że mówi, że nic nie rozumie z ich tutoriali lub też pokazując błędy jakie wykonali. Nie mówię też, że Hubert idealnie pisze, ale zdecydowanie więcej rozumiem z tutoriali Huberta niż Łukasza.

Łukasz nie powinien się czuć obrażony, tylko poprostu poprawić stare tutoriale tak, aby były zrozumiałe nawet dla najgorszych łamag w PS.

Peterson - wiesz tutoriale są dobrze napisane. Mogę zawierać więcej opcji, poprzez dają większy efekt, ale są dobrze napisane, może nie tyle co są dobrze napisane, ale są i to prawie idealne.
Monika Trawińska
Nowy
Nowy

Post autor: Monika Trawińska »

Bartek to że mówisz że nic nie rozumiesz albo wskażesz błędy nie jest obraźliwe, ale w momencie kiedy mówisz że tutoriale Łukasza są niedopracowane to już inna sprawa bo jednocześnie wskazujesz że ktoś się mniej starał, a jako osoba organizująca to wszystko wiem że i jeden i drugi się stara.
Peterson nie popadajmy w skrajności, tutoriale nie muszą być listą 5000 kroków. Fakt, tutek "miejsce na newsy" jak dla mnie nie powinien się znaleźć w zbiorze ale Dawid zaakceptował go do publikacji więc jest i miejmy nadzieję że się komuś przyda.
Jeśli czegoś nie rozumiecie warto poprostu zapytać a nie od razu oceniać że tutek jest zły.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że temat zostanie skończony.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Ja nadal sądze, że każdy się starał tak samo, ale poprostu jeden napisał bardziej zrozumiale a drugi mniej. No ale mniejsza.

Czy ktoś byłby zainteresowany opisaniem palety narzędzi w Photoshopie? Bo uczę się go i mógłbym w ramach treningu napisać?
Przemysław Szymik
Nowy
Nowy

Post autor: Przemysław Szymik »

Witam!
Nie wiem czy to przypadkiem nie będzie mały offtopic, czytając powyższe posty, ale powiedzmy że będę starał się trzymać tematu jaki ustalił autor.

Wg mnie, przydałby się rozsądny artykuł-tutorial o tworzeniu designu, jako całości, a nie poszczególnych elementów (typu button). Tekst powinien poruszać takie tematy jak kolorystyka, proporcje, sekcje (top/text/formularz) itp. wraz z poszczególnymi krokami. Mógłby powstać z tego malutki kurs typu "Tworzymy design" (a'la portal, wizytówka itd.).
Oczywiście w formie "łopatologicznej", tak aby każdy mógł go zrozumieć. Mile wskazana praca zbiorowa;)

Pozdrowienia, dcooper

Seth
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Seth »

Zerknij tutaj http://www.webinside.pl/webdesign/artykuly
Chyba wiekszosc tego co napisales juz jest ;)
Przemysław Szymik
Nowy
Nowy

Post autor: Przemysław Szymik »

To PRAWIE to o co mi chodziło (czytałem to już wcześniej) :)
KaRoL
Działa
Działa

Monika Trawińska pisze:Tyle było gadania na temat kursu Corela po czym jak się ukazał to nawet nie skomentowałeś o co bardzo prosiłam bo będę pisała następne kursy i byłyby to dla mnie wskazówki czego unikać na przyszłość.
Cóż - chciałbym to sprostować. Dlatego tyle wypytywałem na temat kursu Corela, bo myślałem, że będzie on tym czego oczekuję (proszę się od razu nie obrażać). Myślałem, że skoro WI jest głównie związane z grafiką i webdesignem, to kurs będzie o Corelu Photo-Paint, a nie DRAW. Draw służy do robienia grafiki wektorowej, która raczej w ogóle się nie przydaje przy robieniu grafiki na stronę (ja korzystam z niego do robienia gazetki szkolnej).
Dlatego też nie czytałem kursu Corela, bo po przeczytaniu kawałka stwierdziłem, że jest on dla mnie zbędny (proszę się znowu nie obrażać) - bo ja to wszystko od dawna wiem i to są podstawy. Nie zauważyłem by na WI był jakiś kurs dla początkujących o Photoshopie i wprowadzenie do niego, więc myślałem, że jak już to ten Draw będzie zaawansowany. To powód dla którego go nie czytałem - jest on dla początkujących i im go polecam.

P.S.: Zauważyłem, Pani Moniko, że jestem ulubioną postacią na forum do wyliczania moich błędów i wyżywania się na mnie. Nic takiego nie robię, siedzę w miarę cicho i odpowiadam tylko na niekóre posty, na które potrafię odpowiedzieć, to jednak dalej jestem przez Panią pokazywany palcem "to ten co tak na wszystkich narzeka". Nie wiem czemu, ale w charakterze przypomina mi Pani moją wychowawczynię w szkole, która na każdej lekcji szuka pretekstu by na mnie nakrzyczeć. Wystarczy, że lekko spojrzę w prawo to ona już "nie gadaj!".
ODPOWIEDZ