• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Animacja zdjęć załadowanych z zewnątrz
PostNapisane: Śr wrz 23, 2009 8:04 am 
Offline

Dołączył(a): Śr wrz 23, 2009 7:42 am
Posty: 1
Witam
Tworzę właśnie baner flash i mam z nim pewien problem.
Ładuję zdjęcie z zewnątrz za pomocą takiego kodu:
Kod:
function load_Image(){//sampe for loading an image and then set a tweening on it

createEmptyMovieClip("mc", -16382);

var mcLoader:MovieClipLoader = new MovieClipLoader();
var mclListener:Object = new Object();

  mcLoader.addListener(mclListener);//add listener so that he can check for progress, failed, completed,...
  mcLoader.loadClip(image1, mc);//start loading the image into the movieClip called "mc"
  mclListener.onLoadComplete = function(mc:MovieClip) {

  trace("onLoadInit: " + mc);
 
//mc._rotation=45;

  mc._x=19;
  mc._y=31;
  mc._alpha=10;

}
}
load_Image();

Do tej pory wszystko działa bez zarzutów (path do zdjęcia jest oczywiście z flashVars).
Problem jest w tym że chcę zrobić do tego zdjęcia prostą animację i nie wiem jak się do tego zabrać? Konkretnie ma to być zmiana alpha (taki fadeIn/fadeOut). Oczywiście nie chodzi mi o ustawienie na stałe bo to już akurat jest(mc._alpha=10;) tylko o animację.
... jak już rozwiąże ten problem na horyzoncie widzę już następny - takich załadowanych zdjęć będzie 3 sztuki. (nie są one ładowane na początku animacji) jak zrobić żeby loopowały się tylko przejścia zdjęć.

... jeśli chodzi o drugi problem to widziałem już kilka tematów na ten temat w necie także chyba się z tym uporam - bardzo mi zależy na pierwszym pytaniu - poprostu nigdzie nie znalazłem jak to ugryźć :?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Animacja zdjęć załadowanych z zewnątrz
PostNapisane: Cz wrz 24, 2009 2:06 pm 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 03, 2008 2:01 pm
Posty: 262
Lokalizacja: Malbork
Kod:
speed = 5;
Btn._alpha = 60;

Btn.onRollOver = function ()
{
    this.onEnterFrame = function ()
    {
        if (this._alpha < 100)
        {
            this._alpha += speed;
        }
        else
        {
            delete this.onEnterFrame;
        }
    }
}

Btn.onRollOut = function ()
{
    this.onEnterFrame = function ()
    {
        if (this._alpha > 60)
        {
            this._alpha -= speed;
        }
        else
        {
            delete this.onEnterFrame;
        }
    }
}
Attach


lub
Kod:
speed = 5;
Btn._alpha = 60;

Btn.onRollOver = function ()
{
        this._alpha = 100;
}

Btn.onRollOut = function ()
{
        this.onEnterFrame = function ()
        {
                if (this._alpha > 60)
                {
                        this._alpha -= speed;
                }
                else
                {
                        delete this.onEnterFrame;
                }
        }
}


Przerobić, żeby nie było, że wszystko takie łatwe i na tacy podane.

_________________
Sprzątanie Gdynia/Gdańsk
Studio Nagrań w Gdańsku
Michał Ardziejewski - Programista Aplikacji Internetowych
ForumFlash.pl - Alligator Flash Designer 8


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php