• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Skalowanie animacji/obszaru roboczego
PostNapisane: Pt lip 02, 2010 5:02 pm 
Offline
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 02, 2007 1:04 pm
Posty: 82
Lokalizacja: z nienacka
Witam,
Mam następujący problem:
Otóż, chciałbym aby moja animacja flash osadzona w dokumencie html była rozciągnięta na całość przeglądarki www (z tym nie ma problemu, wystarczy ustawić 100% na szerokości i wysokości), jednak aby sama zawartość animacji nie zniekształcała się.
Chodzi o to aby "obszar roboczy" animacji miał 100%, a w nim znajdowały się animacje, które mają stałą szerokość i wysokość i były wyrównane do lewej i do środka (będzie to menu i zawartość podstron).
Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem. Pewnie chodzi tu o jakiś skrypt w JS.

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Skalowanie animacji/obszaru roboczego
PostNapisane: Cz lip 29, 2010 4:59 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt cze 04, 2010 5:38 pm
Posty: 8
Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie ze mozesz w ustawienia publikowania w samym flashu wybrac czy ma skalowac zawartosc. Z tego co pamietam to jest funkcja "allow full screen" - moze to zabezpieczy przed skalowaniem.

_________________
Graphic & Web Design http://www.truesign.ie || Game Developing http://rpg.truesign.ie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Skalowanie animacji/obszaru roboczego
PostNapisane: Cz lip 29, 2010 7:01 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Kiedyś było takie rozwiązania posługujące się JavaScript, poszukaj w Google czegoś na „java script auto resize flash” itp

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skalowanie animacji/obszaru roboczego
PostNapisane: Cz lip 29, 2010 8:33 pm 
Offline
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 02, 2007 1:04 pm
Posty: 82
Lokalizacja: z nienacka
Nie o to mi chodziło. Jak napisałem, nie mam problemu z rozciągnięciem animacji na 100% ekranu. Chodziło mi o to jak osadzić elementy, które nie są skalowane i wyrównać je do krawędzi animacji, która ma 100% szerokości i wysokości.

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Skalowanie animacji/obszaru roboczego
PostNapisane: Pt lip 30, 2010 9:16 am 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
AS2
Kod:
Stage.scaleMode = "noScale";
Stage.align = "LT";
///
var POZYCJA_MENU_X:Number = 20;
var POZYCJA_MENU_Y:Number = 20;
//
function inicjowanie():Void {
   ustawanieMenu();
   ustawanieTresci();
   ustawanieStopki();
}
function ustawanieMenu():Void {
   menuMc._x = POZYCJA_MENU_X;
   menuMc._y = POZYCJA_MENU_Y;
}
function ustawanieTresci():Void {
   trescMc._x = int(Stage.width / 2 - (trescMc._width / 2));
   trescMc._y = int(Stage.height / 2 - (trescMc._height / 2));
}
function ustawanieStopki():Void {
   stopkaMc._x = 0;
   stopkaMc._y = Stage.height - stopkaMc._height;
   stopkaMc._width = Stage.width;
}
//
inicjowanie();
var myResizerListener:Object = new Object();
myResizerListener.onResize = function() {
   inicjowanie();
};

Stage.addListener(myResizerListener);


AS3
Kod:
stage.scaleMode = StageScaleMode.NO_SCALE;
stage.align = StageAlign.TOP_LEFT;
///
const POZYCJA_MENU_X:uint = 20;
const POZYCJA_MENU_Y:uint = 20;
//
function inicjowanie():void {
   ustawanieMenu();
   ustawanieTresci();
   ustawanieStopki();
}
function ustawanieMenu():void {
   menuMc.x = POZYCJA_MENU_X;
   menuMc.y = POZYCJA_MENU_Y;
}
function ustawanieTresci():void {
   trescMc.x = int( stage.stageWidth / 2 - (trescMc.width / 2));
   trescMc.y = int(stage.stageHeight / 2 - (trescMc.height / 2));
}
function ustawanieStopki():void {
   stopkaMc.x = 0;
   stopkaMc.y = stage.stageHeight - stopkaMc.height;
   stopkaMc.width =  stage.stageWidth;
}
function onResizeHandler(event:Event):void{
   inicjowanie()
}
//
inicjowanie()
stage.addEventListener(Event.RESIZE, onResizeHandler);

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php