• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: mam serwer chce domene
PostNapisane: Śr maja 13, 2009 8:41 pm 
Offline

Dołączył(a): Cz lip 24, 2008 9:24 am
Posty: 15
Czesć,
nie wiem czy trafiłam na dobry dział, jeśli nie to przepraszam. Mój problem brzmi tak: znajomy zlecił jakiemuś beznadziejnemu człowiekowi wykonanie dla niego strony, zarejestrowanie domeny oraz załadowanie jej na serwer. Niestety nie mogli się dogadać i stanęło na tym, że koleś zrobił jako tako stronę, wykupił domenę i zerwali kontakt. Mając wszystkiego dość poprosił mnie czy nie dałabym rady coś pokombinować, poczytać i pomóc mu, żeby jego domena miała serwer. Zaproponowałam mu konto na republika.pl założyłam już nawet ale nie wiem co dalej robić? Teraz jak wybiorę sobie adres strony na darmowym koncie to będzie się kończył na "republika.pl" a on płacił przecież za profesjonalną domenę. I ostatnie moje pytanie czy jestem cokolwiek w stanie zrobić nie znając loginu ani hasła (o ile się coś takiego podaje) na nazwa.pl (tam gdzie była rejestrowana domena)?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mam serwer chce domene
PostNapisane: Śr maja 13, 2009 11:10 pm 
Offline
Działa
Działa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn wrz 09, 2002 11:13 am
Posty: 801
Lokalizacja: Kraków
sprawa jest prosta musisz przypisać domenę do konta. Daruj sobie darmowe hostingi. Za grosze możesz mieć konto na rok w polsce lub za granicą (polecam USA).

ale wracając do tematu:
:arrow: Logujesz sie do panelu administracyjnego domeny w serwisie gdzie masz wykupioną domenę np ovh.pl itd i w odpowiednim miejscu wpisjesz DNSy serwera na którym masz (wykupiony) hosting. Działa prawie od ręki.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mam serwer chce domene
PostNapisane: Cz maja 14, 2009 6:00 am 
Offline

Dołączył(a): Cz lip 24, 2008 9:24 am
Posty: 15
ok, no więc co doradzasz jeśli nie republika.pl? Tylko może z polskich kont... i nie jakichś bardzo drogich:)?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mam serwer chce domene
PostNapisane: Cz maja 14, 2009 8:15 am 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 03, 2008 2:01 pm
Posty: 262
Lokalizacja: Malbork
Ja powiem tak.
Wszystkie dostępy musisz mieć. Do konta domenki i serwera :-D
Co do samego serwera to trzeba by coś kupić, jeżeli strona będzie jakaś małej firmy to polecam nawet jakieś przyczajenie się na promocję typu serwery dla firm za 0zł, oczywiście nie musisz potem przedłużać nic, a nawet poszukać innych promocji.
Jeżeli chcesz już jakiś konkretniejszy mniejszy serwer to ja polecam, http://linuxpl.com/ sam mam i jestem zadowolony, oczywiście jest zawsze jeszcze dedyk, ale jak narazie jesteśmy na parkowaniu domeny to myślę, że Linuxpl.Com spełni Twoje oczekiwania, i cieszę się, że jako Kobieta( Wnioskując po Twoich postach) idziesz w tym kierunku.

_________________
Sprzątanie Gdynia/Gdańsk
Studio Nagrań w Gdańsku
Michał Ardziejewski - Programista Aplikacji Internetowych
ForumFlash.pl - Alligator Flash Designer 8


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mam serwer chce domene
PostNapisane: Cz maja 14, 2009 1:00 pm 
Offline

Dołączył(a): Cz lip 24, 2008 9:24 am
Posty: 15
No więc tak: zdobyłam login i hasło do nazwa.pl. W zakładce "Twoje serwery" jest napisane że nie mam takiej usługi, w zakładce "Twoje strony www" również to samo, w zakładce "Twoje domeny" widzę, że jest ona zarejestrowana do 2010r. Czyli teraz mam wykupić sam serwer (bo domene już mam) na www.linuxpl.com, tak? i co dalej? mam załadować pliki na ten serwer, jak już zapłacę, a potem na www.nazwa.pl wpisać adresy DNS serwera? i będzie gotowe?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mam serwer chce domene
PostNapisane: Cz maja 14, 2009 5:27 pm 
Offline
Działa
Działa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn wrz 09, 2002 11:13 am
Posty: 801
Lokalizacja: Kraków
tak :D

wykup hosting > wpisz nazwy dnsów, które otrzymasz (stworzysz tym samym powiązania serweraz domeną) - chwile to potrwa zanim zatrybi mniej wiecej kilka godzin > wrzucaj pliki

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mam serwer chce domene
PostNapisane: Pt maja 15, 2009 12:16 pm 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 03, 2008 2:01 pm
Posty: 262
Lokalizacja: Malbork
Dokładnie, w razie problemów pisz.
Powodzenia życzę :)

_________________
Sprzątanie Gdynia/Gdańsk
Studio Nagrań w Gdańsku
Michał Ardziejewski - Programista Aplikacji Internetowych
ForumFlash.pl - Alligator Flash Designer 8


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mam serwer chce domene
PostNapisane: So maja 16, 2009 5:09 pm 
Offline

Dołączył(a): Cz lip 24, 2008 9:24 am
Posty: 15
mam już domenę na nazwa.pl i do niej login i hasło. Wykupiłam też hosting na www.linuxpl.com, jeszcze nie zapłaciłam, ale przyszło mi powiadomienie na maila, że moje konto jest już aktywne na 7dniowym okresie próbnum, podano mi adresy DNS i wszystkie dane. Moje pytania brzmią

1. co teraz powinnam zrobić w pierwszej kolejności- wejść na nazwa.pl i tam dodać serwer (nie wiem jak) czy wejść na www.linuxcom.pl i tam dodać domenę?

2. Jak wchodzę na www.nazwa.pl w zakładkę Twoje serwery jest napisane "nie posiadasz" i pod spodem "zamów serwer"... ale ja już go mam, gdzie w takim razie wpisać te DNSy?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mam serwer chce domene
PostNapisane: So maja 16, 2009 6:01 pm 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 03, 2008 2:01 pm
Posty: 262
Lokalizacja: Malbork
Pierw dodaj domenkę, na serwie następnie na nazwa.pl DNS
Dasz radę, powodzenia

_________________
Sprzątanie Gdynia/Gdańsk
Studio Nagrań w Gdańsku
Michał Ardziejewski - Programista Aplikacji Internetowych
ForumFlash.pl - Alligator Flash Designer 8


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mam serwer chce domene
PostNapisane: Pn maja 18, 2009 2:48 pm 
Offline

Dołączył(a): Cz lip 24, 2008 9:24 am
Posty: 15
no więc tak, moje konto na linuxcom.pl jest aktywne i dodałam tam domenę. "Domena dodana poprawnie. DNSy dla dodanej domeny" i je podali. Teraz rozumiem, że mam działać na nazwa.pl. Tam jak wejdę w zakłedkę "Twoje serwery" to nadal nie mam żadnego i jest tylko opcja "zamów serwer". Gdzie mam dodać te dns-y?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mam serwer chce domene
PostNapisane: Pn maja 18, 2009 7:18 pm 
Offline

Dołączył(a): Cz lip 24, 2008 9:24 am
Posty: 15
na stronie nazwa.pl w pomocy znalazłam coś takiego: "przenoszenie usług" Na tej stronie możesz zgłosić przeniesienie nowej usługi (domeny lub serwera) z innego do Twojego Panelu Klienta NetArt. Czy jeśli tak jak w poprzedmnim poście napisalam chcę powiązać mój serwer z domeną, musze go tu zgłosić w częsci "Przeniesienie usługi do Twojego Panelu Klienta NetArt"?[/u]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mam serwer chce domene
PostNapisane: Wt maja 19, 2009 7:16 am 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 03, 2008 2:01 pm
Posty: 262
Lokalizacja: Malbork
Wiesz, nie wiem jak jest na nazwa.pl, jak wrócę ze szkoły wezmę sobie konto testowe i Ci powiem :)

_________________
Sprzątanie Gdynia/Gdańsk
Studio Nagrań w Gdańsku
Michał Ardziejewski - Programista Aplikacji Internetowych
ForumFlash.pl - Alligator Flash Designer 8


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mam serwer chce domene
PostNapisane: Wt maja 19, 2009 8:38 pm 
Offline

Dołączył(a): Cz lip 24, 2008 9:24 am
Posty: 15
i jak, sprawdzałeś? wiesz już, proszę pomóżcie...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mam serwer chce domene
PostNapisane: Wt maja 19, 2009 9:27 pm 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 03, 2008 2:01 pm
Posty: 262
Lokalizacja: Malbork
Sorki, ale dziś nie dałem rady, jutro napiszę ok. 16 jak wrócę, a może poszukaj tam na stronce coś w pomocy.

_________________
Sprzątanie Gdynia/Gdańsk
Studio Nagrań w Gdańsku
Michał Ardziejewski - Programista Aplikacji Internetowych
ForumFlash.pl - Alligator Flash Designer 8


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: mam serwer chce domene
PostNapisane: Śr maja 20, 2009 9:36 pm 
Offline

Dołączył(a): Cz lip 24, 2008 9:24 am
Posty: 15
ok. wszystko znalazłam w pomocy, ale pewnie i tak jeszcze będę miała dalsze problemy, więc nie zamykam ostatecznie tematu:). serdecznie dziękuję za pomoc i liczę na dalszą.
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php