• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [CSS][Pytanie] Scrollbar jako własna grafika
PostNapisane: Śr lut 02, 2005 7:55 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr lut 02, 2005 7:50 pm
Posty: 4
Witam,
Mam takie pytanie, od niedawna zajmuję się robieniem stronki, raz widziałem że scrollbar na jakieś stronie był graficzny, Jak mogę zrobić własny styl suwaka ? Nie tylko kolory (to umiem) ale własne graficzki. ??


Pozdrawiam
Paweł

_________________
Groobcio


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [CSS][Pytanie] Scrollbar jako własna grafika
PostNapisane: Śr lut 02, 2005 8:39 pm 
Offline
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lis 28, 2004 9:17 pm
Posty: 402
chyba chodzi Ci o przezroczystosc scrolla? jesli tak to tresc wstawiasz w diva z jakims tlem i ustawiasz id:
Kod:
#tresc {
filter: chroma(color=kolor_ktory_ma_byc_przezroczysty_na_scollu);
}

a w body ustawiasz
Kod:
scrollbar-face-color: ten_sam_kolor_co_wyzej;

ale to dziala tylko pod ie

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano Śr lut 02, 2005 8:44 pm przez Asit, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [CSS][Pytanie] Scrollbar jako własna grafika
PostNapisane: Śr lut 02, 2005 8:43 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr lut 02, 2005 7:50 pm
Posty: 4
nie chodzi mi o to żeby tam wsadziś np swoją szczałkę i suwak, własny robiony w programie graficznym

_________________
Groobcio


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [CSS][Pytanie] Scrollbar jako własna grafika
PostNapisane: Śr lut 02, 2005 8:45 pm 
Offline
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lis 28, 2004 9:17 pm
Posty: 402
jesli znajdziesz taka strone to przeslij link..

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [CSS][Pytanie] Scrollbar jako własna grafika
PostNapisane: Śr lut 02, 2005 8:56 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr lut 02, 2005 7:50 pm
Posty: 4
to właśnie przykłądowa stronka którą teraz znalazłem, nie za rewelacyjna ale o to mniej więcej chodzi

http://test.nofrills.de/public/divscroll/stest_dw.htm

_________________
Groobcio


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [CSS][Pytanie] Scrollbar jako własna grafika
PostNapisane: Śr lut 02, 2005 9:14 pm 
Offline
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lis 28, 2004 9:17 pm
Posty: 402
mysle ze naprawde latwiejszym rozwiazaniem bedzie zastosowanie tego co ja Ci dalem.. robisz rysunek zeby pasowal pod scroll i potem dajesz ten obrazek jako background-align: right; w tym divie i ustawiasz scroll na przezroczyste tam gdzie chcesz ( czyli np na scroll-arrow-color)...
to co jest na tej stronie to jest js.. jesli chcesz to kopiowac i sie w tym bawic to Widok / Źródło.. ja osobiscie mowie ze to jest nie oplacalne.. ten skrypt jest o wiele za duzy

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [CSS][Pytanie] Scrollbar jako własna grafika
PostNapisane: Cz lut 03, 2005 1:06 am 
Offline
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 04, 2003 11:20 am
Posty: 128
Lokalizacja: Tychy
Asit napisał(a):
chyba chodzi Ci o przezroczystosc scrolla? jesli tak to tresc wstawiasz w diva z jakims tlem i ustawiasz id:
Kod:
#tresc {
filter: chroma(color=kolor_ktory_ma_byc_przezroczysty_na_scollu);
}

a w body ustawiasz
Kod:
scrollbar-face-color: ten_sam_kolor_co_wyzej;

ale to dziala tylko pod ie

To nie jest żadnym standardem, to wewnętrzne rozszerzenie i, jak powiedziałeś, będzie działać tylko pod IE. Akurat ta część forum jest miejscem najmniej odpowiednim do pisania o czymś takim :wink:

_________________
Obrazek Opera 8 - najszybsza przeglądarka na świecie!!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [CSS][Pytanie] Scrollbar jako własna grafika
PostNapisane: Cz lut 03, 2005 3:11 pm 
Offline
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lis 28, 2004 9:17 pm
Posty: 402
musialem mu jakos odpowiedziec :D
a problem poprawnej lokalizacji tego temat zostawiam juz elicie rzadzacej ;)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [CSS][Pytanie] Scrollbar jako własna grafika
PostNapisane: Pn lip 16, 2012 5:49 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Śr gru 08, 2010 7:46 pm
Posty: 45
Da się obecnie jakoś wymusić, żeby suwak wyglądał w określony sposób i działał w każdej przeglądarce? Wiem, że kiedyś działało to tylko w IE, ale tą stronę z przykładu otwarłem z FF i mi też działa w obecnej wersji.

_________________
Blog, artykuły na temat branży oświetlenia. Diodowe lampy led.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php