• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Adobe Flash
PostNapisane: Śr gru 30, 2009 7:35 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr gru 30, 2009 7:34 pm
Posty: 3
Mam zrobić prezentacje o świętach która ma mieć 5 stron. Zrobiłam już 1
stronę ale jak mam wykonać strzałki (przyciski) zmieniające stronę na
następną (i poprzednią). Jak takie coś zrobić ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Adobe Flash
PostNapisane: Śr gru 30, 2009 11:50 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): So lis 28, 2009 3:30 pm
Posty: 76
Lokalizacja: GG:4353060
Witam, chyba najpierw uczy się obsługi programu, podstaw as, a następnie wykonuje się w nim prace, a nie odwrotnie, nie sądzisz? Najprościej zrobisz to dodając do mc lub buttonu kod as
Kod:
on (release) {
_root.gotoAndPlay("podstrona2")
}
a na osi czasu gdzie ma być wyświetlana podstrona2 tworzysz klatkę kluczową i nadajesz jej nazwę Frame: podstrona2. Nie zapomnij o stop(); w odpowiednich miejscach ponieważ animacja będzie odtwarzana w pętli.

Pozdrawiam
Rafał

_________________
IE działa w następujący sposób: Ty przeglądasz z kompa net, z netu przeglądają ci kompa.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Adobe Flash
PostNapisane: Cz gru 31, 2009 1:43 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr gru 30, 2009 7:34 pm
Posty: 3
A jest jakaś komenda żeby mi po kliknięciu w buton przeskoczyła do następnej sceny i zaczeła ją odtwarzać?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Adobe Flash
PostNapisane: Pt sty 01, 2010 3:26 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): So lis 28, 2009 3:30 pm
Posty: 76
Lokalizacja: GG:4353060
W nawiasach kwadratowych odwołujemy się do scen, gdzieś widziałem artykuł by nie pracować na scenach, już nie pamiętam czemu
Kod:
gotoAndPlay([scene,] frame)



Pozdrawiam

_________________
IE działa w następujący sposób: Ty przeglądasz z kompa net, z netu przeglądają ci kompa.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Adobe Flash
PostNapisane: So sty 02, 2010 10:39 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr gru 30, 2009 7:34 pm
Posty: 3
Ok dzięki przyciski działają.

A mam jeszcze jedno pytanie jak zrobić efekt padającego śniegu? Mam śnieżkę i co dalej. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php