tło na całą stronę

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
johnkruger

tło na całą stronę

Post autor: johnkruger »

Witam
Mam stronę, w której chce ustawić zdjęcie, by zajmowało całą stronę niezależnie od skalowania. Próbowałem wielu rzeczy ale nie wychodzi mi to jakoś...
czy mógłby mi ktoś pomóc?
pozdrawiam
zakręcony
Nowy
Nowy

Re: tło na całą stronę

Post autor: zakręcony »

css

Kod: Zaznacz cały

body {background: url(adrestła) no-repeat; width: 100%; height: 100%;}
knight-rider
Nowy
Nowy

Post autor: knight-rider »

zakręcony pisze:css

body {background: url(adrestła) no-repeat; width: 100%; height: 100%;}
chyba upadłeś na głowę że to będzie mu rozciągać tło w zależności od rozdzielczości.

Potrzebujesz skryptu, ktory bedzie rozpoznawal rozdzielczosc i w zaleznosci od niej ładował odpowiedni rozmiar tła. obrazków musisz miec kilka. pytanie co chcesz osiagnać, bo jesli ktoras z podstron bedzie zawierała duyzo tresci rozciaganie takiego obrazka na wysokosc bedzie zle wygladac.

Mozesz opisac dokladnie opisac o jakie tlo ci chodzi, czy to jakies stale tlo? gradient?

Pozdr

p.s.
jak zawsze w takich sytuacjach robie tak:
robie obrazek szeroki na 2000px, wysoki na 800 lub 1200, doł wycieniowany + stały dolny kolor tła w css. dzieki temu w zaleznosci od rozdzieczosci user widzi zawsze srodkowa czesc obrazka

Przykład: (grafika w rozmiarze: 2000px x 1200px ktorej dolna czesc wycieniowana jest do koloru białego, czyli #fff), (przykładowa wysokosc danej podstrony w duzą iloscią tresci to 1800px)

i twedy:

body {background:#fff url(scieżka_do_obrazka/twoj_obrazek.jpg) no-repeat top center;} 
co daje ci: ciagłe białe tło, wycentrowanie obrazka w gorze strony, znaczy przy wiekszych rozdziałkach tło bedzie doładowywane równomiernie z lewej jak i z prawej strony.

czemu 2000px szerokosc?
A no wystarczy wejsc na ranking.pl i zobaczyc ranking rozdzieczlosci i uzytkownikow o jakich nalezy zadbac przy uzywaniu zdjec jak tła. Sprawa i kod css wyglada oczywiscie inaczej przy uzyciu lekkiego tła z postaci gradientów etc.
zakręcony
Nowy
Nowy

Post autor: zakręcony »

nie upadłem na głowę i to będzie mu rozciągać tło na całą stronę w zależności od rozdzielczości
czy gdzieś wyczytałeś w pierwszym poście, że proporcje maja być zachowane?
przypomnę: tło ma być na całą stronę niezależnie od skalowania

btw, pewnie proporcje i maja być zachowane, ale ja szklanej kuli nie miałem akurat załączonej by potwierdzić o co konkretnie chodziło autorowi :)
ODPOWIEDZ