• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Div kontra tabelka
PostNapisane: So sie 18, 2007 10:17 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Cz lip 05, 2007 10:59 am
Posty: 39
Czy jest sęs i sposób na przerobienie pociętego szablonu na divy??
Da się wogóle to zrobić??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Div kontra tabelka
PostNapisane: N sie 19, 2007 7:48 am 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Śr sie 01, 2007 7:14 pm
Posty: 43
Mnie osobiście by się nie chciało, chociaż wszystkie strony robię na div-ach to jakoś szkoda by mi było czasu na to, żeby przerabiać stronę z tabelek na div-y. Lepiej to zrobić przy okazji zmiany szaty graficznej.

W necie mamy masę stron na tabelkach i jakoś działają.

No ale to jest tylko zdanie osoby, która zawsze ma sporo pracy ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Div kontra tabelka
PostNapisane: Pn sie 20, 2007 10:41 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pt gru 29, 2006 6:36 pm
Posty: 105
Cytuj:
Czy jest sęs

Możesz to przetłumaczyć?

Jeśli nie na divy to na co innego?

_________________
SEO blog | Monitorowanie kampanii na forach


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Div kontra tabelka
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 8:43 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Cz lip 05, 2007 10:59 am
Posty: 39
Robie sobie laya tne na kawałki.
Umieszczam w tabelkach jako tło, na którym pisze umiesczam foto itd - wiadomo.
To znaczy iż chcąc robić strony zgodne ze standardami to mam o tym zapomnieć??
Bo nie mam pojęcia jak lay pocięty na 30 kawałkóe przerobić na div.
Czyli musze swoją przygode z www nie zaczynać od Photoshopa i robienia lay tylko od div??
Czy jednak można połączyć te dwie rzeczy??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Div kontra tabelka
PostNapisane: So sie 25, 2007 1:09 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Śr sie 01, 2007 7:14 pm
Posty: 43
Prawidłowo powinieneś robić strony na div-ach. Dodam, że nie jest to nic trudnego tylko trzeba trochę pomyśleć. A css daje nam o wiele większe możliwości niż tabelki.

Tabelki stosuj zgodnie z ich przeznaczeniem, czyli do prezentacji danych tabelarycznych.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Div kontra tabelka
PostNapisane: So sie 25, 2007 3:45 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Cz lip 05, 2007 10:59 am
Posty: 39
Ale czy poza własną satysfakcją zrobienia strony na div-ach jest jeszcze jakiś plus ??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Div kontra tabelka
PostNapisane: So sie 25, 2007 3:52 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pt gru 29, 2006 6:36 pm
Posty: 105
Tu nie chodzi o żadną satysfakcję tylko używanie znaczników odpowiednio do ich przeznaczenia. Poza tym, wystarczy że zrobisz jedną stronę na divach, aby przy tworzeniu kolejnych wykorzystać istniejący szablon przerabiając go tylko.

Jeśli robisz swoją prywatną stronkę i nie masz zamiaru zajmować się tym w przyszłości, rób jak chcesz. Ale jeśli myślisz o wygodzie i kolejnych stronach, albo być może o pracy w tej branży, używaj nowoczesnych rozwiązań zamiast stać w miejscu.

_________________
SEO blog | Monitorowanie kampanii na forach


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Div kontra tabelka
PostNapisane: So sie 25, 2007 7:50 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Cz lip 05, 2007 10:59 am
Posty: 39
Mam stałą pracę i zamierzam pare zł dorobić wiecie jak jest.
Skończyłem studia zresztą informatykę (liznołem wszystkiego po trochu).
Ale robienie stronek sprawia mi pryjemność a tego na uczelni było bardzo mało podstawy: css html php mysql i Ms Sql serwer 2000.
No dobrze poszukam poczytam zobaczymy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Divy są jak diwy - zmienne ;)
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 12:17 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt sty 04, 2008 11:52 am
Posty: 1
Lokalizacja: Legionowo
A ja dorzucę taki problem:
w FF v2.0.0.11, czyli praaawie najnowszym, gdy w DIVach potomnych jakiegoś DIVa matki (parent -> child - wiadomo) korzystam z atrybutu FLOAT to atrybut BACKGROUND-IMAGE DIVa matki zachowuje się jakby go nie było :? - efekt: tło jest przezroczyste, a powinno zawierać powtarzający się obraz.

Liczę na komentarz osób, które wiedzą coś więcej w tej sprawie... bo jesli "tak to już jest" to protestuję przeciw ustanawianiu standardów, które nie są poprawnie interpretowane przez najnowsze nawet przeglądarki. Bo cóż z tego, że coś jest "w dobrym guście" lub "idzie z duchem czasów" jak jest zawodne. Osobiście wolę być pewny, że strona wyświetli się dokładnie tak samo na wszystkich (trzech) przeglądarkach niż oglądać krzaki i cieszyć się, że strona "jest napisana nowocześnie".

...chyba że czegoś nie kumam w atrybucie float... :wink:


----------------------------------------------------------
Dobra, już wiem. Wystarczy wstawić na końcu strony element z atrybutem CLEAR... aaaale to nie ujmuje aktualności mojego pytania: czy można uznawać za standard technologię, która wymaga stosowania takich sztuczek? Bo pusty DIV z atrybutem CLEAR to jest sztuczka. Z reszta każdy z Was sam dobrze wie ile takich sztuczek musiał wymyślić, ze by IE, FF i Op wyświetliły ukochana stronę identycznie. Nie mam racji?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php