Witam
Mam stronę, w której chce ustawić zdjęcie, by zajmowało całą stronę niezależnie od skalowania. Próbowałem wielu rzeczy ale nie wychodzi mi to jakoś...
czy mógłby mi ktoś pomóc?
pozdrawiam
tło na całą stronę
Re: tło na całą stronę
css
Kod: Zaznacz cały
body {background: url(adrestła) no-repeat; width: 100%; height: 100%;}
-
- Nowy
chyba upadłeś na głowę że to będzie mu rozciągać tło w zależności od rozdzielczości.zakręcony pisze:cssKod: Zaznacz cały
body {background: url(adrestła) no-repeat; width: 100%; height: 100%;}
Potrzebujesz skryptu, ktory bedzie rozpoznawal rozdzielczosc i w zaleznosci od niej ładował odpowiedni rozmiar tła. obrazków musisz miec kilka. pytanie co chcesz osiagnać, bo jesli ktoras z podstron bedzie zawierała duyzo tresci rozciaganie takiego obrazka na wysokosc bedzie zle wygladac.
Mozesz opisac dokladnie opisac o jakie tlo ci chodzi, czy to jakies stale tlo? gradient?
Pozdr
p.s.
jak zawsze w takich sytuacjach robie tak:
robie obrazek szeroki na 2000px, wysoki na 800 lub 1200, doł wycieniowany + stały dolny kolor tła w css. dzieki temu w zaleznosci od rozdzieczosci user widzi zawsze srodkowa czesc obrazka
Przykład: (grafika w rozmiarze: 2000px x 1200px ktorej dolna czesc wycieniowana jest do koloru białego, czyli #fff), (przykładowa wysokosc danej podstrony w duzą iloscią tresci to 1800px)
i twedy:
Kod: Zaznacz cały
body {background:#fff url(scieżka_do_obrazka/twoj_obrazek.jpg) no-repeat top center;}
czemu 2000px szerokosc?
A no wystarczy wejsc na ranking.pl i zobaczyc ranking rozdzieczlosci i uzytkownikow o jakich nalezy zadbac przy uzywaniu zdjec jak tła. Sprawa i kod css wyglada oczywiscie inaczej przy uzyciu lekkiego tła z postaci gradientów etc.
nie upadłem na głowę i to będzie mu rozciągać tło na całą stronę w zależności od rozdzielczości
czy gdzieś wyczytałeś w pierwszym poście, że proporcje maja być zachowane?
przypomnę: tło ma być na całą stronę niezależnie od skalowania
btw, pewnie proporcje i maja być zachowane, ale ja szklanej kuli nie miałem akurat załączonej by potwierdzić o co konkretnie chodziło autorowi
czy gdzieś wyczytałeś w pierwszym poście, że proporcje maja być zachowane?
przypomnę: tło ma być na całą stronę niezależnie od skalowania
btw, pewnie proporcje i maja być zachowane, ale ja szklanej kuli nie miałem akurat załączonej by potwierdzić o co konkretnie chodziło autorowi