• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dlaczego to działa? :)
PostNapisane: Pt maja 30, 2008 6:54 pm 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): Wt gru 11, 2007 9:59 pm
Posty: 131
Lokalizacja: zza rogu
Ostatnio trafiłem na taką stronkę. Wstawiam tu jej kod. Tam gdzie są trzy kropki to usunąłem adrey żeby komuś wstydu nie zrobić. I mam dwa pytania: dlaczego to działa i po co pisać strony zgodnie ze standardami skoro to działa.

Kod:
<DIV id=divStayTopRight style=POSITION: absolute>
<html>
<table  border=0 cellspacing=0 cellpadding=0>
  <tr>
    <td>
<iframe src=... width=300 height=250
  frameborder=0>
  </iframe>
   </td>
  </tr>

</table>
</html>
<SPAN style=FONT-SIZE: 5pt;  POSITION: absolute; RIGHT: 270px; TOP: 10px>

<A href=javascript:toggle_visibility()><b><font  color=violet size=2>[X]</font></b></A></SPAN> </DIV>
<SCRIPT type=text/javascript>
var verticalpos="fromtop"

function toggle_visibility() {
id = "divStayTopRight";
var e = document.getElementById(id);
if(e.style.display == "none")
e.style.display = "block";
else
e.style.display = "none";
}

function FloatTopDiv()
{
var startX = 345, startY = 103;
var ns = (navigator.appName.indexOf("Netscape") != -1);
var d = document;
function ml(id)
{
var el=d.getElementById?d.getElementById(id):d.all?d.all[id]:d.layers[id];
if(d.layers)el.style=el;
el.sP=function(x,y){this.style.right=x;this.style.top=y;};
el.x = startX;
if (verticalpos=="fromtop")
el.y = startY;
else{
el.y = ns ? pageYOffset + innerHeight : document.body.scrollTop + document.body.clientHeight;
el.y -= startY;
}
return el;
}
window.stayTopLeft=function()
{
if (verticalpos=="fromtop"){
var pY = ns ? pageYOffset : document.body.scrollTop;
ftlObj.y += (pY + startY - ftlObj.y)/8;
}
else{
var pY = ns ? pageYOffset + innerHeight : document.body.scrollTop + document.body.clientHeight;
ftlObj.y += (pY - startY - ftlObj.y)/8;
}
ftlObj.sP(ftlObj.x, ftlObj.y);
setTimeout("stayTopLeft()", 10);
}
ftlObj = ml("divStayTopRight");
stayTopLeft();
}
FloatTopDiv();
</SCRIPT>






<TITLE>Najlepsze klany w sa-mp 'ie</TITLE>
<META http-equiv="content-type" CONTENT="text/html; charset=window-1250">
<style TYPE="text/css"> <!--
a{color: #bbb; text-decoration: none }
a:hover{text-decoration: underline }
body,td,p,a{font-family: Arial}
--></style>
<script language="JavaScript" type="text/javascript"><!--
a = new String(self.location); if (a.indexOf("?we") != -1){(top.location == self.location) || (top.location = self.location);}//--></script>

<!-- (C) 2000-2006 ... / ver 11.1 / pp.toplista.pl / komputery-->
<script type="text/javascript">
var pp_..._identifier = new String('nGs64QCGUzHz5P5gJ_HdX7R5zeBy2YNq01K1WBl_zB3.67');
</script>
<script type="text/javascript" src="..."></script>
</head>
<BODY BGCOLOR=#000 TEXT=#666>

<script type="text/javascript">
var tylkoraz = 0;
function PopUp() {
    if (tylkoraz == 0) {
        window.open('http://gtanet.info', 'popup', 'menubar=yes,toolbar=yes,location=yes,directories=yes,status=yes,scrollbars=yes,resizable=yes').blur();
        tylkoraz = 1;
    }
}
document.onclick = PopUp;
</script>


<CENTER><font color="white">
<H1>Najlepsze klany w sa-mp 'ie!</H1>
<h4>Głosuj z tego samego adresu IP co 1 godzinę!</h4>

<h4>Wyniki toplisty resetowane są co 30 dni</h4>
<BR></font>


<table width="560px" border="0" cellspacing="0">
<td align="center">
<a href="http://gtanet.info/" target="_blank"><img  src="..." alt="GTAnet.info - Grand Theft Auto Multiplayer" border="0" width="60%"/></a>
</td><tr>

<td align="center"><iframe src="..." width="470" height="60"
  frameborder="0">
  </iframe></td><tr>

<td align="center"><u><font size="2" color="white">Oddaj głos na &rarr;<A HREF="/" >_AoA_ - Angels Of Apocalypse</A> &larr; Zagłosuj!</u></font><br>

</td><tr>
<td align="center"><iframe src="..." width="470" height="60"
  frameborder="0">
  </iframe></td><tr>
</table>


<center><!-- '"toplista.pl"' --><script type="text/javascript"><!--<![CDATA[
/* (c)AdOcean 2003-2007 */
if(location.protocol.substr(0,4)=='http')document.write(unescape('%3C')+'script id="Przestrze_ reklamowa.Toplista.pl.Komputery.Billboard_750x100" src="'+location.protocol+'//s1.ad.adocean.pl/_'+(new Date()).getTime()+'/ad.js?id=AnaQjKdKN60g59HFfDkvW29dY3CpUhIMxqpJwWkHNaj.67/x='+screen.width+'/y='+screen.height+'" type="text/javascript"'+unescape('%3E%3C')+'/script'+unescape('%3E'));
//]]>--></script></center></body>
</HTML>


Ps. Z tymi standardami to był żart. Początkujący niech potrakutują to w stylu "jak się nie robi".


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dlaczego to działa? :)
PostNapisane: Pt maja 30, 2008 8:54 pm 
Offline
Przelotem
Przelotem

Dołączył(a): Śr kwi 18, 2007 9:06 am
Posty: 245
Nie znam oodpopwiedzi na twoje pytania ale to jest bardzo dobry, może nawet trochę przesadzony przykład, jak nie robić stron i dla czegopowinno się trzymać standardów. Dla własnej wygody. Niech teraz autor zechce cokolwiek zmodyfikować... powodzenia mu życzę :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dlaczego to działa? :)
PostNapisane: Pt maja 30, 2008 11:32 pm 
Offline
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr gru 19, 2007 7:29 pm
Posty: 427
No dokładnie.
W pierwszej kolejności idzie o czystość kodu. W drugiej o jego modyfikacje. Strona zrobiona na tabelach ma jedną zasadniczą wadę:

1. Źle się ją czyta.
2. Fatalnie się ją modyfikuje.

Prawda jest taka że z dobrym kodem HTML i CSS można zrobić absolutnie wszystko. Dobry kod to taki w którym podmieniam plik CSS i nie poznaje własnej strony.
Jeżeli ktoś zadaje takie pytania jak Twoje, odsyłam go na ogół tutaj , oto CSS Zen Garden :-) Przeglądnij sobie kilka(naście ?) witryn z tego projektu :-)

http://www.mezzoblue.com/zengarden/alldesigns/

A teraz o co tu chodzi ? CSS Zen Garden wyznaje zasadę wg której należy oddzielić kod od jego prezentacji także wszystkie te strony które tam widzisz różnią się dwoma rzeczami:
1. Pliki graficzne
2. Kod CSS
Żeby projekt trafił na stronę, musi być dobry a kod HTML musi pozostać NIENARUSZONY. Wolno modyfikować tylko i wyłącznie CSS :-)

Miłego oglądania, ja gdy zobaczyłem ten "ogródek", stałem się wyznawcą standardów i priorytetem dla mnie jest zobaczenie zielonego napisu przy Validatorze :) (no chyba że już muszę zrobić [głównie w CSS czasami] jakiś brzydki kruczek pod IE ale HTML zawsze czysty i ładny).

Pozdrawiam
gorylek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php