• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: N maja 25, 2008 8:54 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pt sty 04, 2008 10:52 pm
Posty: 101
Przeszukałem forum, jednak nie znalazłem informacji, które w pełni by mi pomogły. Chcę by po wpisaniu imienia do pola tekstowego we flashu, imię to zostało zapisane w pliku txt . Kolejne imię wpisane w filmiku flash spowoduję kolejny zapis tego imiona do pliku txt....

plik txt

Ania
Marek
Magda
...
...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: N maja 25, 2008 9:00 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Słabo szukałeś.
W dziale Flash zajrzyj do FAQ, a q dziale o PHP poszukaj o zapisie do pliku. Gwarantuję, że znajdziesz wszystko, co jest potrzebne do Twojej aplikacji.

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: N maja 25, 2008 9:24 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pt sty 04, 2008 10:52 pm
Posty: 101
Jeśli chodzi o to http://forum.webinside.pl/viewtopic.php?p=60340#60340
to przeglądałem tę stronę łącznie z przykładami, które z tejże strony ściągnąłem. Przykłady odnoszą się jedynie do odczytu z pliku. Domyślam się, że najpierw trzeba było by stworzyć jakieś pola tekstowe input , nazwać je jakoś itd... W FAQ nie pisze nic na ten temat, nie wiem jak powiązać flasha z kodami PHP, które w dziale PHP się znajdują.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: N maja 25, 2008 10:05 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Przykład z FAQ pokazuje jak wysłać i odebrać dane z PHP. Jeśli to już wiesz to pozostaje tylko obsługa po stronie PHP. Oczywiście, że we Flashu trzeba stworzyć jakieś tekstowe pola wejściowe, których wartości będą przekazywane do obiektu LoadVars.

Nie wymagaj żeby FAQ opisywało wszystkie możliwe przypadki połączeń Flaasha z PHP :)

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: Pn maja 26, 2008 1:22 am 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pt sty 04, 2008 10:52 pm
Posty: 101
Oki.

Tworzę pole tekstowe Input, w którego var wpisuję imie.
Tworzę mc o instance name myGuzik
w Pierwszej klatce filmiku wstawiam akcję:
Kod:
myGuzik.onRelease = function() {
loadVariables("http://server.pl/test.php",_root,"POST");
}


Po naciśnięciu guzika, flash powinien odnieść się do pliku php o nazwie test , który zawiera kod:

Kod:
<?php
$fp = fopen ("imiona.txt", "a");



  fwrite($imie);
  fclose($fp);

?>


Niestety ten kod nie zapisuje mi w pliku txt tego co wpisuję w polu tekstowym input. Dlaczego ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: Pn maja 26, 2008 7:50 am 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
A może logiczniej byłoby poszukać w nowym FAQ o przesyłaniu danych?

Flash:
Kod:
// imieTxt - pole tekstowe input
// sendMc - button
var php:String = "plik.php";
var loadLv:LoadVars = new LoadVars();
var sendLv:LoadVars = new LoadVars();
loadLv.onLoad = function(success:Boolean) {
   if (success) {
      if (this.stan == "ok") {
         trace("Dane zostały zapisane");
      } else if (this.stan == "no") {
         trace("Nie udało się zapisac danych");
      }
   } else {
      trace("Błąd przy połączeniu z serwerem");
   }
};
sendMc.onRelease = function() {
   if (imieTxt.length > 2) {
      sendLv.imie = imieTxt.text;
      sendLv.sendAndLoad(php + "?" + new Date().getTime(), loadLv, "POST");
   } else {
      trace("Wpisz imię");
   }
};

PHP:
[php]<?php
define('FILE_TXT', 'dane.txt');
if(isset($_POST['imie'])){
$file = @fopen(FILE_TXT, 'a');
if(fwrite($file, $_POST['imie']."\r\n")){
echo '&fill&stan=ok&end';
}else{
echo '&fill&stan=no&end';
}
fclose($file);
}
?>[/php]

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: Pn maja 26, 2008 4:11 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pt sty 04, 2008 10:52 pm
Posty: 101
Marku, wkleiłem kod, który mi udostępniłeś, do pierwszej klatki filmiku. Oczywiście plik.php zamieniłem na nazwę mojego pliku php wraz ze ścieżką dostępu tego pliku na serwerze. Utworzyłem pole tekstowe input gdzie do var przypisałem imieTxt, oraz stworzyłem guzik w instance name wpisując sendMc. W kodzie php zmieniłem nazwę pliku tekstowego na imiona.txt , który umieszczony jest na serwerze w tym samym katalogu co plik php. Niestety dalej nie mogę zapisać nic do pliku. Oto efekty moich starań do wglądu.
http://cyryl.i365.pl/test.rar
Dopiero uczę się operacji w action script i kodów php. Z tego co rozumiem jeżeli flashowi nie uda się ustanowić połączenia z plikiem php, powinien wyświetlić komunikat Błąd przy połączeniu z serwerem itp. W mojej aplikacji nie wyświetla się tego typu informacja. Myślę, iż to dlatego, że w jakiś sposób powinno się wskazać filmikowi miejsce wyświetlania tych komunikatów, np tworząc nowe dynamiczne pole tekstowe z przypisanym var . Dobrze rozumuję ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: Pn maja 26, 2008 5:28 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Do pól tekstowych odwołuj się zawsze poprzez instance name nie Var.

Poza tym, jeśli plik tekstowy masz w necie to nadaj mu odpowiednie chmody z prawami do zapisu.

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: Pn maja 26, 2008 5:57 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pt sty 04, 2008 10:52 pm
Posty: 101
Nadałem plikowi txt chmod 777 i dalej nic. Poza tym nie wiem jak przypisać polu tekstowemu wartości zwracane przez serwer typu - połączenie nieudane , udane lub błąd itp.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: Pn maja 26, 2008 5:59 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Poprzez nazwę instancji i właściwość text. Sprawdź też czy sam plik PHP wywołany w przeglądarce zapisze coś do pliku

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: Pn maja 26, 2008 6:05 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pt sty 04, 2008 10:52 pm
Posty: 101
Skrypt wywołany w przeglądarce wyświetla mi całą białą stronę w przeglądarce, przy czym niczego nie wpisuje do pliku txt.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: Pn maja 26, 2008 8:59 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Żeby sprawdzić bez Flasha musisz zmodyfikować skrypt:
[php]<?php
define('FILE_TXT', 'imiona.txt');
$file = @fopen(FILE_TXT, 'a');
fwrite($file, "TESTOWA TRESC\r\n");
fclose($file);
?>[/php]

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: Pn maja 26, 2008 9:24 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pt sty 04, 2008 10:52 pm
Posty: 101
Przy takim kodzie dopisuje się '' tesowa tresc'' w pliku txt. Jak teraz przenieść imię wpisane we flashu , o to jest pytanie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: Pn maja 26, 2008 9:36 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Klik

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Flash 8 Profesional - Zapis danych do pliku txt
PostNapisane: Pn maja 26, 2008 9:53 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pt sty 04, 2008 10:52 pm
Posty: 101
Działa. Prześledzę dokładnie kod żeby zrozumieć wszystkie zależności między flashem i php. Dziękuję.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php