Menu
- Aktualności
- Mój startup Nowy odcinek
- Blogi ekspertów
- Projektowanie WWW
- Planowanie
- Hosting i domeny
- Organizacja i nawigacja
- Webdesign i grafika
- Warsztat - programy
- Tutoriale Photoshop
- Programowanie i tworzenie
- XHTML, HTML i CSS
- JavaScript, DOM i AJAX
- jQuery
- PHP i SQL
- Flash i ActionScript
- Dostępność i WAI
- Promowanie stron
- Pozycjonowanie
- Reklama i marketing
- Monitoring i statystyki
- Publicystyka
- Artykuły ogólne
- Społeczności
- Praca i zarabianie
- Wywiady
- Standardy sieciowe
- Zasoby
- Kursy
- Recenzje książek
- Linki
Dla webmastera
Phishing dotknÄ…Å‚ NaszÄ…-klasÄ™ i Allegro
Dawid Kulbaka, 22-04-2008 | Źródło: Cert, Allegro
W weekend zaobserwowano masowÄ… wysyÅ‚kÄ™ spamu przypominajÄ…cego wyglÄ…dem wiadomoÅ›ci wysyÅ‚ane z portalu Nasza-klasa. WiadomoÅ›ci okazaÅ‚y siÄ™ być faÅ‚szywe, co gorsza – mogÅ‚y zarażać komputer ofiary trojanem. Tymczasem phishing dotknÄ…Å‚ także serwis Allegro.pl.
W przypadku Naszej-klasy użytkownik otrzymywał maila z zaproszeniem do odczytania przesłanej przez inną osobę wiadomości. Jednak do jej przeczytania była konieczna obsługa Flash Playera, do którego pobrania zachęcała wiadomość.
Wszystko zostaÅ‚o spreparowane: adres strony, mimo, że zawieraÅ‚ w sobie „nasza-klasa.pl” byÅ‚ nieprawdziwy, a grafika Å‚udzÄ…co podobna do rzeczywistej. Zamiast pliku install_flash_player.exe użytkownik instalowaÅ‚ trojana, który mógÅ‚ przejąć kontrolÄ™ nad komputerem.
- Atak ten jest bardzo podobny do ataku na użytkowników serwisu fotka.pl, który miaÅ‚ miejsce w zeszÅ‚ym tygodniu – informuje Cert Polska.
O nowym zagrożeniu poinformował także Dział Bezpieczeństwa Allegro. W komunikacie można przeczytać, ze serwis ostrzega Allegrowiczów przed fałszywymi e-mailami, które bywają rozsyłane przez oszustów podszywających się pod serwis i Kontrahentów.
Wszystko zostaÅ‚o spreparowane: adres strony, mimo, że zawieraÅ‚ w sobie „nasza-klasa.pl” byÅ‚ nieprawdziwy, a grafika Å‚udzÄ…co podobna do rzeczywistej. Zamiast pliku install_flash_player.exe użytkownik instalowaÅ‚ trojana, który mógÅ‚ przejąć kontrolÄ™ nad komputerem.
- Atak ten jest bardzo podobny do ataku na użytkowników serwisu fotka.pl, który miaÅ‚ miejsce w zeszÅ‚ym tygodniu – informuje Cert Polska.
O nowym zagrożeniu poinformował także Dział Bezpieczeństwa Allegro. W komunikacie można przeczytać, ze serwis ostrzega Allegrowiczów przed fałszywymi e-mailami, które bywają rozsyłane przez oszustów podszywających się pod serwis i Kontrahentów.
Ocena 2.63/5 (52.5%) (16 głosów)
- Åšledzik
Komentarze:
Dodaj komentarz:
Najlepiej oceniane newsy
- Facebook bez limitu wieku? (5.00)
- Stadiony na Euro 2012 w Google Street View (4.67)
- Chrome czÄ???ciej u??ywany ni?? IE? (4.00)
- Samoobs??uga w Onet.pl (3.71)
- Mobilking: witryna nowego operatora kom??rkowego (3.61)
- Google+ coraz popularniejszy w Polsce (3.60)
- Mapy Google z wyszukiwaniem g??osowym (3.59)
- Ilu u??ytkownik??w miesiÄ?cznie korzysta z T??umacza Google? (3.58)
- Rekordowa zbi??rka funduszy Wikimedii (3.57)
- iGol.pl wyda?? p??atny miesiÄ?cznik na iOS (3.56)

