• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: firefox a explorer
PostNapisane: Wt lip 10, 2007 5:45 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt lip 10, 2007 5:43 pm
Posty: 2
witam;) mam maly problem mam mniej wiecej zrobiona stronke lecz niestety firefox mi tego nie czyta jak powinno natomiat explorere tak ;) zrobilby mi ktos poprawki w kodzie?
oto moja stronka
www.matysiak.yoyo.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: firefox a explorer
PostNapisane: Wt lip 10, 2007 6:47 pm 
Offline
Przelotem
Przelotem

Dołączył(a): Śr kwi 18, 2007 9:06 am
Posty: 245
Wrzuć jakiegoś screena jak to ma wyglądać bo mi się właśnie w IE nie widzi. Jak ci pasuje to pisz na maila bo częściej pocztę sprawdzam niż siedzę na forum ooo_michal@wp.pl.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: firefox a explorer
PostNapisane: Wt lip 10, 2007 8:50 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Pn paź 23, 2006 10:03 am
Posty: 96
Lokalizacja: Lublin
Pamiętaj, to IE źle interpretuje kod strony. Dlatego pisz go pod inne przeglądarki. Ucz się dobrego kodu, a dla IE wprowadzaj poprawki :) Długo by gadać... :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: firefox a explorer
PostNapisane: Śr lip 11, 2007 7:14 am 
Offline

Dołączył(a): Wt lip 10, 2007 5:43 pm
Posty: 2
a zrobiłby mi ktos poprawke w kodzie pod firefoxa? ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: firefox a explorer
PostNapisane: N sty 27, 2008 1:14 pm 
Offline

Dołączył(a): N sty 27, 2008 1:02 pm
Posty: 1
Mój problem wygląda następująco:
W FireFox wszystko wygląda tak jak powinno czyli tekst jest równocześnie z grafiką po lewej stronie:


a w IE tekst zjeżdża w dół czyli najpierw są obrazki a pod obrazkami tekst:/

oto kod css:


[xml]body {
background-color: #f2f2f0;
margin: 0;
padding: 0;
text-align:center;
}

div {
font: verdana 12px #000;
position:relative;
}
a {
text-decoration: none;
}
#container {
background: url(images/background.jpg);
margin:0 auto;
padding:0 0px 0 0px;
position:relative;
width:1000px;
height:100%;
text-align:left;
clear: both;
background-color:#FFFFFF;
}

#naglowek {
background: #fff url(images/logo.jpg) no-repeat;
width:1000px;
height:181px;
margin-bottom:0px;
}
#menu {
background: #fff url(images/pasek.jpg) no-repeat;
width:auto;
height:33px;
margin-bottom:0px;
margin-top:-16px;
}
#menu ul {
list-style: none;
}
#menu li {
float: left;
padding-left:50px;
padding-top:5px;
font-weight: bold;
font-size: 14px;
}
#menu a {
display: block;
line-height: 20px;
padding: 0 8px;
color: #fff;
font-weight: bold;
}
#menu a:hover {
background: #fff;
color: #294b9d;

}
#lewy {
background: #fff
width:160px;
height:100%;
float:left;
padding-left:0px;
margin-left:28px;
}
#lewy dl {
margin: 0px;
}
#lewy dt {
font-size: 12px;
color: #000;
background:url(images/menu.jpg) no-repeat;
font-weight: bold;
height:20px;
width:157px;
padding-top:6px;
text-align:center;
}
#lewy dd {
font-size:13px;
margin-top:3px;
margin-left:6px;
}
#lewy a {
font-size:14px;
color: #000000;
line-height: 150%;
}
#lewy a:hover {
text-decoration:underline;
}
#bottom {
background:
width:160px;
height:8px;
margin-top:20px;
}
#srodek {
background: #fff
width:400px;
height:auto;
float:left;
margin-left:50px;
margin-top:3px;
margin-bottom:40px;
}
#srodek a {
color:#000000;
text-decoration:underline;
}
#srodek h2 {
padding-top:15px;
background-color:#FFFFFF;
font-size: 15px;
color: #294b9d;
line-height: 150%;
padding-left:15px;
margin-top:0px;
}
#srodek p {
margin-bottom:8px;
text-indent: 15px;
text-align: justify;
padding-left:15px;
padding-right:5px;
padding-top:0px;
padding-bottom:4px;
font-size:12px;
font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
}
#tlo2 {
background: url(images/tlo_2.jpg) repeat;
float:right;
width:27px;
height:400px;
}
#stopka {
background: #f2f2f0 url(images/stopka.jpg) no-repeat;
clear:both;
font-size:11px;
font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
height:28px;
color:#FFFFFF;
padding-top:8px;
padding-right:30px;
}
#stopka a {
color: #FFFFFF;
}
#stopka a:hover {
text-decoration:underline;
}
#copyright {
float:left;
padding-left:300px;
}
#design {
float:left;
margin-left:50px;
}[/xml]
a tutaj html :

[xml]<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html>
<head>
<meta name="generator" content="WebSite PRO 4.3" />
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<meta http-equiv="Content-Language" content="pl" />
<meta name="Keywords" content="klimatyzacja, wentylacja, chłodnitwo, montaż, projektowanie, naprawa" />
<meta name="Description" content="......................Myszków" />
<meta name="Robots" content="ALL" />
<meta name="Author" content="Marcin Polak" />
<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
<title>"............................." Klimatyzacja, wentylacja, chłownictwo</title>
</head>

<body>
<div id="container">

<div id="naglowek"></div>

<div id="menu">
<ul>
....................................................................................
</ul>
</div>

<div id="lewy">
<br>
<dl>
<dt>Współpraca:</dt>
<br>
<br>
<br>

</dl>
<div id="bottom"></div>
</div>


<div id="srodek">
<br>
<br>
<br>
<h1>Witamy na stronie <br>
firmy "........................................." Myszków.</h1><br>

<h2>Z przyjemnością chcielibyśmy zaprezentować Państwu naszą ofertę związaną<br>
z usługami klimatyzacji, wentylacji oraz chłodnictwa. Jesteśmy firmą działającą<br>
na terenie Polski połódniowej. Oferowana przez nas klimatyzacja i wentylacja<br>
charakteryzuje się wysoką i sprawdzoną niezawodnością. Mamy za sobą lata<br>
doświadczeń, które procentują przy każdym powierzanym nam projekcie.<br>
Naszą domeną jest sumienność, pracowitość, terminowość, co potwierdzają liczne<br>
listy referencyjne. Zespół tworzący firmę ....................................... składa się z <br>
wykwalifikowanych pracowników, dla których praca to przyjemność, co przekłada <br>
się na jakość wykonywanej pracy.Powierzone nam zadania są wykonywane z <br>
największą dokładnością przez naszych pracowników. Pragniemy, aby logo firmy <br>
oraz jego barwy kojarzyły się z porządkiem, bezawaryjnością oraz <br>
wysokim poziomem wykonywanych usług.</h2>



</div>

<div id="stopka">
<div id="copyright">Copyright by Marcin Polak</div>
<div id="design">Design by...........................................</div>
</div>

</div>
</body>
</html>[/xml]

BARDZO PROSZĘ O POMOC :)


Ostatnio edytowano So kwi 25, 2009 10:15 am przez b2s20, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: firefox a explorer
PostNapisane: Wt sty 29, 2008 9:28 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): So cze 23, 2007 3:24 am
Posty: 64
IE źle interpretuje box model. Musisz pokombinować z marginesami i paddingami. M.in. IE podwaja margines dla floatowanych elementów czyli piszesz margin-left: 50px a IE daje Ci 100px. Rozwiązanie: hack CSS czytany tylko przez IE np: * HTML styl {....}, usunięcie marginesów i dodanie dodatkowych wewnętrznych div'ów z tymi marginesami, expressions, osobne pliki stylów dla IE i FF wywoływane z poziomu PHP i... pewnie jeszcze coś się da wymyślić. Do wyboru, do koloru :wink:

_________________
Tutoriale
Skrypty
Projektowanie Stron


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: firefox a explorer
PostNapisane: Pn lut 11, 2008 4:10 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): N sty 26, 2003 5:12 pm
Posty: 43
Lokalizacja: Warszawa
nie kombinuj z jednym css'em dla IE ff i opery
mniej czasu Ci zajmie

Kod:
<!--[if lte IE 6]>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="iehacks.css" />
<![endif]-->
<!--[if IE 7]>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="ie7hacks.css" />
<![endif]-->

_________________
Szukasz pracy jako opiekunka do dziecka ?
skuter elektryczny


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: firefox a explorer
PostNapisane: Wt lut 26, 2008 6:34 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Cz sty 24, 2008 7:49 pm
Posty: 55
Lokalizacja: Jarocin
Czasami odnoszę wrażenie ze kolejne wersje IE powstają po to żeby webmasterom było trudniej, co chwile słychać ze pod IE wszystko sie rozjeżdża, źle sie wyświetla, masakra.
Cale szczęście, że popularność IE maleje.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: firefox a explorer
PostNapisane: Wt sty 06, 2009 7:52 pm 
Offline
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 19, 2008 11:51 am
Posty: 86
może napiszmy jako społeczność webmasterów do M$ list aby albo zaniechali dalszego rozwoju IE albo zrobili go kompatybilnym ze standardami internetowymi???

_________________
Jeżeli szczeliłem gafę popraw mnie na PW czy w wątku, gafy zdarzają się każdemu
Są 2 rzeczy nieskończone "for($a=0;$a<0;$a++){...}" i głupota ludzka, choć tą 1. można zakończyć za pomocą $a=-1;


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: firefox a explorer
PostNapisane: Wt sty 06, 2009 8:08 pm 
Offline
Przelotem
Przelotem

Dołączył(a): Śr kwi 18, 2007 9:06 am
Posty: 245
Raczej do tych którzy korzystają z IE6 zeby zaczeli instalowac aktualizacje


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: firefox a explorer
PostNapisane: Pt sty 16, 2009 1:12 pm 
Offline
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 19, 2008 11:51 am
Posty: 86
też fakt to może napiszmy 2 listy :?:

_________________
Jeżeli szczeliłem gafę popraw mnie na PW czy w wątku, gafy zdarzają się każdemu
Są 2 rzeczy nieskończone "for($a=0;$a<0;$a++){...}" i głupota ludzka, choć tą 1. można zakończyć za pomocą $a=-1;


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: firefox a explorer
PostNapisane: N sty 25, 2009 12:14 am 
Offline

Dołączył(a): Pt sty 09, 2009 5:09 pm
Posty: 6
ja mam podobny problem. Czcionki w IE są dużo większe niż w Mozilli czy Operze. Jakby tego było mało to jeszcze zanika tabelka stanowiąca tło pod newsy. Zostaje tylko warstwa najniższa czyli samo tło strona do obejrzenia tutaj może ktoś coś poradzi www.lso-zabno.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: firefox a explorer
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 2:13 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Wt lis 13, 2007 8:40 pm
Posty: 86
Kolejny problem:

kod:CSS

Kod:

#menu {
   width: 160px;
   margin-left: 180px;
   }

#menu li a {
   height: 31px;
     voice-family: ""}"";
     voice-family: inherit;
     height: 31px;
   text-decoration: none;
   font-family: Tahoma;
   font-size:15px;
   font-weight: 700;
   overflow: hidden;
   }   
   
#menu li a:link, #menu li a:visited {
   color: #468B34;
   display: block;
   padding: 0px 0 0 10px;
        background:  url(przycisk-a-sepia.jpg);
   border-bottom: 1px solid #D3CABD;
   }
   
#menu li a:hover {
   color: #468B34;
   padding: 0px 0 0 10px;
        background:  url(przycisk-a1.jpg);
   border-right: 1px solid #468B34;



Kod: HTML:
Kod:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"/>
<head>
<META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"/>
<META NAME="Keywords" CONTENT=""/>
<META NAME="Description" CONTENT=""/>
<META NAME="Robots" CONTENT="ALL, INDEX"/>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="webstylcss.css"/>
<title>Webstyl</title>
<!--[if lte IE 6]>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="iehacks.css" />
<![endif]-->
<!--[if IE 7]>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="ie7hacks.css" />
<![endif]-->

</head>

<body>
<div id="banner">
   <div id="menu">
      <ul>
         <li><A HREF="#" TARGET="_self">link1</A></li>
         <li><A HREF="#" TARGET="_self">link2</A></li>
         <li><A HREF="#" TARGET="_self">link3</A></li>
         <li><A HREF="#" TARGET="_self">link4</A></li>
         <li><A HREF="#" TARGET="_self">link5</A></li>
      </ul>   
   </div>
</div>
   <div class="listwa"></div>
      <div id="glownatlo">
         <div id="lewa">
            <div id="tyt1">O nas
            </div>
            <div id="adres">
            <p>
            Kontakt:<br/>
            <A HREF="#">Eltanianin(at)o2.pl</A>
            </p>
            </div>
         </div>
         <div id="prawa">
            <div id="pasekgora-p">
            </div>
               <div id="tresc">
         tresc tresc tresc
            </div>
         <div id="pasekdol-p">
      </div>   
   </div>
</div>
<div class="listwa"></div>   
<div id="stopka"></div>
</body>
</html>



Zastosowałem, jak widać tę wskazówkę od HERO, (rozumiem że ma to być wstawione do dokumentu HTML w sekcji <head>).
Cytuj:
<!--[if lte IE 6]>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="iehacks.css" />
<![endif]-->
<!--[if IE 7]>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="ie7hacks.css" />
<![endif]-->

odrębny CSS dla pier*&^..IE6
CSS:
Kod:
#menu {
   width: 160px;
   margin-left: 180px;
   }
   
#menu li a {
   height: 30px;
     voice-family: ""}"";
     voice-family: inherit;
     height: 30px;
   text-decoration: none;
   font-family: Tahoma;
   font-size:15px;
   font-weight: 700;
   overflow: hidden;
   }   
   
#menu li a:link, #menu li a:visited {
   color: #468B34;
   display: block;
   padding: 0px 0 0 10px;
   border-bottom: 1px solid #D3CABD;
   }
   
#menu li a:hover {
   color: #468B34;
   padding: 0px 0 0 10px;
   border-right: 1px solid #468B34;


Rozumiem że powinna być inna interpretacja weight: w IE6 niż w pozostałych i background: nie powinien być widoczny w IE6.
Jednak w IE6 widać nadal obrazek tła.

Jakby tego było mało, że IE6 widzi, to czego nie ma widzieć, to jeszcze robi niepożądane przerwy pomiędzy obrazkami tła umieszczonymi w
#menu li a {} oraz w
#menu li a:hover {}
Ratunku!!!!


Jeszce jedno; czy zastosowanie takiego zapisu:
CSS
Kod:
div {
padding:10px 0 0 0 !important; /*moz padding*/
padding:5px 0 0 0; /*IE padding*
}

nie będzie się dla odmiany kłócić z IE7?


offtopic:
htmlowiecii napisał(a):
też fakt to może napiszmy 2 listy :?:

Tak i niech to puszczą w telewizji "Trwam", albo jakimś innym TVN :P


R. :cry:


ps. Coraz bardziej skłaniam się do olania tych13,5% użytkowników IE6, mniejszość powinna dostosować się do standardu większości, tak jak w każdej demokracji :>

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: firefox a explorer
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 6:48 pm 
Offline
Przelotem
Przelotem

Dołączył(a): Śr kwi 18, 2007 9:06 am
Posty: 245
Jedna uwaga. To nie jest odrębny CSS dla IE tylko dodatkowy. W związku z tym twój główny CSS jest ładowany także w IE.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: firefox a explorer
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 8:50 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Wt lis 13, 2007 8:40 pm
Posty: 86
ooo_michal napisał(a):
Jedna uwaga. To nie jest odrębny CSS dla IE tylko dodatkowy. W związku z tym twój główny CSS jest ładowany także w IE.



Dobra, ok, w z związku z tym i powyższym co napisałem, jak obejść problem?


R. :wink:

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php