• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: layout sie rozjezdza
PostNapisane: Wt lip 29, 2008 1:51 am 
Offline

Dołączył(a): N cze 15, 2008 11:57 am
Posty: 4
Witam

Na pierwsze pytanie nikt mi nie odpowiedzial, ale nic to, probuje dalej.
Jestem zupelnie nieudolnym webdesignerem, myslalem zeby zlecic komus strone ale na razie probuje sam.

Problem: zrobilem layout w photoshopie, pocialem i wszystko gra. Ładuje calosc do dreamweavera, daje preview - wszystko gra. Dodaje odnosnik do ktoregos przycisku menu - i calosc sie leciutko rozjezdza, powstaja takie szczeliny miedzy slice'ami a sam przycisk jest obramowany, tak jak na screenie. Co z tym zrobic? Szukam w kodzie strony ale nie widze nic nawet o obramowaniu przycisku (ramka pojawila sie dopiero po podlinkowaniu go w DreamW.) a z tymi szczelinami to juz zupelnie nie wiem co zrobic. Przed linkowaniem przycisku jest wszystko ok.
Obrazek

Prosze o pomoc, pewnie cos do kodu przycisku trzeba dopisac zeby nie bylo ramki i nic sie nie zmienialo , ale nie wiem co.

Jak pomoze to oto kod do przycisku INTERIOR:
<tr>
<td colspan="3">
<a href="interior.html"><img id="vizk_21" src="images/vizk_21.jpg" width="213" height="36" alt="" /></a></td>
<td>
<img src="images/spacer.gif" width="1" height="36" alt="" /></td>
</tr>

Dzieki!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: layout sie rozjezdza
PostNapisane: Wt lip 29, 2008 8:17 am 
Offline
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr gru 19, 2007 7:29 pm
Posty: 427
1. NIE ROBI SIĘ STRON NA TABELKACH !
2. dla IMG nadaj właściwość border="0"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: layout sie rozjezdza
PostNapisane: Wt lip 29, 2008 1:21 pm 
Offline

Dołączył(a): N cze 15, 2008 11:57 am
Posty: 4
1: to na czym?:) da sie w ogole zrobic optymalnie dzialajaca strone nie znajac sie na tym zbytnio? i nie majac na to czasu ani nawet checi:) moze ktos za niewielka gratyfikacja zakoduje to odpowiednio kiedy mu przesle psd. z layoutem?

2: dzieki, jeden problem z glowy, pomoglo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: layout sie rozjezdza
PostNapisane: Wt lip 29, 2008 2:20 pm 
Offline
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr gru 19, 2007 7:29 pm
Posty: 427
Używa się do tego elementów blokowych DIV. Tak w skrócie ujmę to tak bo wypowiadałem się na ten temat w wielu miejscach.

Teraz strona będzie się wyświetlać, owszem ale jest toporna jak cholera nie mówiąc już o semantyce. Ale że ludzie na ogół nawet nie wpiszą tego w google albo to olewają to podam solidniejszy argument.

Spróbuj tą stronę z czasem przerobić. Powiedzmy że będziesz chciał zmienić układ strony, wstawić nowy design lub coś zachowując treści na niej. Krew Cię dosłownie zaleje w tym momencie gdyż praktycznie należy przebudować całą stronę od podstaw.
Moim sposobem wystarczyło by podmienić plik CSS i po wszystkim, można wtedy nawet zostawić stary design dając użytkownikom do wyboru co chcą oglądać i nawet nie trzeba przy tym stosować szablonów.

Przykład ?
http://www.mezzoblue.com/zengarden/alldesigns/

wszystkie te strony które tam widzisz to jedna i ta sama witryna. Wszystkie mają ten sam kod HTML, różnica jest w pliku CSS który opisuje elementy na stronie. Spróbuj zrobić coś takiego z tabelkami :P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: layout sie rozjezdza
PostNapisane: Wt lip 29, 2008 2:34 pm 
Offline

Dołączył(a): N cze 15, 2008 11:57 am
Posty: 4
Dzieki. Wlasnie rozumiem i przypuszczalem ze robie to w archaiczny sposob ale chce miec strone ladna i prosta jak najmniejszym kosztem, o uczeniu sie jakis technik nie mysle, po prostu nie zajmuje sie tym i nie lubie w ogole tego robic.

No ale ze nie stac mnie na zlecenie zrobienia strony to sprobuje cos poczytac o tym, zobaczymy. Dzieki za pomoc!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php