• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [CSS][Problem] Pozycjonowanie div'ów
PostNapisane: Pn sty 31, 2005 8:20 pm 
Offline

Dołączył(a): Pn sty 03, 2005 10:47 pm
Posty: 8
Lokalizacja: Stalowa Wola
witam!

Mam taki oto drobny problem. Projektuje strone opartą wyłącznie na div'ach. Jej szkielet składa sie z 3 div'ów. 1-wszy górny w którym znajduje sie menu o szerokosci ok 700px,, 2-gi jest to div umieszczony pod górnym i przyczepiny z lewej strony o rozmaiarze 400 px. 3 to div umieszczony zaraz obok tego przyczepionego do lewej strony którego rozmiar jest ustawiony na auto i margines od lewje strony wynosi 480 px zeby był odstep do 2 o 5 px. I teraz problem: mam kolejnego div'a w którym znajdujes sie pewna tresc. Div ten znajdujes sie w tym 3 czyli tym umieszczonym po prawej stronie i chce aby on znajdowała sie na samym dole tego diva. próbowałęm róznych sposobów, od marginesu od góry ustawionego na pewna wysokosc ale w tedy IE 6 wyświetla strone poprawnie, natomiast firefox przesówa mi całego 3 diva czyli ttego po prawaje stronie o tą wartość a div który chciałem zeby był umieszczony u spodu jest nadala na górze tego przesunietego div'a. Przejsciowo uzylem dopełnienia (padding) o pewnej wartosci i wtedy działa elegancko. A ja chciałbym aby ten div znajdował cie cały czas na dole bez wzgledu na zawartosc tego prawego div'a i zeby ich nie przesował gdy text sie nie miesici w zadeklarowanej wysokosci.

Z góry dzieki za pomoc !


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [CSS][Problem] Pozycjonowanie div'ów
PostNapisane: Pn sty 31, 2005 10:09 pm 
Offline
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Dołączył(a): N paź 26, 2003 8:16 pm
Posty: 428
Lokalizacja: Olkusz / Kraków
jesli dobrze zrozumialem to powinno pomoc:
Kod:
vertical-align: bottom
choc podobno slabo jest wspomagane przez przegladarki... nie wyprobowane wiec moze nie dzialac...

_________________
Redaktor i właściciel serwisu webmade.org
Jestem programistą PHP - chętnie podejmę zlecenie!
Profesjonalna strona dla Twojej firmy!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [CSS][Problem] Pozycjonowanie div'ów
PostNapisane: Pn sty 31, 2005 10:38 pm 
Offline

Dołączył(a): Pn sty 03, 2005 10:47 pm
Posty: 8
Lokalizacja: Stalowa Wola
probowalem ale nic z tego :/
bede próbował innych metod ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [CSS][Problem] Pozycjonowanie div'ów
PostNapisane: Wt lut 01, 2005 7:23 pm 
ostatecznie zostałęm przy tym paddingu. Ale z koleji inny problem dodałęm nastepnego div'a na samym dole tzw. footer ma jego kod w css'ie wygląda tak:
Kod:
#footer {
        clear: both;
        padding: 0;
        margin 0 auto;
        font-size: small;
        line-height: 15px;
        letter-spacing: 3px;
        border-top: 10px solid #95a580;
        width: 700px;
        }


i teraz tak jezeli uruchomie strone w firefox'ie 1.0 div ten ma tak jakby margines od od górnej krawedzi i jest taka luka miedzy nim a 2 górnymi div'ami, w IE 6 działa poprawnie. a teraz taki myk ze jezeli w firefox'ie odświeze strone div ustawia sie poprawnie czy li zaraz pod tymi dwoma divami i nie ma zadnej luki.
Czy jest mi w stanie ktos powiedzec co jest nie tak ?
W razie czego ponizej jest kod 2 powyzszych div'ów:
Kod:
#lewa   {
        float: left;
   margin: 0;
   margin-top: 10px;
   border: 0;
        width: 475px;
        min-height: 300px;
        }
#prawa  {
        text-align: center;
   margin: 0;
        margin-left: 480px;
        margin-top: 10px;
   border: 0;
        width: 220;
        background: #cc9;
        min-height: 300px;
        }


Góra
  
 
 Tytuł: Re: [CSS][Problem] Pozycjonowanie div'ów
PostNapisane: Pt lut 04, 2005 10:31 am 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Wt sie 24, 2004 8:33 am
Posty: 83
Lokalizacja: Gliwice
Dla tego diva w divie daj margin dla bottom 0 a dla gory auto. Powinno dzialac w xhtml1.1

_________________
matematyka
darmowy sklep internetowy Zen Cart


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php