• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [dyskusja] Doskonały CMS - jaki powinien być?
PostNapisane: Śr lip 07, 2004 3:22 pm 
Offline
Działa
Działa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt gru 20, 2002 8:23 pm
Posty: 839
Lokalizacja: Warszawa
Witam,

Jaki powinien być doskonały CMS? Tzn. jakie możliwości powinien otwierać przed jego posiadaczem? :)

Może żeby było łatwiej, wypowiadajmy się w kategoriach:

:arrow: System newsów
:arrow: System Ankiet
:arrow: Newsletter
:arrow: Forum
:arrow: System Zarządzania Treścią
:arrow: Rotator Reklamy
:arrow: System Logowania
:arrow: System Pobierania Plików

Może nie tylko, zgłaszajmy propozycje opcji które powinny posiadać powyższe skrypty, ale także linki do tych najlepszych, które obecnie istnieją i są chwalone :)

Napewno taka dyskusja przyda się, tym co chcą dobrze wykonać swój system portalowy :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [dyskusja] Doskonały CMS - jaki powinien być?
PostNapisane: Śr lip 07, 2004 6:11 pm 
Offline
Działa
Działa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N gru 01, 2002 7:40 pm
Posty: 1025
Lokalizacja: Małomice
www.mamboserver.com

CMS:
CMS nic nie musi nie musi miec zadnych zbudowanych skryptów. Mam mieć budowe na zasadzie plug-in roszerzającyh możliści. Łatwość dodawania nowych opcji poprzez pisanie potrzebnych nam skryptów.
CMS Musi mieć:
>modułową budowe
>łatwość pisanie pod niego nowych modułów
>możliwość dowolnej modyfikacji wygląd (dosłownie dowlnej tak żeby dwie strony na tym samym CMS wogóle siebie nie przypominały)
>możliwość modułowego tworzenia serwisów subserwsiów itd. Wszytkiemu można przypisać osobny theme, moduły itd. Czyli możliwość tworzenia serwisów wielo tematycznych np. Interia, Onet hehe
>musi być bezpiczny to najważniejsze PHP-Nuke to nawet amator potrafi rozbroić ten PS, Ale sam ałtor przynaje że leje na bezpieczństwo na całej linii

To tyle..

Jedny słuszny CMS to www.mamboserver.com

PS. Powienien być napisany w ASP .NET :P:P:P

_________________
Weblog Blog
BEGIN GEEK CODE BLOCK
Version: 3.1
GIT/GCS d-- s: a--- C++++>$ UL+++@ P L E W+++ N+++ o+ K- w++++ O !M !V PS++ PE Y+ PGP++ t+
5++ X+++ R+ tv++ b++++ DI D+ G e- h! r y
END GEEK CODE BLOCK


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [dyskusja] Doskonały CMS - jaki powinien być?
PostNapisane: Śr lip 07, 2004 6:36 pm 
Offline
Przelotem
Przelotem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lis 03, 2002 6:01 pm
Posty: 225
Bartosz: to co podales to nie CMS, a system portalowy - czyli kilka skryptow polaczonych ze soba z mozliwoscia dodania innych (moduly).

Jaki powinen byc CMS ?
- Posiadac przejzysty Framework, ktory w latwy spsob umozliwial by budowanie wlasnych modulow
- Nieogranoiczona strukture serwisu (drzewka)
- System szablonow
- Dobry cache
- Szybki
- Bezpieczny
- Intuicyjny panel administracyjny
- Nieograniczone mozliwosci rozbudowy
- Open Sourceowy


Jednym slowem RedDot ;)

_________________
If I speak I'll, please, humor me
Won't rant on endlessly
Just thought I'd try to make you see
BinaryChoice.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [dyskusja] Doskonały CMS - jaki powinien być?
PostNapisane: Śr lip 07, 2004 7:01 pm 
Offline
Działa
Działa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt gru 20, 2002 8:23 pm
Posty: 839
Lokalizacja: Warszawa
Seth, wiem mogłem się pomylić, ale cóż nikt nie jest doskonały :) Ja dopiero zaczynam się uczyć PHP :)

A więc "nieograniczone możliwości rozbudowy" i właśnie oto mi chodziło, np.:

:arrow: System Newsów:

- Możliwość dodawania obrazków jpg, gif, swf, fla itd.
- Opcję: Wyślij do, drukuj, skomentuj, źródło, kopiuj do schowka itd.

Tylko, żeby każdy z Was napisał swoje propozycje co można jeszcze włożyć w możliwości rozbudowy :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [dyskusja] Doskonały CMS - jaki powinien być?
PostNapisane: Śr lip 07, 2004 7:08 pm 
Offline
Działa
Działa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N gru 01, 2002 7:40 pm
Posty: 1025
Lokalizacja: Małomice
Bartosz Olszewski napisał(a):
Seth, wiem mogłem się pomylić, ale cóż nikt nie jest doskonały :) Ja dopiero zaczynam się uczyć PHP :)

A więc "nieograniczone możliwości rozbudowy" i właśnie oto mi chodziło, np.:

:arrow: System Newsów:

- Możliwość dodawania obrazków jpg, gif, swf, fla itd.
- Opcję: Wyślij do, drukuj, skomentuj, źródło, kopiuj do schowka itd.

Tylko, żeby każdy z Was napisał swoje propozycje co można jeszcze włożyć w możliwości rozbudowy :)

Przeczytaj 3 razy zanim coś napiszesz...

Nieograniczone możliwości rozbudowy CMS's... Czyli możliwość zrobienia z nim wszytkiego, zintegrowania wszytkiego... Nie jedengo skryptu. Chodzi o całość.. Możliwość łatwego dopisywania modułów :P. A nie rozbudowy pojedyńczego skryptu (który notabene w dobrym CMS sie pownnien sie maksylanie integrowaćz całością). I tak jak Seth napisał nieograniczna struktóra drzewa. Chyba mówilismy o tym samym kiedy pisałem o nieoigraniczej możliwości budowania subserwisów w od strony głównej ...

Seth. Ten CMS który podałeś jest napisany w ASP... Nieżby to była szczególna wada... Ale ten język to przeżytek...

_________________
Weblog Blog
BEGIN GEEK CODE BLOCK
Version: 3.1
GIT/GCS d-- s: a--- C++++>$ UL+++@ P L E W+++ N+++ o+ K- w++++ O !M !V PS++ PE Y+ PGP++ t+
5++ X+++ R+ tv++ b++++ DI D+ G e- h! r y
END GEEK CODE BLOCK


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [dyskusja] Doskonały CMS - jaki powinien być?
PostNapisane: Śr lip 07, 2004 7:55 pm 
Offline
Przelotem
Przelotem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lis 03, 2002 6:01 pm
Posty: 225
Bartek:
Zerknij sobie np na eZ Publish ( http://ez.no ) Tam nie ma czegos takiego jak system newsow.

W eZ na przykladzie newsow wyglada to np tak:
Tworzymy sobie tzw. klase elementu - nazwiemy ja News.
Dodajemy tam okreslone pola, ktore maja sie pojawic podczas dodawania tego elementu.
Czyli np podajemy, ze ma byc pole z tytulem newsa o rodzaju Text;
Pole z wstepem, takze o rodzaju text itd.
Zapisujemy sobie ta klase.
Teraz dodajemy nowa tresc w jakims miejscu serwisu.
Wybieramy klase News i pojawiaja nam sie pola, ktore wczesniej dodalismy do owej "klasy", czyli miejsce na wpisanie tresci, wstepu itp.
Zapisujemy to i na tym jeden etap sie konczy.
Teraz musimy za pomoca wzorcow odpowiednio wyswietlic to na stronie.

Jak widac nie ma tu zadnego skryptu do newsow - nie istnieje zaden osobny panel do ich dodawania. Wszystko opiera sie o tresc i o jej sformatowanie.
To samo tyczy sie np artykulow, sond itp.
I to wlasnie jest podstawa CMSa.

Tak trzeba do tego podchodzic myslac o rozbudwoanym systemie CMS.

Tylko, ze akurat eZ jest malo intuicyjny i ciezki w konfiguracji, a wprowadzanie wlasnych poprawek jest bardzo czasochlonne.

iniside napisał(a):
Seth. Ten CMS który podałeś jest napisany w ASP... Nieżby to była szczególna wada... Ale ten język to przeżytek...

Kiedy go pisano jeszcze nei bylo ASP.NET ale jest to chyab najlepszy CMS na rynku. Ma ogromne mozliwosci i jest bardzo intuicyjny... ale... kosztuje i to nie malo. Za niego mozna bylo by sobie kupic dobrej marki autko ;)

_________________
If I speak I'll, please, humor me
Won't rant on endlessly
Just thought I'd try to make you see
BinaryChoice.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [dyskusja] Doskonały CMS - jaki powinien być?
PostNapisane: N lip 11, 2004 9:34 am 
Offline
Przelotem
Przelotem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr gru 31, 2003 10:18 pm
Posty: 336
Lokalizacja: Wrocław
CMS powinien zawierać:
- ten sam interfejs do wielu baz danych (MySQL, ORACLE, XML, mSQL i inne) zapewniający uniwersalny format składowania danych (w tym uploadowanych plików)
- podział na użytkowników i sesje z możliwością indywidualnego składowania danych
- prosty interfejs dla wtyczek
- dobrą metode organizacji treści na stronie (najlepiej konfigurowalną dla każdego usera)
- wsparcie dla SSL
- możliwość konfiguracji serwisów (FTP, poczta etc.)
- tekstowy tryb pracy (lynx-compatybile) i interfejs WAP (komórki)
- wiele wiele innch

_________________
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GIT dpu s+: !a C++++ UL P- L++++ E---- W+++ N o K- w---
O-- M V- PS PE Y PGP- t+ 5 X+ R tv b+ DI- D--
G e h! !r y-
------END GEEK CODE BLOCK------


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [dyskusja] Doskonały CMS - jaki powinien być?
PostNapisane: Pn lip 19, 2004 9:50 am 
Offline
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 01, 2003 10:45 am
Posty: 25
Lokalizacja: Gliwice/Radomsko/Szczepocice
:arrow: zgodny z wszystkimi przeglądarkami i ich niestandardowymi ustawieniami
:arrow: szybki
:arrow: dobrze zaplanowany i napisany żeby własnoręczne pisanie dodatków nie sprawiało problemów
:arrow: oparty na liberalnej licencji :-D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php