• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: paski na grafice w paru przeglądarkach
PostNapisane: Pt lip 25, 2008 7:12 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt lip 25, 2008 7:03 pm
Posty: 3
witam na forum

Tworzę stronę dla klienta. Tak się stało, że klient ma jakiegoś tam laptopa a na nim zainstalowanego FF za przeglądare. I akurat na jego lapopie grafika jest cała popaskowana.

Dodam, że lapek działa w 32 bitach itd...

Postanowiłem to sprawdzić i stronkę wrzuciłem w browsershots-a

Oto link do zrzutu, zobaczcie jak to wygląda w tym 'nieszczęsnym przypadku'
http://api.browsershots.org/png/origina ... f030e7.png

i tu jakby w/w link nie działał
http://ad.layersshow.com/badinwestor.png

sama strona jest tu:
http://einwestor.com/index.php



I rzeczywiście jak wyżej widać okazało się, że w paru przypadkach ta grafika się tak 'psuje' dziwnie- pojawiają się dziwne paski na logo i bocznych paskach...
Co dziwne - nawet w najnowszym FF3 się to dzieje
U mnie nie ma tego problemu, a też używam FF3....
Jest tak tylko u klienta na jedym z jego kompów i w paru przypadkach browserschots-a

Bardzo proszę o pomoc, nie wiem na razie jak się za to zabrać..


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: paski na grafice w paru przeglądarkach
PostNapisane: So lip 26, 2008 8:02 am 
Offline
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr gru 19, 2007 7:29 pm
Posty: 427
Witam,
na grafice się zbytnio nie znam ale mogę coś zasugerować. Prawie jestem pewien że do tego gradientu użyłeś JPG o obniżonej jakości. Niestety gradienty nie zawsze wychodzą, czasami tego nie widać, zapewne Twój klient ma jaśniejsze kolory na ekranie niż Ty i dlatego widać to tak jak widać.

Użyj PNG na maksymalnej kompresji żeby przedstawić ten gradient, najlepiej niech to będzie obrazek o szerokości z ustawionym powtarzaniem tła w poziomie (background: url('obrazek.png') repeat-x;).

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: paski na grafice w paru przeglądarkach
PostNapisane: So lip 26, 2008 12:04 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt lip 25, 2008 7:03 pm
Posty: 3
No dobrze, nawet jak użyje PNG i zadziała... to OK

Ale proszę mi uwierzyć, mam monitor LCD za niemal 2 tysiące złotych
Pytałem dziesiątki osób i naprawde znikomemu procentowi z nich takie coś się ukazuje...
Chciałbym znać przyczynę, bo to nie wina kompresji (photoshop nawet na kompresji 60% takich artefaktów nie wywala, a tam jest dane co najmniej 80%, więc to na 100% nie wina kompresji i tego że to JPG)

Czy ktoś potrafi to ustalić?

mam wrażenie ze z doctype coś, ale raczej nie. Może jakaś zmienna php za to odpowiada.... HELP : (


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php