[AS2] przyciemnianie zawartości całego okna przeglądarki

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
nakina

[AS2] przyciemnianie zawartości całego okna przeglądarki

Post autor: nakina »

Witam
Męczę się z tym już 2 tygodnie i jestem głupsza niz byłam :roll:
Nie znam żadnego "mentora", który by znał się na flashu, by go wypytać.
Strona we flash, jeden z mc wywołuje galerię, galeria ładnie się rozwija, w srodku miniatury i duże 1 zdjęcie. Do szczęścia potrzebne jest przyciemnienie wszystkiego poza galerią, całej zawartości okna przeglądarki, także tego co jest poza swf.
Probowałam trochę z lightbox2: http://www.lokeshdhakar.com/projects/lightbox2/
Próbowałam wywołać to z poziomu AS za pomocą tych funkcji: http://blog.codefidelity.com/?p=18 i kompletnie mi nic nie wychodzi.
Sam lightbox2 działa świetnie, ale z poziomu html za pomocą zwykłego <a></a>, ale nijak nie umiem tego zastosować w getURL- nie chodzi.
Przyznam, że js nie znam wcale, jakieś pojedyncze polecenia.
Czy ja dobrą drogą idę i ten efekt można zrobic tylko z js? Może jest łatwiejsza droga? Jakieś wskazówki, podpowiedzi....
Już nawet zmniejszyłam galerię, by wchodziła w ramy swf, nie wymagam, by się otwierała w nowym oknie (choć wiedza, jak to zrobć byłaby na wagę złota), ale tylko to przyciemnienie tła i jestem w domu....
Pozdrawiam
nakina
Ostatnio zmieniony pt gru 04, 2009 10:39 pm przez nakina, łącznie zmieniany 1 raz.
nakina

Re: [AS2] przyciemnianie zawartości całego okna przeglądarki

przeszukałam czyściec na flashzone, coś kołacze mi, że muszę mieć dwa swf: jeden z głównym filmem, drugi z galerią. Oba swf musza być na 2 różnych warstwach, z czego galeria na niewidocznej na wstępie. Po wybraniu galerii druga warstwa robi się widoczna. Czy dobry kierunek? Problem będzie z płynną zmianą koloru tła (przyciemnianie będzie nagłe, nie stopniowe) oraz z animowaniem otwierania się galerii chyba...
Może jednak jakieś wskazówki, gdzie szukać? Hasło jakieś, a znajdę sama odpowiedź, bo błądzę jak ślepy teraz ...
Pawel_ux

Post autor: Pawel_ux »

hm, myślę że byś musiała pokazać na przykładzie o co chodzi. Ponieważ chyba nie do końca rozumiem. Albo jestem dziś zbyt rozkojarzony :) Jak byś chciała to mogę ci podesłać takie coś, jak na tej stronię http://www.exego.pl - jeżeli to coś pomoże :) (patrz - dział galeria). Pozdrawiam.
nakina

Dzięki za odzew :-)
Na twojej stronie jest o tyle prosto, że tło masz czarne, wiec nie musisz nim sterować. Gdybym miała przyciemnić samo tło swf, to nie byłby problem.
Chodzi o coś takiego (kliknij największe zdjęcie zielonej bluzki):
http://www.bonprix.pl/bp/offer.htm?cat= ... .&pr=34575
Przyciemnia się cała zawartość okna pod spodem, całe tło, wszystko szarzeje, wyskakuje nowe okno ze zdjęciem. Niestety w tym przykładzie tło przyciemnia się skokowo: ciemno-jasno, a powinno płynnie się ściemniać powoli. Zdjęcie też pojawia się gwałtownie, a powinno się pojawiać z powiększeniem rozmiaru, jak tu: http://www.huddletogether.com/projects/ ... 2/#example (kliknąć trzeba na jedno ze zdjęć w Example, choć ten przykład daję niechętnie, bo tło jest czarne i nie widać jego przyciemniania stopniowego, ale jak się przyjrzeć to jest).
U mnie w miejscu zdjęcia będzie cała galeria, z miniaturkami i jednym dużym zdjęciem. Kwestia galerii to nie problem, problem z tym przydymieniem tła całego okna, nawet tego, co do swf nie należy.
Wszystko będzie chodzić na tej stronie: http://www.vivideco.pl/ po kliknięciu ikony galerii (jakies posklejane fotki), którą wrzucę w miejscu napisu "w przygotowaniu". Wtedy ma się wszystko przyciemnić, nawet to beżowe tło, ma wyskoczyć nowe okienko z miniaturami i jednym dużym zdjęciem. Nie muszę dopasowywać nowego okna do każdego nowego zdjęcia, w galerii wszystkie fotki będą miały ten sam rozmiar, wiec wymiary galerii są stałe.
Dzięki za chęć pomocy, bo już brak mi pomysłów.
Pozdrawiam
nakina

P.S. To o dwóch swf i warstwach to miałam na myśli warstwy w html, nie we flashu
Pawel_ux

Wydaje mi się że sama sobie na pytanie odpowiedziałaś :) Ja wiem czy warto używać w takim razie galerii Flash do projektu w XHTML? Nie wiem czy to konieczne. Zaprojektowanie takiej galerii Flash nie jest zbyt trudne, trudniejsze zatem jest jej osadzenie w projekcie XHTML i dostosowanie tak aby przypominała takiego Lightbox-a. (to już by JavaScript lepiej się, do tego nadawał) Nie lepiej zainstalować komponent Lightbox-a? Myślę że rozwiązał by twój problem, a galerie Flash możesz zawsze odłożyć na inny projekcik np. taki który będzie konkretniej Flasha dotyczył. ;) Sam projekcik twój zapowiada się, sympatycznie wizualnie, co do typografii pomyślał bym o powiększeniu fontu o 1pix przynajmniej lub przyciemnieniu go, lecz to tylko moje skromne zdanie:). Co do komponentu Lightbox podaje namiary jak zintegrować go ze swoim projektem.

http://adas.jogger.pl/2006/01/14/lightb ... onach-www/

Wpisałem w "google" - "Lightbox" i już uzyskałem odpowiedź (pierwsza w liście) na nurtujący mnie problem. Więc w takim razie polecam go zastosować i mieć efekt "przenikania" (rodem z Javy) z głowy.

Pozdrawiam.
nakina

A więc javascript.... czyli tu trzeba jednak uderzyć.
Ta stronka to pol html, pol flash, w sumie powinnam wszystko wrzucić do flash, ale to i tak nie rozwiaze problemu, wiec nie modyfikuje (tylko nagłówek statyczny trzeba by przerzucić).
Co do projektu, to zleceniodawca stoi mi nad głową a ja jestem tylko wykonawcą jej pomysłów, zero prawa głosu ;-) Czcionka musi taka zostać, czy mi się to podoba czy nie. To jej wizja strony, ja ją tylko realizuję ze skrajną dokładnością pomysłodawcy- zero miejsca na własną inicjatywę. Taki akurat klient- architekt wnętrz- na dodatek członek rodziny, więc nie dyskutuje nawet ;-) Wymogiem jest też właśnie taka forma galerii. Nie mnie tu decydować, czy to potrzebne, bo tak ma być i już :twisted:
Galerię potrafię zrobić, ale w ramach jednego swf, jak na innej mojej stronie: http://www.catwalkshop.pl Taka sama będzie tutaj, tylko musi być na "wyższej warstwie" z przyciemnieniem wszystkiego poza swf takze.
Co do lightbox-a to on (w czystej formie) otwiera tylko zdjęcia i swoje graficznie galerie bez miniaturek. Tutaj się trochę nim bawiłam: http://www.vivideco.pl/index1.html Z poziomu html działa to ładnie (nie probowałam z galerią jeszcze, samo zdjęcie byle jakie), ale nie potrafie tego samego zrobić z poziomu AS (to co jest teraz w AS to czysta java i getURL, nie to co powinno być. Wszystkie sposoby wywołania lightbox spod AS koncza sie pusta strona w najlepszym wypadku. Nie potrafię tego użyć. Osadzam nawet funkcje z tych stron z 1 posta, wywoluje spod AS i kicha- zero reakcji.
Myslalam, ze jest jedna malenka komenda java, ktora wywoluje ten efekt przyciemnienia tła. Reszte zrobilabym w ramach swf i jakoś by się te dwa obszary (flash i poza) uzupelnialy. Galerie zrobilabym w ramach swf, wiec troszkę bym "oszukała" bez konieczności wgryzania się w nowy język, ale widzę, że mnie to nie minie ;-)

Co do linku, to z niego także korzystałam, ale jest tam tylko wywołanie z html:

<a href="adres obrazka" rel="lightbox" title="jakiś tytuł">
Tekst albo obrazek miniaturki
</a>

To wlasnie użyte jest na tej mojej stronie testowej w linku na samym dole. Tylko jak zrobić ten sam efekt po wybraniu mc we flash? No i tu sie zacięłam.
on (release) {
getURL( "... i co tutaj? ...." ), a może ExternalInterface?
}
Kombinowałam dwa dni jak to zastosować, jakiej składni użyć, przegrzebałam google pod kątem lightbox i jego zastosowania we Flashu i mam dość- zero w rozumie i jestem głupsza niz byłam, dlatego tu napisałam w końcu. Dlatego tak to lightbox odpuściłam, bo nijak to mi z AS nie działało.
Ledwo AS trochę poznałam, a tu jeszcze javascript stoi w kolejce do nauki... ech... nie ma lekko widzę ;-)
Chciałam jakoś pójść na skróty, zastosować jedną marna komendę js i skończyć stronę, a tu kicha...
Pozdrawiam
nakina
Pawel_ux

Zupełnie zapomniałem dodać że nie korzystałem jeszcze z tego komponentu "Lightbox" nigdy, ale kto wie , może kiedyś się przyda...

"on(release) {" jeszcze działa we Flashu ? :)

Jeżeli masz obiekt (mowa o flashu) przekształcony na jakiś symbol eee np. na MC lub Button
To na obiekcie w takim razie musisz dać tą funkcję a, będzie ona czysto eksperymentalnie myślę
że:

on(release) {
getURL("javascript:flashLightb ox('path/to/imagejpg','opis zdjęcia');");
}

Oczywiście nie jestem pewnien na 100% Tak mi się wydaje, że w ten sposób wywołasz "Lightbox-a" do flasha.

A gdy masz instaceName obiektu mc np. "b_1" to na klatce kluczowej, tego obiektu
spróbuj tak:

this.onRelease = function() {
getURL("javascript:flashLightb ox('path/to/imagejpg','opis zdjęcia');");
}

Uprzedzam że to nie sprawdzone, więc mogę się mylić! jak wcześniej pisałem, nie korzystałem nigdy z tego komponentu.

Poza tym jak wstawiasz Flasha (swf) do HTML to ustaw przy okazji na: <param name="wmode" value="transparent"/ >

Zobacz może jeszcze to cię zainteresuje:

http://blog.codefidelity.com/?p=18

Dobra idę dalej budować szablon w Photoshopie :)
PS.
nakina

o to to, właśnie o taką podpowiedz mi chodziło 8)
Przeźroczystość już ustawiona, doczytałam już na forach ;-)
Co do linku to właśnie on jest w 1 poście ;-) Już tam byłam i właśnie te funkcje próbowałam stosować i nic mi nie idzie.
A on(release) w AS 2.0 działa wg książki Heliona ;-P
Co do lightbox to też mi mądrzejsi podpowiedzieli, ale ja to chciałam w AS zastosować. Ten skrypt odwala kawał dobrej roboty (centruje, odczytuje wymiary zdjęcia, przyciemnia resztę okna, można nawet prostą galerię bez miniaturek zrobić, tylko next i prev). Wiem, że ją ludziska z powodzeniem stosują i jest free. Wystarczy na serwer zapakować i dobrze w head ścieżki dopasować. Może się komuś jeszcze przydać.
Dzięki, spróbuje jutro twoją metodą i dam znać jak poszło, bo dziś mam małą pilną robótkę, więc miłej pracy "przy niedzieli" życzę sobie i tobie :-)
Pozdrawiam
nakina
nakina

właśnie sprawdziłam- nic z tego- zero reakcji. W trakcie testowania spod flasha przynajmniej się nowe, puste okno otwiera, na serwerze to już zupełnie głuchy jest.
Powalczę jeszcze z tymi funkcjami, a jak to nie pomoże to znów zero w rozumie, bo dalszych pomysłów na zaadaptowanie tego lightbox-a nie mam.
Pozdrawiam
nakina
nakina

JEST, JEST, JEST :!: :!: :!: :!:
Problem polegał na tym, ze zainstalowałam lightbox2, a stosowałam komendy od lightbox++ i wszystko się sypało.
Teraz działa na jakimś przykładowym swf, można siadać do robienia docelowej galerii :-)
http://www.vivideco.pl
Nie doczytałam w 1 rzucie, ze ++ to rozwinięcie 2, sam lightbox2 nijak swf nie obsługuje.
ufffffff.....
Dzięki za pomoc :-D
Wklejam linki, może się te informacje przydadzą komuś innemu, takiej samej sierotce jak ja ;-)
Lightbox++ ściąga się ze strony: http://blog.codefidelity.com/?page_id=7 (link ukryty na samym dole)
Funkcje są opisane na stronie: http://blog.codefidelity.com/?p=18

Pozdrawiam
nakina
Ostatnio zmieniony wt cze 01, 2010 11:01 pm przez nakina, łącznie zmieniany 1 raz.
nakina

Ponieważ to dotyczy lightbox-a to wrzuce to w swój stary wątek. Rozwiązanie tego problemu przyda sie też innym początkującym, by podlinkowywac miniaturki pobierane do galerii z xml i otwierac powiększenia przy uzyciu lightbox-a.
Mam problem chyba z kontrolą typu zmiennej.

Działa polecenie wpisane bezpośrednio:

getURL("javascript:SWFDelegate('zdjecia/styczen.jpg');");

Nie działa zaś taka sekwencja, której zadaniem jest uzyskac ten sam efekt:

var lancuch:String=" ";
var cudzyslow:String='"';
lancuch=cudzyslow+"javascript:SWFDelegate("+linki[ktory]+");"+cudzyslow;
getURL(lancuch);

linki[ktory] to tablica ktora pobiera dane z xml i zmienna ta ma przy pierwszej miniaturce (o numerze ktory) wartosc: 'zdjecia/styczen.jpg' (włącznie z cudzysłowami)

Najśmieszniejsze, że trace[lancuch] pokazuje dokładnie to samo, tzn. "javascript:SWFDelegate('zdjecia/styczen.jpg');" (z cudzyslowami).

Wersja pierwsza działa, wersja z podstawianiem zmiennych nie działa....

Co skopałam?

Może jakiś inny pomysł na umieszczenie zmiennej w środku?:
getURL("javascript:SWFDelegate('tu link pobierany do tablicy linki[] z xml');");
nakina

kombinowalam tez z funkcja:
var lancuch:String;
lancuch=unescape(linki[ktory]);
getURL(lancuch);

gdzie linki[ktory] to tablica zawierajaca dane pobrane z xml :

wieksze="%22javascript:SWFDelegate('zdjecia/styczen.jpg');%22"

%22 to kod hx znaku "

Kombinowałam także z chr(34)- kod ascii znaku "

var cudzyslow:String=chr(34);
lancuch=cudzyslow+linki[ktory]+cudzyslow;
getURL(lancuch);

gdzie dane z xml wygladaja tak:
wieksze="javascript:SWFDelegate('zdjecia/styczen.jpg');"

Próbowałam także z tym:

var cudzyslow:String=chr(34);
lancuch=cudzyslow+String(linki[ktory])+cudzyslow;
getURL(lancuch);

i dalej nic........ nie chce sie poddac i zrobic to za pomoca CASE.....
Nikt nie wie, co robie zle?
ODPOWIEDZ