• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kilka pytani - newbie, m.in. efekt blasku...
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 12:25 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 22, 2007 11:54 pm
Posty: 7
Witam zaczalem swoja przygode z flashem (marcomedia flash professional 8)
Na poczatek chcialem zadac pytanie dotyczace wklejania jakich kolwiek obrazow np .jpg. Klikam file->open i wybieram jakiegos jpg'a otwiera sie ladnie,ale jak chce np cos na nim narysowac to to znika , moge tylko dodac napis, a reszta rysuje sie pod obrazkiem... jak mam dodac taki efekt swiatla, blasku nazwijcie to jak chcecie do obrazka skoro wszystko znika,
Tu mam przyklad, slaby ale troche widac:
http://www.white-eagle.com.pl/
Chodzi o to, zeby taki efekt jak jest na tej czaszce. Mam jakis mieczyk czy cos i chce zeby on blyszczal czyli musze sie pobawic bialym kolorem i kryciem tego koloru...
Znam sie dosc dobrze na photoshopie... Ale niestety na flashu nie.
Jezeli jest jakas osoba chetna do pomocy prosze pisac do mnie na gadu, bede wdizeczny...
gg: 6565103.
Piszcie tez w temacie jezeli cos wiecie i chcecie pomoc.
Pozdro


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kilka pytani - newbie, m.in. efekt blasku...
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 1:10 am 
Offline
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 24, 2005 4:46 pm
Posty: 62
File->Import->To Library wybierasz plik i później "przeciągasz" go z biblioteki na scenę

_________________
Jeżeli lubisz grę Warhammer 40,000 to zapraszam:
Warhammer 40,000 Dawn of War, Winter Assault oraz Dark Crusade


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kilka pytani - newbie, m.in. efekt blasku...
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:42 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 22, 2007 11:54 pm
Posty: 7
Dzieki bardzo :)

A pomogl bys mi z tym blaskiem ?:)
Jak co czekam na gg.
Pozdro :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kilka pytani - newbie, m.in. efekt blasku...
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 1:38 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Jest taki zwyczaj, że zadając pytanie na Forum nie prosimy o odpowiedź na prywatne komunikatory. Odpowiedz ma służyć również innym użytkownikom mającym podobne problemy.

Skoro znasz się na Photoshopie to zauważ, że tak jak Photoshop, Flash ma warstwy, więc robisz nowa warstwę i rysujesz na niej.

Jeżeli chodzi o blask. Jeżeli ma być statyczny wykonaj go w zewnętrznym programie i importuj obrazek, jeżeli animowany to albo importujesz grafikę blasku i używasz jej w animacji albo tworzysz ją we Flashu. Można użyć do tego maski lub innych możliwości np. blur. Jak ma takowa wyglądać nie wiem, więc i o szczegółowa odpowiedź trudno.

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kilka pytani - newbie, m.in. efekt blasku...
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 2:10 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 22, 2007 11:54 pm
Posty: 7
Dobrze dziekuje Wam za szybko reakcje- odpowiedz...
Pobawie sie w tym flashu i zobace co powstanie:)
Jeszcze jedno pytanie - czym rozni sie ten flash co ja mam tzn Marcomedia flash professional 8 od Flasha mx ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kilka pytani - newbie, m.in. efekt blasku...
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 2:50 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Jest o jedna wersję wyższy, ma trochę nowych Klas, szczególnie interesujące są te do efektów bitmapowych, ma też takie bajery jak Filters i Blend.

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kilka pytani - newbie, m.in. efekt blasku...
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 4:03 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 22, 2007 11:54 pm
Posty: 7
No dobra mam tego flasha mx spolszconego..
Wiec tak zadaje ejszcze raz pytanie i chce uslyszec konkretna odpowiedz.
Chce uszyskac taki efekt we flashu:
http://www.supremel2.com/
Postacie wskakuja na scene osobno w blysku, po zaladowaniu calkowicie tego loga na gorze tej postaci po prawej blyszczy sie ten "szpon"
I chce uzyskac dokladnie taki sam efekt np na jakims meiczu :)
Prosze o dokladny opis bo w flashu siedze od wcozraj x.X
I dodam. ze lasso mi nie dziala;/
moge rysowac po obrazku dodac napisy , a jak chce cos zaznaczyc tak jak np w photoshopie to nic sie nie dzieje....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kilka pytani - newbie, m.in. efekt blasku...
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 4:07 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Calam napisał(a):
Wiec tak zadaje ejszcze raz pytanie i chce uslyszec konkretna odpowiedz.

A to dobre...
Calam napisał(a):
Prosze o dokladny opis, bo w flashu siedze od wcozraj x.X

To posiedź jeszcze z miesiąc, poznaj narzędzia poszukaj na Forum o podstawach, w Google kursu dla początkujących zajrzyj do helpa itp. Wyczerp inne możliwości, zanim napiszesz post.

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kilka pytani - newbie, m.in. efekt blasku...
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 4:10 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 22, 2007 11:54 pm
Posty: 7
aha, czyli nie pomozesz, dobra bylo tak odrazu. Pozdro

Edit:

No i poradzilem sobie:)
Wystarczylo zrobic w photoshopie jasniejszy miecz.
Wrzucam jasny miecz i na dol ciemny i b awie sie maskami :)
Nawet fajnie wyglada ten blask :)

Pozdrowionka i juz Wam glowy nie zawracam :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php