• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
PostNapisane: So maja 19, 2007 10:23 pm 
Offline

Dołączył(a): So maja 19, 2007 10:10 pm
Posty: 8
witam,
zapewne to banalne pytanie ale nie mogę nigdzie znaleźć jasnej odpowiedzi.
Mam Adobe Flash CS3 Professional (trial) i nie jestem w stanie zrobić animacji.
Chciałabym aby zdjęcia pojawiały się jedno po drugim (łagodnie przechodziły jedno w drugie) jak na tej stronie: http://www.wydawnictwo.murator.pl/
czy ktoś mógłby mi doradzić? lub czy Ty, Priest, mógłbyś rozbudować wątek animacji w FAQ?
pozdrawiam serdecznie:)
Anka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
PostNapisane: N maja 20, 2007 8:00 am 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Motion Tween + Properties->Color->alpha

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
PostNapisane: N maja 20, 2007 12:03 pm 
Offline

Dołączył(a): So maja 19, 2007 10:10 pm
Posty: 8
dziękuję, rozumiem, że to ma spowodować zblaknięcie zdjęcia.
Jednak wciąż nie udaje mi się sprawić, żeby zdjęcia pojawiały się jedno po drugim. Gdzieś wyczytałam, że robi się to na scenach, w FAQ jest z kolei napisane, że na warstwach.
Rozumiem, że mam importować zdjęcie do warstwy, PPM ustawić na Motion Tween i...? nie jestem w stanie ustawić sekund wyświetlania. Gdy kliknę na np. 30 sek nie podświetla mi się opcja wstawienia kolejnego Motion Tween (tylko np. insert frame). Poza tym gdybym chciała wsadzić kolejne zdjęcie to mam je wstawić na nowej warstwie, znów ustawiając na Motion Tween? sekundy wtedy ustawiać od początku (od 1) czy od momentu (czasu) zakończenia poprzedniej warstwy?
Przepraszam, zupełnie pogubiłam się w tym Flashu a potrzebuję zrobić sekwencję 5 zdjęć, znalazłam opis jak się to potem wstawia do xhtml i jak zdobić preloader`a natomiast tu się totalnie zawiesiłam.
pozdrawiam serdecznie:)
Anka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: przenikanie zdjęć fotografii grafik
PostNapisane: N maja 20, 2007 12:55 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
www.bannerflash.pl/tutorial/przenikanie.rar

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
PostNapisane: N maja 20, 2007 1:57 pm 
Offline

Dołączył(a): So maja 19, 2007 10:10 pm
Posty: 8
Rewelacja! bardzo Ci dziękuję:)
zabieram się za zgłębianie "tajników animacji"!;)
pozdrawiam serdecznie:)
Anka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
PostNapisane: Pn cze 04, 2007 2:56 pm 
Offline

Dołączył(a): So maja 19, 2007 10:10 pm
Posty: 8
witam,
1.analizowałam Twój projekt, czy mógłbyś napisać jak przypisać dwa zdjęcia (czy cały layer) jednemu symbolowi? z konwersją jednej *.bmp w symbol nie ma problemu ale zauważyłam, że w Twoim projekcie 2 zdjęcia z jednej warstwy mają podpis "instance of: symbol 1".
2.I jeszcze czy na layerach umieszczasz *.bmp`y a potem dopiero konwertujesz, czy zaraz na samym początku tworzysz symbole?
3. symbol mc to po prostu główny zarządzający symbol stworzony przez insert->new symbol a nie coś przekonwertowanego?
4. czy istnieje różnica między layerem na którym motion tween ("strzałka") jest oddzielona od następnej keyframe pionową kreską? bo zauważyłam, że u Ciebie tej pionowej kreski (iędzy strzałką a czarną kropką) nie ma. Rozumiem, że to zalezy od kolejności tworzenia klatek, motion tween - mógłbyś mi ją podać?
pozdrawiam serdecznie:)
Anka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
PostNapisane: Pn cze 04, 2007 4:23 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
    1. Nie do końca chyba zrozumiałem pytanie. W projekcie w MovieClipie o nazwie MC jest faktycznie wstawiony dwa razy ten sam obiekt, ale jest to Symbol 3 a nie jak napisałeś Symbol 1. Symbol 3 jest użyty na początku i na końcu animacji w celu płynnego przejścia po odegraniu całości.
    2. Z reguły robię to w ten sposób, że przeciągam, co mi potrzeba z biblioteki i konwertuje na wymagany obiekt. To samo, jeżeli coś rysuje, to zazwyczaj rysuję na warstwie, a później konwertuje do obiektu, albo obiektów, zależnie od potrzeb. Takie zarządzenie tworzeniem projektu daje większą efektywność pracy. Pozwala podejrzeć jak wygląda całość i w czasie rzeczywistym dopasowywać rysowany element do potrzeb reszty projektu.
    3. To zwykły MC tworzony poprzez New Symbol, mający być kontenerem mieszczącym w sobie animacje grafik. Za takim podejście również przemawia ułatwienie sobie życia. Ta animacja jest bardzo prosta, ale gdyby była to bardzo skomplikowana animacja zawierająca kilkadziesiąt warstw i kilkaset klatek kluczowych, z maskami, guide itp to zrobienie jej na głównej scenie byłoby szaleństwem, biorąc pod uwagę to iż np. klient zechciałby aby ten MC został przesunięty w inne miejsce, skalowany lub obrócony o jakiś kąt. Wtedy trzeba by edytować oddzielnie wszystkie klatki. W przypadku kontenera wystarczy zmienić tylko jego właściwości. Pyzatym stosowanie kontenerów uniezależnia animację w nich zawartą od innych animacji, co daje wielkie możliwości wyświetlania niezależnie funkcjonujących animacji w jednym swf. Niestety, jeżeli ktoś robi animacje, które maja być konwertowane do plików video czy animacji gif, musi zrezygnować z kontenerów MC na rzecz animacji na scenie głównej i kontenerów Se zwykłych obiektów Graphic, które żądzą się nieco innymi prawami nić MC.
    4. Różnica jest taka, że te ostatnie klatki mają ustawione Tween: None. Po przejściu z alpha 0 do alpha 100 nie następują już żadne zmiany w sposobie wyświetlania obiektu więc wyłączam tween (jak nie zapomnę ;) ). Pomaga mi to przy edycji pliku. Wiem, pomiędzy którymi klatkami na pewno nie zachodzą zmiany w wyglądzie obiektu.

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
PostNapisane: Pn cze 04, 2007 4:48 pm 
Offline

Dołączył(a): So maja 19, 2007 10:10 pm
Posty: 8
rozumiem, dziękuję:)
W punkcie pierwszym chodziło mi o to, że:
jeśli wejdę na mc -> layer 1-> kliknę na pierwszą klatkę kluczową (czarną kropkę) od której zaczyna się motion tween -> pojawia się zdjęcie "A".
Kiedy kliknę na to zdjęcie w properties pojawia się informacja: "instance of: symbol 1".
Kiedy kliknę na następną w tej warstwie klatkę kluczową pojawia się drugie zdjęcie "B" (- dotąd logicznie;)) i znów w properties pojawia się ta sama informacja, czyli: instance of: symbol 1 => nie wiem jak udało Ci się przyporządkować dwa zdjęcia jednemu symbolowi?
pozdrawiam serdecznie:)
Anka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
PostNapisane: Pn cze 04, 2007 5:45 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
W pierwszej klatce symbol 1 ma alpha 0, więc pomimo tego, że po zaznaczeniu wyświetla się ta sam nazwa 9symbol 1) to w klatce 1 widzisz symbol 3. :)

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
PostNapisane: Pn cze 04, 2007 6:13 pm 
Offline

Dołączył(a): So maja 19, 2007 10:10 pm
Posty: 8
acha, tak, już rozumiem :-D
dziękuję Ci bardzo, teraz już mam nadzieję, że stworzę tą moją animacje, pozdrawiam serdecznie :)
Anka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
PostNapisane: Cz cze 26, 2008 7:42 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr cze 25, 2008 10:11 pm
Posty: 3
To mój pierwszy post na tym forum, wiec na początek witam Panie i Panów :-D

Od razu przejdę do rzeczy:.
Pozwoliłem sobie na odswierzenie postu, bo mój problem dotyczy tego własnie tematu, a nie chcę tworzyć nowego i zaśmiecać forum. To mój pierwszy kontakt z Flashem i poziom mojej wiedzy jest bardzo mizerny. Chciałbym zrobić taki efekt przenikania się zdjęć, ale na załączonym pliku,

http://www.bannerflash.pl/tutorial/przenikanie.rar

jest gotowy kod do wklejenia w html-u. Natomiast z pliku - przenikanie.fla nic nie mogę zrozumieć. Mam tylko 2 warstwy i 2 klatki kluczowe. widać tylko 1 zdjęcie w pierwszej klatce kluczowej pierwszej warstwy i nic poza tym. Natomiast przykład pokazuje przenikające się 3 zdjęcia. Nie chcę wklejać bezmyślnie przykładu na stronkę, ale chciałbym zrozumieć zasadę działania tego przykładu. Może ktoś pomoże mi w zrozumieniu tego przenikania. Czy całą operację załatwia ta linijka kodu?

Kod:
this.stop();


Gdzie są pozostałe zdjęcia z tego przykładu.
Dlaczego mamy tylko 2 warstwy skoro są 3 zdjęcia , warstwa 1 i warstwa 6.
Jak jest ustawiona alpha dla pozostałych 2 zdjęc.
Po prostu proszę o wytłumaczenie mi w prosty sposób zasadę działania tego przenikania.

Przy okazji czy są w internecie dostępne jakieś kursy Action Script?.
Za wszelka pomoc będę niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
PostNapisane: Pt cze 27, 2008 8:57 am 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Przeczytaj całość dyskusji, jest to wyjaśniane.

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
PostNapisane: So cze 28, 2008 12:30 am 
Offline

Dołączył(a): So maja 19, 2007 10:10 pm
Posty: 8
witaj, niestety nie mam zainstalowanego flash`a więc piszę głównie żeby potwierdzić: faktycznie wskazówki Marka_bf i jego projekt wystarczyły - udało mi się wtedy zrobić przenikanie. ActionScript jest całkowicie zbędny w wypadku przenikania - usiłując go teraz zgłębić tylko się zdeprymujesz (stosuje się go np. w ruchomych panoramach, które mają reagować na przesuwanie myszy nad nią, w przenikaniu zdjęcie kończy się wraz z ostatnią przypisaną mu klatką). Generalnie każdy layer=warstwa odpowiadało konkretnemu zdjęciu, które pojawiało się i gasło w określonym czasie (w trakcie upływu klatek - jak w filmie) czyli np. pierwsze zdjęcie/pierwszy layer w czasie 0-10, drugie/-i 5-15, trzecie/-i 10-20, ostatnie/-i 15-5 (czyli zazębia się z pierwszym tworząc pętlę). Po prostu klatka po klatce/symbol po symbolu/strzałka po strzałce/kropka po kropce spróbuj rozgryźć/skopiować i przypisać swoim klatkom wartości takie jak w projekcie Marka - w trakcie dostrzeżesz, że to się robi coraz bardziej sensowne (wiem, brzmi desperacko ale jest skuteczne).
powodzenia, trzymam kciuki i pozdrawiam serdecznie :)
Anka
PS. stwórz najpierw 1 działający tzn. gasnący/pojawiający się (motion tween) layer i odegraj (jest w opcjach taka funkcja), jeśli zadziała - drugi na tej samej zasadzie, tylko przesunięty w czasie - żeby ostatnie klatki pierwszej animacji zazębiały się z drugą, etc. - tzn. nie próbuj kopiować wszystkiego naraz czyli od razu całego projektu Marka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
PostNapisane: So cze 28, 2008 10:04 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr cze 25, 2008 10:11 pm
Posty: 3
Witam...

Cóż, jakoś pokombinowałem i zdjęcia przenikaja się. Przykład rozgryzam na 2 fotkach, czyli 2 warstwach. Ale chcąc aby jedno zdjęcie było widać przynajmniej 5 sekund przy założeniu że mam ustawione 25fps, to daje mi jakieś 125 klatek i druga fotka kolejne 125 klatek , a jak będę chciał 10 różnych zdjęć to tych klatek będzie kilkaset. A to już jest lipa:(. Poza tym jak cała animacja konczy sie i rozpoczyna od początku, to pierwsza fotka jest jakby wstrzeliwana, nie ma płynnego jakby to powiedzieć pokazania tego zdjęcia. Daje to ochydny efekt. Coś knocę, ale nie wiem co.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
PostNapisane: So cze 28, 2008 10:20 pm 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 2:14 am
Posty: 4419
Jestem w szoku po prostu. Czy naprawdę ten banalny, godny początkującego przykład jest tak skomplikowany? Przecież to tylko 4 warstwy i 7 klatek kluczowych. Nad czym tutaj rozmyślać? :roll:
anax napisał(a):
Ale chcąc aby jedno zdjęcie było widać przynajmniej 5 sekund... ... zdjęć to tych klatek będzie kilkaset. A to już jest lipa:

A od czego jest setInterval? Zrób funkcję, która zatrzyma animację i po 5 sek ją odtworzy.
anax napisał(a):
Poza tym jak cała animacja konczy sie i rozpoczyna od początku... ...pokazania tego zdjęcia.

Posiedź jeszcze nad tym przykładem, tam zapętlenie jest płynne.

_________________
Dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. .:. Komercyjnie - FLASH


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php