• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Preloader dziwny problem.
PostNapisane: Wt paź 20, 2009 4:45 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt paź 20, 2009 4:31 pm
Posty: 8
Mam 2 pliki swf. Pierwszy nazywa sie "Preloader" a drugi "Main"
Jak nazwy wskauzuja w pierwszym jest tylko jedna klatka kluczowa z procentowym preloaderem i klatka akcji ktora jet skojarzona z plikiem "main.swf" ktory jest zawartoscia strony.

Problem polega na tym, że kiedy wczytuje sie strona to jest ok tzn pojawia sie ladnie preloader i sa procenty ale kiedy dojdzie do 100% to i owszem laduje sie plik"main.swf. ale bez animacji wstepnej czyli jest juz na poziomie pierwszego stop();

Nie wiem czy wyrazam sie jasno... chodzi o to ze po wejsciu na serwer widac film "preloader.swf" ale tle rownierz odrazu uruchamia sie film"main.swf" tak wiec po zaladowaniu zamiast wstepnej animacji drugiego filmu widze juz jej moment postoju.

o to kod preloadera:

Kod:
var requestObj:URLRequest = new URLRequest("loadmovie/main.swf");
var loaderObj:Loader = new Loader();

loaderObj.load(requestObj);

loaderObj.contentLoaderInfo.addEventListener(ProgressEvent.PROGRESS, preloadProgress);

function preloadProgress(event:ProgressEvent):void{
   var loadedPercent:int = event.bytesLoaded / event.bytesTotal * 100;
   percent.text = loadedPercent + "%";
   }

loaderObj.contentLoaderInfo.addEventListener(Event.COMPLETE, preloadComplete);
function preloadComplete(event:Event):void {
   addChild(loaderObj);
}


Nic z tego nie rozumiem. Aha uzywam wersji Flash CS4 i AS3. Gdzie do cholery jest opcja simulate download? bo przeszukalem wszytsko i nigdzie nie masz musze sie meczyc z uploadami na serwer.


Ostatnio edytowano Wt paź 20, 2009 6:41 pm przez introder00, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Preloader dziwny problem.
PostNapisane: Wt paź 20, 2009 5:25 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): N lip 29, 2007 9:58 am
Posty: 51
W pliku z animacją na początku daj stop() a do kodu dodaj jeszcze:
Kod:
loaderObj.contentLoaderInfo.addEventListener(Event.INIT, preloadInit);
function preloadInit(event:Event):void{
   event.target.play();
}

z tym tylko może coś mi się pomieszało -> event.target.play(); :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Preloader dziwny problem.
PostNapisane: Wt paź 20, 2009 6:45 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt paź 20, 2009 4:31 pm
Posty: 8
Nie dziala! ok daje stop w "main.swf" w pierwszej klatce ale jak zmusic flesza by po wczytaniu przeszedl do klatki drugiej ?

dodatko jak daje test movie/view/simulate download to czasami pojawia mi sie w outpud taki komentarz: "VerifyError: Error #1014: Nie znaleziono klasy flash.events::Event. at global$init()"

Dzieje sie tak kiedy troche zwlekam w odpaleniu opcji simulate.
Ktos ma jakis pomysl?

aha glowny plik czyli ten co sie ma wczytac wazy 2MB. Zrobilem myk i odpalilem go samego w simulation dowload i tu zdziwienie. Plik odrazu sie uruchamia.. a przeciez wazy 2MB wiec przy 56k jest nie mozliwe


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Preloader dziwny problem.
PostNapisane: Wt paź 20, 2009 7:38 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): N lip 29, 2007 9:58 am
Posty: 51
Zamiast event.target.play(); wklej kod:
Kod:
var loader:Loader = LoaderInfo(event.target).loader;
var mc:MovieClip = loader.content as MovieClip;
mc.play();


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Preloader dziwny problem.
PostNapisane: Wt paź 20, 2009 10:45 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt paź 20, 2009 4:31 pm
Posty: 8
nie dziala wyskakuje taki blad:

TypeError: Error #1009: Nie można uzyskać dostępu do właściwości lub metody dla odniesienia do obiektu null.
at Preloader_fla::MainTimeline/preloadInit()


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Preloader dziwny problem.
PostNapisane: Śr paź 21, 2009 8:20 am 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): N lip 29, 2007 9:58 am
Posty: 51
Wklej cały kod jaki wpisałeś na jego podstawie sprawdzę


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Preloader dziwny problem.
PostNapisane: Śr paź 21, 2009 12:54 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt paź 20, 2009 4:31 pm
Posty: 8
Kod:
var requestObj:URLRequest = new URLRequest("main.swf");
var loaderObj:Loader = new Loader();

loaderObj.load(requestObj);

loaderObj.contentLoaderInfo.addEventListener(ProgressEvent.PROGRESS, preloadProgress);

function preloadProgress(event:ProgressEvent):void {
   var loadedPercent:int = event.bytesLoaded / event.bytesTotal * 100;
   preloader_mc.percent.text =  loadedPercent + "%";
   
}

loaderObj.contentLoaderInfo.addEventListener(Event.COMPLETE, preloadComplete);
function preloadComplete(event:Event):void {
addChild(loaderObj);   
}
loaderObj.contentLoaderInfo.addEventListener(Event.INIT, preloadInit);
function preloadInit(event:Event):void{
var loader:Loader = LoaderInfo(event.target).loader;
var mc:MovieClip = loader.content as MovieClip;
mc.play();
}


i tak jak mowie preloader dziala tzn sie wczytuja sie % ale po wczytaniu drugi film jest juz wgrany czyli widze jego stan pierwszego stop.
A jesli dam stop na 1 klatce to po zaladowaniu stoi na tej pierwszej klatce nie omija jej

No i wyskakuje w outpud ten komentarz co pisalem


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Preloader dziwny problem.
PostNapisane: Śr paź 21, 2009 1:09 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): N lip 29, 2007 9:58 am
Posty: 51
Kod:
var requestObj:URLRequest = new URLRequest("main.swf");
var loaderObj:Loader = new Loader();
loaderObj.load(requestObj);

loaderObj.contentLoaderInfo.addEventListener(ProgressEvent.PROGRESS, preloadProgress);
function preloadProgress(event:ProgressEvent):void {
   var loadedPercent:int = event.bytesLoaded / event.bytesTotal * 100;
   preloader_mc.percent.text =  loadedPercent + "%";
}

loaderObj.contentLoaderInfo.addEventListener(Event.INIT, preloadInit);
function preloadInit(event:Event):void{
   var loader:Loader = LoaderInfo(event.target).loader;
   var mc:MovieClip = loader.content as MovieClip;
   addChild(mc);
   mc.play();
}

Jeżeli Ci nie zadziała to znaczy że pewnie stop() masz wewnątrz klipa który jest w pliku main.swf czyli trzeba zmienić linijkę mc.play();
U mnie działa bez żadnych błędów.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php