Forum webmasterów
http://webinside.pl/forum/

Automatyczne tworzenie plików .swf w oparciu o szablon i bit
http://webinside.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=19221
Strona 1 z 1

Autor:  slmroz [ Pt paź 22, 2010 11:38 am ]
Tytuł:  Automatyczne tworzenie plików .swf w oparciu o szablon i bit

Witam,

Nie miałem styczności z Flashem od lat, więc mój problem być może jest dla Was trywialny, ale próbują wygooglować i coś ciężko mi idzie.

Potrzebuję zrobić site, troszeczkę na zasadach e-commerce, który dla każdego przedmiotu pokazywałby animację pozwalającą na "obracanie" go. Jak rozumiem, nie jest to problem dla pojedynczej animacji. Tworze jakis szablon, dodaje przyciski dla sterowania, podpinam bitmapy w osobnych klatkach. Chetnie wrzucilbym tez mozliwosc powiekszania. I tu ogolnie mam nadzieje temat ogarnac samodzielnie, choc jezeli macie linki do ciekawych, podobnych rozwiazan czy tutoriali - bede bardzo wdzieczny.

Klopot zaczynam miec powazniejszy, gdy mowa o hurtowej produkcji takich pliczkow swf. Mam, powiedzmy, w bazie tysiace takich produktow i chcialbym kazdemu przypisac odpowiedni pliczek swfowy. Nie recznie, po kolei, rzecz jasna. Jak to zrobic? Jest jakies narzedzie, cos w rodzaju API, ktore w oparciu o szablon fla i serie bitmapow "wyprodukuje" rzeczony swf?

A moze po prostu zrobic jeden swf i zamiast zaszytych bitmapow dac linki do zewnetrznych plikow? Tu jednak tez bedzie klopot, bo zdjatka siedzialyby w bazie, a nie na serwerze www, wiec trzebaby je "chwilowo" podstawiac.

Wdzieczny bede za sugestie, linki, whatever!

Pozdrawiam
Sławek

Autor:  Marek_bf [ Pt paź 22, 2010 12:56 pm ]
Tytuł:  Re: Automatyczne tworzenie plików .swf w oparciu o szablon i

Robisz jeden plik SWF. Gdy zachodzi potrzeba wczytujesz do niego zdjęcia danego produktu. Po zakończeniu wczytywania pozwalasz na sterowanie kolejnym wyświetlaniem grafik. Jakiego używasz Flasha?

Autor:  slmroz [ Pt paź 22, 2010 1:13 pm ]
Tytuł:  Re: Automatyczne tworzenie plików .swf w oparciu o szablon i

Dzieki za odpowiedz.
Flash w wersji CS 5

A wiec jednak ta druga opcja? Czy dobrze doczytalem, ze loadMovie to jest droga, ktora powinienem podazac?

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/
Not able to open ./cache/data_global.php