Co robimy z tym forum?

Wasze propozycje, uwagi czy prośby w stosunku do redakcji i całego serwisu.
yhmt
Nowy
Nowy

Co robimy z tym forum?

Post autor: yhmt »

Zapraszam do dzielenia się konkretnymi pomysłami. I możliwie ograniczmy narzekania :wink:
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Re: Co robimy z tym forum?

Post autor: iniside »

Zamykamy tak na dwa tygodnie. Kasujemy wszystkie posty i konta. Wybieramy nowych modów i adminów. I startujemy od 0. Bez strasznie, bez reguł. Innymi słowy bez żanych zasad.
Potem trza dać nowe emotikonki i ściągnać odpowiednich ludzi co by tworzyli klimat na forum.
I trzeba pozwalać na luźne dyskusje na każdym forum i każdym temacie a nie takie zamykać albo straszyć ;)
Paweł Mączka
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Paweł Mączka »

Ja tam bym zlecił iniside'owi zrobienie emotek, dałbym mu moda, przerobiłbym wygląd forum (intensywniejsze kolory itp.), poszerzyłbym forum.
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: Yay Gree »

zdecydowanie jestem za działem grafika <--- corel, ilustrator, photoshop, maya 3d max, mx studio, vue, i wiele innych........ przynajmniej moglbym sobie cs poisac :D
yhmt
Nowy
Nowy

iniside, jak chcesz bez reguł, to dajmy sobie spokój z działami z zróbmy jeden wielki HP&OT, aczkolwiek spróbuj sobie wyobrazić jego funkcjonaloność :wink:

Może jednak nie róbmy kroku w tył i nie zatracajmy atmosfery pełnego profesjonalizmu - można nieco ożywić (właściwie wskrzesić :D) grafikę, dodać nowe działy, zmienić moderatorów, ale narazie na tym poprzestańmy. Mogę pomóc przy emotach :wink:
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

ja swoje oczekiwania skupiam na obszernym dziale rafika i lepszej promocji forum
mf
Nowy
Nowy

Post autor: mf »

A są ludzie co by tworzyli tą atmosferę?
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Od pewnego czasu w mojej głowie kotłowało się wiele pomysłów na temat zmian na forum. Przedstawię większość z nich, które moim zdaniem są możliwe do zrealizowania. Niektóre są zaczerpnięte od propozycji innych użytkowników, które nie zostały wprowadzone w życie:
- zmiana nazwy działu "Oceń stronę" na "Oceń pracę" lub "Oceń projekt", gdzie w nawiasach kwadratowych autor topicu określałby typ danej pracy - strona (ew. witryna, serwis), layout, animacja itp. np. "[layout] strona klubu piłkarskiego".
- stworzenie osobnego działu np. "Gotowe skrypty", gdzie prowadzone byłyby dyskusje nt. gotowych aplikacji i skryptów, głównie tych wykonywanych po stronie serwera. Autor topicu w temacie używając nawiasów kwadratowych określałby o czym jest dany topic (np. [problem], [dyskusja], [szukam]), i ewentualnie jakiej aplikacji dotyczy np. "[problem][phpBB] Opis problemu".
- ujednolicenie działów na forum - aby takie same zasady panowały w każdym dziale.
- zwiększenie poziomu moderacji - skuteczne dławienie poczynań użytkowników, którzy w swoich postach łamią na raz kilka punktów regulaminu i robią to notorycznie. W przypadku, gdy sprawa dotyczy nowych użytkowników, delikatne zwrócenie uwagi nt. nieprzestrzegania regulaminu, wskazania niedopatrzeń i prośby o poprawność w następnych postach.
Zmiany te wymagałyby wprowadzenia większej ilości moderatorów oraz zmian w regulaminie. Od razu zgłaszam się jako chętny do pomocy we wprowadzeniu tych zmian.

Jeśli chodzi o przerobienie wyglądu forum to podejrzewam, że pewnie nastąpi to wraz z przerobieniem całej strony webinside.pl zapowiadanej na te wakacje.
yhmt
Nowy
Nowy

Do tego:
- dział "Grafika", koniecznie z nazwą programu/zagadnienia ("[Gimp]", "[Photoshop]", "[3D]" etc)
- bezwzględność moderatorów :wink: za topic "POMOCY!!" i pokrewne ban na 24h + usunięcie topicu, za recydywę ban na 72h - porządek musi być! :D
- nowe emoty :wink:
- atmosfera pełnego profesjonalizmu, ale bez kreaowania hermetycznej społeczności (to już od nas zależy)
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

jezeli chodzi o srodowiska linuxowe typu gimp (wiem nie wiele), ale grafike realizuje bez problemu, podobnie jak ocene - wszystko w kategoriach art i webart......wiec jesli chodzi o grafike to ja sie deklaruje do pomocy
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

yhmt pisze:iniside, jak chcesz bez reguł, to dajmy sobie spokój z działami z zróbmy jeden wielki HP&OT, aczkolwiek spróbuj sobie wyobrazić jego funkcjonaloność :wink:

Może jednak nie róbmy kroku w tył i nie zatracajmy atmosfery pełnego profesjonalizmu - można nieco ożywić (właściwie wskrzesić :D) grafikę, dodać nowe działy, zmienić moderatorów, ale narazie na tym poprzestańmy. Mogę pomóc przy emotach :wink:

Brak reguł == wolność w wprowadzeniu dyskusji. Oczywiście za chowanie kultury etc. ;)
Właśnie widzisz jak to wychodzi na pełnym profesjnoliźmie.
Zobaczmy forum webhelp.pl tez można sie wiele dowiedzieć a jednak ma stałych userów. Swego czasu z forum linuxweb też można było sporo inforamcji wyciągnąć, chociaż był tam pełen luz (ale coś pękło i ludzi przestali sie udzielać..) podobnie pclab.pl...
Chodzi o to, żeby tu panowała miła atmosfera, nie przepełniona jakiś snobizmem, profesjonalizm i wyobrażeniami że nie wiadomo kto kim jest.. ;)

BTW. Jak na nowej wersji forum dojdzie do tego do czego doszło na tej (pełny profesjonalizm), to z góry mówie jak ogłaszam recydywne i eksmituje 8) :twisted:
Powód. Do przeciętnego usera takie coś nie trafia, do mnie też nie lubie czytać jak ktoś nie wiadomo co uważa nt. tego co pisze, i nie można podyskutować o tym że moje rozwiązanie może być lepsze i pokłócić się tak przz 4 strony powiedzmy...
8. Jeśli nie potrafimy pomóc, nie odpowiadamy na dany temat. Wypowiedzi typu: "Przykro mi, ale nie wiem" nie wnoszą nic do dyskusji i zostaną usunięte, a użytkownik otrzyma ostrzeżenie. (o tym w punkcie IV)

Punkt do skasowania. Ogranicznie wolności etc.
9. Użytkownik jest zobowiązany dbać o estetykę i kulturę tematów/odpowiedzi swojego autorstwa. Nawet prowokacja nie będzie usprawiedliwiała braku kultury - w takim wypadku należy poinformować kogoś z moderatorów/administratorów forum. Tyczy się to także niewłaściwego użytkowania mechanizmu BBCode (np. rażące kolory, duże czcionki).

Wiadomo do kasacji..
Zabrania się również umieszczanie grafiki na forum, chyba, że wymaga tego sytuacja - dozwolone są wykresy statystyczne itp., które urozmaicają wypowiedź i czynią temat bardziej atrakcyjnym. W innych przypadkach należy podać odnośnik do danego pliku (umieszczając go uprzednio na jakimś serwerze, np. republika.pl).

Kategorycznie do wywlenia.
10. Do prowadzenia prywatnych rozmów między użytkownikami służy mechanizm Prywatnych Wiadomości (PW). Dlatego też zamieszczanie w dyskusjach fragmentów niezwiązanych z tematem (tzw. off-topic`owanie) uznaje się za łamanie niniejszego Regulaminu. Za off-topic moderator/administrator może, ale nie musi przyznać ostrzeżenie bądź też zablokować/zamknąć temat.

Też mi coś, wiadomo do usunięcia.
yhmt
Nowy
Nowy

1. Weź Ty nam nie usiłuj wprowadzić na forum anarchii jakiejś... :wink:
2. Profesjonalizm nie oznacza snobizmu. To polega na tym, żeby wiedzieć, co się mówi, a nie twierdzić, że się wie najlepiej :twisted:
3. Pkt. 10 - w niebyt; pkt. 8 zostaje (radzę nieco zmieńić treść - wszak chodzi o to, żeby kolejne posty coś do dyskusji wnosiły); pkt. 9 do modysikacji (usunąć zapis o grafice; kultura i estetyka musi zostać)
4. Czy Admin wie o tym topicu??
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Zaufaj mi. Ja niechce anarchi tylko miłą przyjacielską atmosfere. Żeby każdy kto tu trafi poczuł sie jak u siebie.. ;)
Edit:
Ok. Nasz ukochany admin :D, zaproponował mi, iż da nam FTP, osobną baze danych i co tam jeszcze potrzeba, żebyśmy zaczęli tworzyć to nowe forum(przenieść posty, emotikonki inne pierdoły), i potem je oddać do dyspozycji.

Wszyscy sie tu wpisywać co myśla, a potem dać jakiś kontakt bo takie użeranie sie na forum nie ma sensu ;).

Każdy chętny do pomocy mile widziany. Zwłaszcza Ci co wypowiadają sie w tym temacie.
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

no to co robimy o ile moge zapytac?..... albo powtórze temat: co robimy??
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Na dobry początek musimy sie dogadać. Zaczynamy startować z nowym forum czy nie... Ja jestem za nowym..
ODPOWIEDZ