• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Layout- Pytanie.
PostNapisane: Cz maja 13, 2010 7:57 am 
Offline

Dołączył(a): Cz maja 13, 2010 7:38 am
Posty: 2
Witam zrobiłem wstępny projekt Layoutu, ale zastanawia mnie czy da sie takiego layouta wogole pociać i przygotować do uzytku. Wczesniej robiłem tylko proste strony i polegało to na wycieciu kawalka tła, logo, paska szukaj, menu głowne, srodkowe itd. tutaj tło jest juz jakby całym zdjeciem i na nim sa umieszczone te menu. Czy jest to mozliwe? i czy jest to trudne do wykonania? i czy jest tylko wymagana znajomosc XHTML I CSS czzy cos jeszcze?.

Link do zdjęcia: http://img193.imageshack.us/img193/5695/stronajs.jpg


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Layout- Pytanie.
PostNapisane: Cz maja 13, 2010 8:44 am 
Offline

Dołączył(a): Cz maja 13, 2010 7:38 am
Posty: 2
ewentualnie cos takiego : http://img294.imageshack.us/img294/6154/strona2lk.jpg i po najechaniu na link 1, 2, 3 rozwijało by sie menu. Czy jest to wykonalne z takim tłem zeby wszystko wyswietlalo sie jak nalezy?.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Layout- Pytanie.
PostNapisane: Pt maja 21, 2010 11:26 am 
Offline
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr wrz 23, 2009 9:02 am
Posty: 70
oczywiście problemem jest zawsze rozdzielczość monitora użytkownika. Pytanie co chcesz zrobić gdy przekroczy ona szerokość twojego layoutu. Najprościej było by jakieś przejście gradientem w kolor np. czarny. można też rozciągnąc obrazek na cały ekran ale to rodzi kolejne problemy plus obrazek tła powinien być wtedy w raczej dużej szerokości.

Można spróbować walnąć tło do diva-matki. A potem odpowiedznio dopasować elementy z półprzeźroczystym tłem(oczywiście gdy wybierasz opcje bez skalowania tła strony).

Można też do konkretnych elementów na stronie użyć przeźroczystego png jako tło. Tu ie będzie twoim wrogiem, nie obsługując transparentnego png poprawnie. Istnieją pewne obejścia tego problemu ale każde z nich powoduje jakieś niepożadane działanie strony tudzież bugi. Co nie znaczy oczywiście, że konkretny bug musi pojawić się w twoim przypadku.

tu masz pare informacji na temat transparentnego png i fixów dla ie

http://www.smashingmagazine.com/2008/04 ... eb-design/
http://www.dillerdesign.com/experiment/DD_belatedPNG/
http://www.sohtanaka.com/web-design/png ... cy-in-ie6/
http://pique.pl/2008/07/17/ie-png-fix-wersja-2/
http://www.webm.ag/2009/12/05/ie6-fixes ... nsparency/

treść po angielsku


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Layout- Pytanie.
PostNapisane: Pn lis 15, 2010 11:54 am 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Cz lis 04, 2010 9:41 am
Posty: 128
Lokalizacja: www.skrypty.pro
nietypowa jak na te czasy grafika
jesli chodzi o wycinanie, tu juz zaczyna sie wspolpraca z div-ami
a z tłem to wlasnie albo czarny gradient, albo mega szeroki obrazek

_________________
Profesjonalne Skrypty PHP pomagające w pozycjonowaniu, na których postawisz zaplecze czy własną stronę internetową lub portal.
http://www.skrypty.pro
Obiecany rentowny najlepszy Program Partnerski
http://skrypty.pro/pl/static/program-partnerski.html


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php