• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [dyskusja] Bazy lokalnie czy on-line?
PostNapisane: Pn wrz 08, 2003 2:16 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Śr lip 09, 2003 11:37 pm
Posty: 42
Lokalizacja: Sosnowiec
Chciałbym dowiedzieć się jak wy rozwiązujecie np. obsługę sklepu internetowego? Chodzi mi o obsługę przez gościa zmieniającego asortyment itd.
Ja zawsze robiłem panel administracyjny dostępny przez WWW, jednak teraz zdecydowałem się na inne rozwiązanie: klient ma baze lokalnie u siebie na komputerze. W sumie to więcej z tym problemów, ale takie rozwiązanie ma swoje Plusy.
Pierwszy to taki, że aplikacja do obsługi baz jest u niego na kompie on sobie to archiwizuje i wprowadza zmiany, jest niezależny od połączenia z internetem (przynajmniej na czas modyfikacji nie przesyłu). Program napisany jest w VB, działa szybciej no i takie rozwiązanie daje nieporównywalnie więcej możliwości rozwiązań interfejsu (kontrolki, obsługa zdarzeń itd.).
Więcej problemów jest przy przesyłaniu danych, ponieważ wymaga to użycia jakiegoś klienta FTP (nie napisałem własnej obsługi ftp bo nie lubie powielać innych dużo lepszych programów), na samym serwerze działa MSSQL - który cztery razy na dobe sprawdza czy pojawiła się nowa baza i jeśli tak to aktualizoje (co trwa dosłownie sekundy)
A no i co wydaje mi się też ważne to to, że jest zdefiniowany klient w bazie który może tylko wybrać dane z bazy (ma uprawnienia tylko do wykonania select) co wpływa też w jakimś tam stopniu na bezpieczeństwo...

No ale zapraszam do dyskusji.

_________________
--------------------
Panczo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [dyskusja] Bazy lokalnie czy on-line?
PostNapisane: Pn wrz 08, 2003 4:05 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Śr cze 19, 2002 8:58 pm
Posty: 67
Lokalizacja: Tychy
Faktycznie, technicznie może być to naprawdę ciekawie rozwiązanie, ale...

No właśnie ale.

W firmie w której pracuję każdy klient z którym się spotkałem życzył sobie system jak najbardziej uniwersalny. Znaczy to, że może sklep obsłużyć z każdego miejsca (nawet w kafejce internetowej) dlatego instalowanie oprogramowania całkowicie ODPADA. Większość osób dla których robiłem podobne systemy była laikami którzy FTP nawet z internetem nie kojarzą. Chcą tylko żeby wszystko działało i żeby mogli sobie wszystko poprawiać i wstawiać.
Dlatego uważam że przedstawiony przez Ciebie projekt może w większości zaciekawić tylko programistów.

_________________
Ostatnie poprawki: www.alexandra.com.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [dyskusja] Bazy lokalnie czy on-line?
PostNapisane: Pn wrz 08, 2003 4:27 pm 
Offline
Działa
Działa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N gru 01, 2002 7:40 pm
Posty: 1025
Lokalizacja: Małomice
Pmysł co najmniej ciekawy nie przecze. Ale ja osobiście nie widze sensu pisania specalnego softu. Tylko poto aby on obsłużył tego konkretnego np. CMS.

Nie wiem czy dokładnie o to chodzie ale Macromedia wymyślił coś takiego jak Contribute do dynamicznego uaktualniania witryn. Kosztuje około 700zł (czyli mało).

Po trzecie panel po stronie www. ma te zalete że jest do niego dostęp z każdego miejsca na ziemi. Więc nie ma problemu. Wystarczy mieć ze sobą tylko internet. Osobiście nieyobrażam sobie żeby ktoś nosił ze sobą np. płytke z softem tylko poto aby móc np. zakutalizować swój serwis.

Po któreś tam. jak napiszesz CMS w ASP .NET też masz do dyspozycji różne zaawansowane możliwości. Przynajmniej na tyle zaawansowane że dla przeciętnego odbiorcy (jak i bardziej niż przeciętnego) to może być i tak za dużo.

Pozatym jak napisałem wyżej Macromedia cie wyperzedził Cię o jakiś rok ;)

Ogólnie według mnie pomysł ciekawy aczkolwiek wcale nie pierwszy ale chybiony.

To tyle czekam na rozwój wypadków.

_________________
Weblog Blog
BEGIN GEEK CODE BLOCK
Version: 3.1
GIT/GCS d-- s: a--- C++++>$ UL+++@ P L E W+++ N+++ o+ K- w++++ O !M !V PS++ PE Y+ PGP++ t+
5++ X+++ R+ tv++ b++++ DI D+ G e- h! r y
END GEEK CODE BLOCK


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [dyskusja] Bazy lokalnie czy on-line?
PostNapisane: Pn wrz 08, 2003 5:08 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Śr lip 09, 2003 11:37 pm
Posty: 42
Lokalizacja: Sosnowiec
Klient dla którego to pisze nie jest wcale zainteresowany dostępem z każdego miejsca na ziemi do baz, dlaczego?
To proste ma hurtownie i postanowił rozszerzyć sprzedaż o sklep internetowy, ma oddelegowanych pracowników którzy się tym zajmują i aktualizują.
Ja osobiście uważam że "prościej" jest napisać obsługe po stronie WWW (mniejsze problemy z synchronizacją danych).
Pomysł nie do końca chybiony, skoro szef stwierdzi jakieś nieprawidłowości to chwyta telefon i ustawia pracownika.
W końcu i tak nie może być zamieszenia, bo ktoś zawsze jest odpowiedzialny za realizacje zamówień. a tak może wziąć dane z frimowego kompa ustalić u siebie promocje itd. i oddać pracownikowi bazy.
Zdaje sobie sprawę, że dane są "rozrzucone" po różnych komputerach, ale przy wypracowaniu odpowiednich procedur nie stanowi to problemu.
Poza tym zdecydowanie szybciej pracuje się na lokalnej aplikacji. dane po spakowaniu nie zajmują wcale dużo miejsca (pomijam zdjęcia).
Pozatym efektywniej czuwa się nad integralnością relacyjnych danych, no i uniezależniamy się od tego, że jak padło klientowi połączenie to nie może pracować...

_________________
--------------------
Panczo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [dyskusja] Bazy lokalnie czy on-line?
PostNapisane: Pn wrz 08, 2003 7:07 pm 
Offline
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Dołączył(a): So gru 14, 2002 10:51 am
Posty: 427
Ja nie uwazam napisanie wlasnej aplikacji do pracy offline za pomysł chybiony. Nie wszystkie firmy maja stale lacze i dostep non stop do internetu, a taka aplikacja rozwiazuje ten problem w 100%. Poza tym faktycznie VB daje duze mozliwosci co do samego programu to na pewno jest on wygodniejszy niz panel administratora napisany dajmy na to w php.

Najlepszym rozwiazaniem imho byloby polaczenie aplikacji offline i online...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [dyskusja] Bazy lokalnie czy on-line?
PostNapisane: Wt wrz 09, 2003 2:21 pm 
Offline
Przelotem
Przelotem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lis 03, 2002 6:01 pm
Posty: 225
Obecnie strategia duzyych firm jest taka, ze wiekszosc aplikacji jest pisana pod interfejs WWW.
Jednak tak jak pisal Wojtek jezeli firma nie ma stalego dostepu do netu moze byc z tym problem... chociaz mozna bylo by do tego podejsc w ten sposob, ze na lokalnej sieci firmy umiescic server, ktory pelni by role chachu - i co jakis czas laczyl sie z serverem w netcie i wysylal dane.

Co do Twojego progamu to przydalo by sie szyfrowanie danych... przesylanie je w ten sposob naraza je na odczytanie czy tez podmienienie.

_________________
If I speak I'll, please, humor me
Won't rant on endlessly
Just thought I'd try to make you see
BinaryChoice.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [dyskusja] Bazy lokalnie czy on-line?
PostNapisane: Wt wrz 09, 2003 2:25 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Śr lip 09, 2003 11:37 pm
Posty: 42
Lokalizacja: Sosnowiec
też się zastanawiałem nad szyfrowaniem tych danych, ale doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu, bo dane nie są tajne, przecież może je przeglądać każdy kto wejdzie do sklepu tylko w bardziej czytelnej formie ;)
Problemem może być rzeczywiście podmienie...

_________________
--------------------
Panczo


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php