• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: DIV vs link
PostNapisane: Śr sty 20, 2010 10:57 am 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pt sty 27, 2006 5:26 pm
Posty: 24
Lokalizacja: Warszwa
Otóż zastanawiam się aktualnie jak to jest w końcu z tym standardem odnośnie nie umieszczania znaczników w <A></A>
Zasadniczo standard jasno mówi iż nie można wstawić <DIV> pomiędzy <A>. Lecz nagle problem nadchodzi gdy chce zrobić bardziej rozbudowany link/button. Czyli DIV w którym będzie nagłówek tekst i grafika. Chce by cały obszar tego DIVa był linkiem. Zacząłem robić to za pomocą funkcji JS korzystając z jQuery. Zrobiłem całkiem ładną animowaną zmianę stylu, zmianę kursora (na tak zwaną "rączkę") oraz akcje iż po kliknięciu otwiera się strona. Jednakże tu właśnie uświadomiłem sobie że to coś nie tak. Muszę z góry ustalić czy będzie się otwierała w tym oknie czy w nowym oknie/karcie. A chciałbym jak tradycyjnie z linkami, by otwierał domyślnie w tym zaś po kliknięciu PPM by można było w nowym oknie/karcie. Chyba bezsensem jest dodawanie jeszcze w JS opcji do tego menu gdyż do prostego linku będę miał wtedy już naprawdę sporą funkcję.
Więc jak to jest? Można użyć po prostu <A>? Czy może jest alternatywa?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DIV vs link
PostNapisane: Śr sty 20, 2010 3:49 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pn lis 16, 2009 9:33 am
Posty: 34
a nie lepiej zamiast <a> zrobic <div'a> z onclick z przekierowaniem do jakiejs tam podstrony (okno = self or blank), + css cursor:łapka; :) i w tym divie sobie ustawiasz kolorujesz co jak chesz?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DIV vs link
PostNapisane: Śr sty 20, 2010 4:24 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pt sty 27, 2006 5:26 pm
Posty: 24
Lokalizacja: Warszwa
Myślałem o tym ale to daje to samo co teraz tyle że część kodu z pliku js przerzuci się do html. Mam właśnie zdarzenie onClick tyle że przypisane do ID DIVa.
Właśnie też chodzi mi o to by domyślnie nie otwierało nowego okna/karty, tylko w tym oknie otwierało stronę. Natomiast dopiero jak użytkownik sobie sam zażyczy pozostać na tej stornie i otworzyć tamtą w nowym oknie to by mógł to tradycyjnie PPM zrobić. Zaś to chyba możliwe jest jedynie przy <a> :?

PS.
A czy wewnątrz <a> można wstawiać paragrafy (<p>)? Jest to zgodne z standardem? Jeśli tak to wpadłem na pomysł że ustawie <a> jako element blokowy i zastąpię nim <div> dając mu tą samą class.
PS.2
Już wiem, <p> to też element blokowy. Jednakże można użyć <span>. Zasadniczo wtedy walidacje w3c przechodzi.
Tylko czy z tym standardem to nie lekka przesada? Jeśli bym objął <div> i inne elementy blokowe tagiem <a> który miałby display: block; to zasadniczo też były już elementem blokowym i nie powinna być wtedy złamana zasada iż w inline nie może być block.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DIV vs link
PostNapisane: Cz sty 21, 2010 6:33 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pn lis 16, 2009 9:33 am
Posty: 34
nie widze problemu, walidacja dopusza span'y w <a> a spany da sie identycznie zformatowac za pomoca css jak divy, zycze milego formacenia ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DIV vs link
PostNapisane: Cz sty 21, 2010 11:31 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pt sty 27, 2006 5:26 pm
Posty: 24
Lokalizacja: Warszwa
Ja niestety wciąż widzę, gdy element blokowy jako link potrzebny mi jest po to by wstawiać tam inne elementy blokowe a dokładniej nagłówki <h> i paragrafy <a>. Oczywiście można by je zastąpić też poprzez <span> ale nie po to są różne tagi by wszystko sprowadzić do jednego i tylko jego styl zmienić, wyszukiwarkom to się nie spodoba.
Czyli krótko mówiąc to się zwaliduje i będzie wyglądało i działało jak chce:
Kod:
<a class="div" href="jakisadres.pl">
   <img src="obrazek.png"/>
   <span class="h2">Nagłówek</span>
   <span class="p">Paragraf</span>
</a>

Ale jednak to jakby oszukiwanie użytkownika i walidatora tylko, zaś zapomina się o wyszukiwarkach.
Więc jednak doszedłem do wniosku że trzeba popracować więcej. I zrobie tak:
Kod:
<div class="button">
   <img src="obrazek.png"/>
   <h2><a href="jakaśstrona.pl">Nagłówek</a></h2>
   <p>paragraf</p>
</div>

Dodam do tego w jQuery (które i tak używam) funkcje który będzie w każdym <div>ie o klasie "button" pobierał adres zawartego w nim w nagłówku linku, dodawał go do onclick, ustawiał kursor i usuwał styl linku (by nie zmieniał wyglądu nagłówka).
Jeszcze myślę nad dodaniem opcji żeby obejmował też linkiem tekst wewnątrz paragrafu oraz obrazek. Przez co nie będę musiał tego ręcznie robić a obszar gdzie będzie można zrobić PPM wybór żeby otworzyć w nowym oknie/karcie będzie większy.
Ewentualnie jeszcze pokombinuje z menu kontekstowym, lecz niestety z tego co mi wiadomo trzeba stworzyć ewentualnie własne a nie można dodać opcji do istniejącego z przeglądarki.
Będzie troszkę roboty ale za to jedna taka funkcja będzie służyła na wiele przypadków.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php