• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [FLASH] Intro(z możliwośćią pominięcia) we flash i strona t
PostNapisane: Śr kwi 08, 2009 11:39 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pn mar 24, 2008 12:03 pm
Posty: 33
Lokalizacja: W-wa
Witam, mam stronkę we flashu. Wszystko mi pięknie hula tylko że muszę do niej zrobić intro(które jest zaimportowanym filmem z AVI) z możłiwośćią pominięcia go. No i tu mi się zaczynają schody Bo jak robię normalnie preloader do całości, do tego button pomiń intro, to niestety jak przekierowuje BTN do klatki po intro to niestety nic się nie dzieje. Nie pokazuje mi się nic....

Wpierwszej klatce mam kod AS:
Kod:
total = _level.getBytesTotal();
loaded = _level.getBytesLoaded();
preloader.procent = Math.round(loaded/total*100);
pasek._xscale = procent;
if (loaded>=total) {
gotoAndPlay(4);
}


w drugiej:
Kod:
gotoAndPlay(1);


pod btn mam przypisaną akcję
Kod:
on(release){
   gotoAndPlay(185);
}

tutaj klatka 185 jest klatką zakońćzenia filmu intro.....

dajcie jakąś wskazówkę, pomoc, cokolwiek ..........


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [FLASH] Intro(z możliwośćią pominięcia) we flash i strona t
PostNapisane: Cz wrz 24, 2009 9:01 am 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pn mar 24, 2008 12:03 pm
Posty: 33
Lokalizacja: W-wa
ok, poradziłem sobię więc spróbuje pomóc innym.

Na początek trzeba zacząć od tego żeby osadzić FLASHA w SWFOBJECT.
Tutaj info jak to zrobić:
http://www.reklamawinternecie.pl/pozycjonowanie/osadzanie-flash-przy-pomocy-swfobject

Teraz w pliku html przy umieszczaniu swfa wpisujemy kod, mniej więcej taki:

Kod:
<script type="text/javascript">
            var so = new SWFObject('nazwa_pliku.swf', 'id_pliku', 'szerokosc', 'wysokosc', '8', '#CCCCCC');
            so.addParam('menu', 'false');
         so.addParam('wmode','transparent');
         so.addParam('scale','noscale');
         so.addParam('devicefont','false');
         so.addParam('allowScriptAccess','sameDomain');   
         so.addVariable('zmienna1', '2'); 
            so.write('content');
        </script>


so.addVariable('zmienna1', '2'); ta linijka kodu odpowiada za przypisanie do "zmiennej1" wartości "2".

Taraz FLASH:
w pierwszej klatce, lub w preloaderze należy zamieśćić prostego ifa:

Kod:
if (zmienna1==1){
   gotoAndPlay(9);
               }
      else{
      gotoAndPlay(315);
         }


dzięki temu jeśli zmienna1=1 to animacja startuje od początku. Jeśli zmienna ma inną wartość to animacja startuje z klatki 315, w moim przypadku jest to po intro...

W moim przypadku ten if jest zamieszczony w preloaderze dzięki czemu dopiero po wczytaniu animacji film "idzie" do odpowiedniego miejsca na listwie czasu:
Kod:
total = _level.getBytesTotal();
loaded = _level.getBytesLoaded();
preloader.procent = Math.round(loaded/total*100);
pasek._xscale = procent;
if (loaded>=total)
{
   if (zmienna1==1){
   gotoAndPlay(9);
               }
      else{
      gotoAndPlay(315);
         }
}




Jeżeli chcecie aby np. na każdej waszej podstronie film flasha był w innej klatce czasowej należy dać oczywiście zdefiniować odpowiednią liczbę zmiennych we flashu oraz stworzyć w miejscu zamieszczenia FLASHA coś w rodzaju przełącznika które będzie je zminieniał w zależności od podstrony. Ja skorzystałem z prostego CASE w PHP.

przykład:

Kod:
  switch($_GET['act'])
   {
      case 'o_nas':
         echo "<script type=\"text/javascript\">
        // <![CDATA[
            var so = new SWFObject('grafika/www.swf', 'www', '900', '338', '8', '#CCCCCC');
            so.addParam('menu', 'false');
         so.addParam('wmode','transparent');
         so.addVariable('zmienna1', '1'); 
            so.write('content');
        // ]]>
        </script>";
         break;
      case 'galeria':
         echo "<script type=\"text/javascript\">
        // <![CDATA[
            var so = new SWFObject('grafika/www.swf', 'www', '900', '338', '8', '#CCCCCC');
            so.addParam('menu', 'false');
         so.addParam('wmode','transparent');
         so.addVariable('zmienna1', '2'); 
            so.write('content');
        // ]]>
        </script>";
         break;
      case 'cennik':
         echo "<script type=\"text/javascript\">
        // <![CDATA[
            var so = new SWFObject('grafika/www.swf', 'www', '900', '338', '8', '#CCCCCC');
            so.addParam('menu', 'false');
         so.addParam('wmode','transparent');
         so.addVariable('zmienna1', '3'); 
            so.write('content');
        // ]]>
        </script>";
         break;
      case 'kontakt':
         echo "<script type=\"text/javascript\">
        // <![CDATA[
            var so = new SWFObject('grafika/www.swf', 'www', '900', '338', '8', '#CCCCCC');
            so.addParam('menu', 'false');
         so.addParam('wmode','transparent');
         so.addVariable('zmienna1', '4'); 
            so.write('content');
        // ]]>
        </script>";
         break;
      case 'wyslane':
         echo "<script type=\"text/javascript\">
        // <![CDATA[
            var so = new SWFObject('grafika/www.swf', 'www', '900', '338', '8', '#CCCCCC');
            so.addParam('menu', 'false');
         so.addParam('wmode','transparent');
         so.addVariable('zmienna1', '5'); 
            so.write('content');
        // ]]>
        </script>";
         break;
      case 'oferta':
         echo "<script type=\"text/javascript\">
        // <![CDATA[
            var so = new SWFObject('grafika/www.swf', 'www', '900', '338', '8', '#CCCCCC');
            so.addParam('menu', 'false');
         so.addParam('wmode','transparent');
         so.addVariable('zmienna1', '6'); 
            so.write('content');
        // ]]>
        </script>";
         break;
      default:
         echo "<script type=\"text/javascript\">
        // <![CDATA[
            var so = new SWFObject('grafika/www.swf', 'www', '900', '338', '8', '#CCCCCC');
            so.addParam('menu', 'false');
         so.addParam('wmode','transparent');
         so.addVariable('zmienna1', 7'); 
            so.write('content');
        // ]]>
        </script>";

   }
  ?>



Mam nadzieję że komuś pomogłem tym postem. :-D
Ja niestety nie mogłem się nigdzie doprosić o pomoc :?

pzdr


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php