• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: dopasowanie, rozciąganie, przemieszczanie
PostNapisane: Pt sty 15, 2010 9:13 am 
Offline

Dołączył(a): Pt sty 15, 2010 9:07 am
Posty: 3
Ludzie help!!! szlak mnie już trafia, prześlijcie mi kod albo wytłumaczcie krok po kroku jak krowie na granicy bo ten flash jest nieźle pokręcony.

marzy mi sie takie cuś żeby "baner" we flashu umieścić na stronie i podczas zmiany szerokości strony żeby ładnie się dopasowywał do strony, wysokości nie bierzemy pod uwagę ma pozostac oryginalna tylko szerokość.

SZCZEGÓŁY:

na scenie mam 3 obrazki, scena będzie tylko rozciągana w przeglądarce po szerokości(w prawo) i teraz chce żeby podczas rozciągania obrazek nr.1 był zawsze z lewej strony przy samej krawędzi i żeby nie zmieniał swoich rozmiarów, obrazek nr.3 ma być zawsze przy prawej krawędzi i równierz ma nie zmieniać swoich rozmiarów, natomiast obrazek nr.2 ma być położony od miejsca gdzie kończy się obrazek nr.1 i ma być rozciągnięty do miejsca gdzie zaczyna się obrazek nr.3 (patrz obrazek) będę wdzięczny za szybką i jasną odpowiedź korzystam z flasha cs3 profesional ver. 9.0.

a tak przy okazji to wiecie może czemu w programie swish max2 po wyeksportowaniu animacji jest ona biało czarna?

http://www.fototube.pl/pix/img10/org/d4 ... 887d3b.jpg
http://www.fototube.pl/pix/img4/org/d41 ... 84385f.jpg


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: dopasowanie, rozciąganie, przemieszczanie
PostNapisane: Pn sty 18, 2010 8:20 am 
Offline

Dołączył(a): Pt sty 15, 2010 9:07 am
Posty: 3
dzięki chłopaki za pomoc już rozwiązałem problem:) niedługo napisze co i jak dla zainteresowanych


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: dopasowanie, rozciąganie, przemieszczanie
PostNapisane: So lut 13, 2010 11:47 am 
Offline

Dołączył(a): Pt sty 15, 2010 9:07 am
Posty: 3
tak jak pisałem są trzy obrazki lewy który ma stały rozmiar i zawsze jest po lewo, środkowy który się rozciąga i zawsze zaczyna się tam gdzie kończy się lewy obrazek i prawy obrazek który ma stałą szerokość i zawsze trzyma się prawej strony

w IE nie działa to zbyt dobrze być może coś trzeba doinstalować ale w Firefoxie działa bez zarzutu

kod wkleiłem zaraz po rucuhomieniu animacji czyli w pierwszej klatce ale można i we wszystkich powklejać

Stage.align="left";
lew._x=-1;
lew._y=-1;
srodek._x=lew._x+lew._width-1;
srodek._width=Stage.width-lew._width-prawo._width+5;
srodek._y=-1;
prawo._x=srodek._x+srodek._width;
prawo._y=-1;

var
myListener:Object = new Object();
myListener.onResize=function() {
lew._x=-1;
lew._y=-1;
srodek._x=lew._x+lew._width-1;
srodek._width=Stage.width-lew._width-prawo._width+5;
srodek._y=-1;
prawo._x=srodek._x+srodek._width;
prawo._y=-1;
};

Stage.addListener(myListener);

to poniżej należałoby dodać gdzieś przy zakończeniu animacji

//Stage.removeListener(myListener);


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: dopasowanie, rozciąganie, przemieszczanie
PostNapisane: N lut 14, 2010 12:10 am 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Cz sie 23, 2007 9:56 am
Posty: 44
Lokalizacja: Dębica
Kminiąc to dalej może prościej tak:

Kod:
import flash.display.StageScaleMode;
import flash.display.StageAlign;
import flash.events.Event;

stage.scaleMode = StageScaleMode.NO_SCALE;
stage.align = StageAlign.TOP_LEFT;
stage.addEventListener(Event.RESIZE, zmianaOkna);

zmianaOkna (null);

function zmianaOkna (event:Event):void
{
   var sw:Number = stage.stageWidth;
       
     prostokat1_mc.x = 0 ;
   prostokat2_mc.x = 100;       //gdzie 100 to przykładowa szerokość 1 i 2 prostokata
        prostokat2_mc.width = sw-200;
        prostokat3_mc.x = sw-100;
}


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php