• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: Śr sie 25, 2010 9:32 am 
Offline

Dołączył(a): Śr sie 25, 2010 9:09 am
Posty: 10
Witam. W FAQ znalazłem link do odpowiedzi, jednakże przekierowuje mnie on na stronę główną... Opcja szukaj też nie przyniosła odpowiedzi. Mam taki problem : robię stronkę w Adobe Flash CS5 (Trial) i mam gotową animację (.swf) w tym samym folderze co projekt .fla strony. Jak importuje do biblioteki i wrzucam na scenę, to animacja nie działa prawidłowo... :/ Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: Śr sie 25, 2010 10:56 am 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Import swf podczas edycji fla jest importem do biblioteki symboli z importowanego swf, nie zaś po to żeby ten swf niezależnie sobie istniał i działał w ponownie skompilowanym projekcie.

Jeśli chcesz wczytać swf do innego swf to musisz to zrobić za pomocą klasy Loader AcrionScriptu

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: Śr sie 25, 2010 11:05 am 
Offline

Dołączył(a): Śr sie 25, 2010 9:09 am
Posty: 10
No mam takie coś :

var myLoader:Loader=new Loader ();
btn1_btn.addEventListener(MouseEvent.CLICK, page1content);
function page1content(myevent:MouseEvent):void {
var myURL:URLRequest=new URLRequest("strona.swf");
myLoader.load(myURL);
addChild(myLoader);
}

I działa, ale niestety muszę klikać :/


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: Śr sie 25, 2010 11:13 am 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Kod:
var myLoader:Loader = new Loader ();
var myURL:URLRequest = new URLRequest("strona.swf");
myLoader.load(myURL);
addChild(myLoader);

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: Śr sie 25, 2010 12:17 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr sie 25, 2010 9:09 am
Posty: 10
Dziękuję. A możecie jeszcze napisać, jak teraz ten plik .swf ustawić w odpowiednie miejsce?? Bo w lewym górnym rogu się wyświetla ;/


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: Śr sie 25, 2010 1:02 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Kod:
const POZ_X:uint = 200;
const POZ_Y:uint = 100;
var URLswf:String = "strona.swf";
var myLoader:Loader = new Loader ();
//
function init(event:Event):void {
   var loader:Loader = Loader(event.target.loader);
   loader.x = POZ_X;
   loader.y = POZ_Y
}
//
myLoader.contentLoaderInfo.addEventListener(Event.INIT, init);
myLoader.load(new URLRequest(URLswf));
addChild(myLoader);

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: N sie 29, 2010 2:29 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr sie 25, 2010 9:09 am
Posty: 10
Mam jeszcze taki problem, że ten zaimportowany plik wykracza poza swoje pole :/. Tzn. widać różne rzeczy, które umieściłem poza stołem montażowym (w tym importowanym .swf). A one muszą być poza, ponieważ "napływają" na stół montażowy. Proszę o pomoc :/ Już parę dni się z tym męczę. W opcjach publikacji mam "Match Movie" (importowany swf).


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: N sie 29, 2010 3:04 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Ustaw początkowo dla nich visible=false a gdy mają być użyte visible=true

Kod:
jakismovieclip.visible=true

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: N sie 29, 2010 4:18 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr sie 25, 2010 9:09 am
Posty: 10
Hm, nie rozumiem. U mnie wszystko jest ładnie. SWF pojawia się w odpowiedniej chwili, tylko że w jego pliku FLA były umieszczone przedmioty poza stołem montażowym i teraz jak jest zaimportowany, to widać obok obszaru SWF'a jeszcze inne rzeczy. Czy jest możliwość, aby określić na jakim obszarze ma się wyświetlać?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: N sie 29, 2010 6:30 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Jeśli scena wczytywanego swf jest mniejsza niż scena wczytującego swf to widać będzie to co ma poza brzegami, więc albo te elementy przesuń dalej, daj pod maskę albo wyłączaj i włączaj ich widoczność (visible) kiedy jest to konieczne

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: Pn sie 30, 2010 12:29 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr sie 25, 2010 9:09 am
Posty: 10
Coś dalej jest nie tak... Na podglądzie lokalnie jest wszystko ok, nie widać części poza stołem montażowym (zastosowałem maskę). Jednak gdy wrzucę na serwer, to jakby maska przestawała działać i widać wszystko :/.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: Pn sie 30, 2010 1:44 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Może wymiary okna lokalnego i okna w przeglądarce są różne?

Może w przeglądarce masz stary FlashPlayer?

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: Pn sie 30, 2010 3:29 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr sie 25, 2010 9:09 am
Posty: 10
Już jest dobrze, widocznie musiało się namyśleć, bo jak wyłączyłem komputer i po jakimś czasie włączyłem, to już jest dobrze. Dziwne, ale najważniejsze, że działa.

Mam jeszcze pytanko, czy jednym loaderem można załadować drugi zewnętrzny plik .swf i umieścić go w innym miejscu? Próbowałem tak zrobić, ale udało mi się tylko w osobnym loaderze i to w tym miejscu co tamten xD. Czekam już tak długo na książkę o AS3, bo mało ogarniam :/ sorry.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: Wt sie 31, 2010 11:10 am 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
xxverxx napisał(a):
Już jest dobrze, widocznie musiało się namyśleć, bo jak wyłączyłem komputer i po jakimś czasie włączyłem, to już jest dobrze. Dziwne, ale najważniejsze, że działa.

Bufory pamięci sie wyczyściły.

Tutaj masz loader, który kolejkuje i wywołuje akcje dopiero po załadowaniu wszystkich zadanych elementów:
http://www.bannerflash.pl/examples/loader_kolejkujacy/

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Import .swf do innego projektu .fla.
PostNapisane: Wt sie 31, 2010 5:49 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr sie 25, 2010 9:09 am
Posty: 10
Niezbyt ogarniam ten loader. Ale radzę sobie przy użyciu osobnych do każdego swf'a. Tylko nie wiem, czy parę loaderów nie spowalnia odtwarzania??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php