Michał Fikus napisał(a):
To co będzie tutaj to już OT, sprostowanie z mojej strony tego co znalazło się w tym temacie jako OT, więcej nie będę wracał ani w ogóle zabierał tu głosu - jedyne czego będę szukał to odpowiedzi na zadane na początku pytanie - więc nie trudźcie się z odpisuwaniem.
Wybacz, ale zadałeś sporo pytań, w tym kilka skierowanych do mnie. Pozwolę więc sobie na nie odpowiedzieć, tak żeby zakończyć tą sprawę odpowiedziami, a nie pytaniami bez odpowiedzi.
Michał Fikus napisał(a):
wk -> mniemam, że to Ty, Wojtku.
Zgadza sie.
Michał Fikus napisał(a):
O czym mówię.... o pogoni za ilością materiałów, użytkowników, odwiedzin... wszystkiego co pomaga deklasować rywali (choć już chyba nie stanowią realnego zagrożenia). Odbywa się to kosztem jakości.
Żadna taka pogoń nie ma miejsca, nic nie jest pisane na siłę. Zresztą - "sposobem" na większą ilość użytkowników/odwiedzin czy zdeklasowanie rywali jest wysoka wartość artykułów i newsów, a nie ich ilość. I tutaj wszyscy o tym wiemy, codziennie publikacji nie doczekuje się sporo materiałów, dlatego właśnie, że są słabe.
Michał Fikus napisał(a):
Każdy kto zacznie czytać arty, dojdzie do wniosku, że właściwie są one napisane (w dużej mierze, nie wszystkie) niedbale. Nie będę przytaczał fragmentów - nie moja jest to rola. Każdy zainteresowany takowe znajdzie. Ew. jeśli naprawdę nie mógłby sobie ktoś poradzić, proszę PW - może w wolnym czasie wskaże.
To jest to co mówiłem wyżej - dyskusja tego typu nie ma sensu, albo rozmawiamy poważnie i o konkretach, albo będziemy się prześciagać - ty pisząc "serwis jest do bani", a ja: "serwis jest super". Tyle, że nic z tego nie wyjdzie ciekawego.
Michał Fikus napisał(a):
Obecna strona ma swoje lata... wiem, pamiętam jeszcze czasy InsideWeb. Przepisanie... poprawka dotychczas istniejących błędów nie byłaby tak trudna. Wprowadzenie nowego designu - owszem, jest bardziej pracochłonne. Lecz wierz mi, że dość dobrze orientuję się w okresie powstawania strony (zwłaszcza w kwestii pisania kodu).
Nowa wersja webinside będzie całkowitą nową wersją webinside - zmieniony zostanie silnik strony, grafika (co za tym idzie także kod), a zapewne także podział treści itd.
Michał Fikus napisał(a):
Cytuj:
20% userów WI używa np. Firefoxa, to też o czymś świadczy.
O czym to wg. Ciebie świaczy? Moim zdaniem o tym, że ta przeglądarka bardziej im odpowiada, jest bezieczniejsza a i jej funkcjonalność i rozszerzalność bije inne na głowe. Nie wiem doprawdy gdzie tu dopatrujesz się udziału WI.
Może fakt, że znaczną część userów WI ma rozmiar buta 43, też o czymś świadczy? END.
Świadczy to o tym, że:
- Serwis odwiedzają ludzie, którzy o standardach sieciowych mają jako takie pojęcie. Spora część z nich odwiedza dział WebStandards, ten, o którym poziomie nie chcesz pisać, gdyż zapewne uważasz go za daremny. Użytkownicy mówią jednak inaczej - po uruchomieniu WS na forum zjawiło się kilka osób, którzy znają się na rzeczy i którzy pomagają początkującym w tej tematyce.
- Oznacza to także, że tym ludziom odpowiada Webinside i dział WebStandards, gdyż oprócz Twojej właściwie nie spotkałem się nawet z negatywnymi opiniami nt. tego działu. Z pewnością nie jest doskonały i można go uczynić jeszcze lepszym.
- Tak wysoka ilość userów FF (2 razy wyższa niż na innych serwisach, procentowo) to także zasługa Webinside - promocji FF, Opery, standardów sieciowych, kampanii "Happy Browser", działu WS itd.
- Co do rozmiaru buta - niestety nie prowadzimy takich statystyk, jeśli uważasz, że to ważne i potrzebne to czekam na jakąś sensowną argumentację.
Michał Fikus napisał(a):
Czy ja wymagam od WI zgodności ze standardami?Zaznaczam tylko, że strona traktująca o standardach powinna je spełniać. Temu twierdzeniu sam przyznajesz słuszność. Doprawdy jednak nie wiem, gdzie widzisz bym tego wymagał.
Napisałeś:
Cytuj:
Choć jak sobie przypominam, że strona traktująca o webmasterswie, standardach itd. wciąż nie spełnia żadnych (nawet starych) standardów, to po co takie pytanie?
(Obciach, łapać się na własnej naiwności Razz)
Wybacz, ale nie odebrałem tego jako "tylko zaznaczenie", a bardziej pretensje, że WI nie spełnia standardów. To, że strona dla webmasterów (jak i każda inna) powinna spełniać standardy wszyscy tu wiedzą, nie musisz tego "tylko zaznaczać", jeszcze w taki sposób jak powyżej. Zwłaszcza, że ten temat był już poruszany na forum wcześniej.
Michał Fikus napisał(a):
Zapowiadał - zapowiadać mogę i ja.
Mylisz się. Ty nie możesz zapowiadać, że Webinside będzie spełniało standardy, gdyż to nie od Ciebie zależy.
Michał Fikus napisał(a):
Zapowiedzenie daję nadzieję, lecz nie usuwa problemu.
Oczywiście, chyba nikt tutaj nie myśli inaczej.
Michał Fikus napisał(a):
Czy był to pierwszy lepszy artykuł... w chwili obecnej (20:34) widnieje do niego link na stronie głównej jako ostatnio dodane. W ten sposób uznaje pierwszy lepszy - taki do którego link mnie doprowadził ze strony głównej, bez przeszukiwania całych zasobów WI.
Wydaje mi się (po aktywności na forum/w serwisie), że odwiedzasz WI dosyć często. Jeśli więc na bieżąco czytujesz ten serwis, to ciężko tutaj mówić wogóle o "pierwszym lepszym" artykule.. Jest to najnowszy artykuł, który faktycznie miał kilka błędów w php. Co ty robisz? Wchodzisz na forum, mówisz na podstawie "pierwszego lepszego" tekstu, że jakość wszystkich jest słaba, że serwis goni za statystykami, publikuje byle co i ile wlezie. Gdy zapytałem o konkretniejsze przykłady - mówisz, że każdy może poszukać sam.
Michał Fikus napisał(a):
Obawiam się, że przeceniasz moje możliwości. Skoro ten art jest "ostatnio dodany" (czyli najnowszy), to nie jestem w stanie wskazać nowszych artykułów.
Źle mnie zrozumiałeś, napisałem:
wk napisał(a):
Najlepiej będzie chyba jak wskażesz te nowsze, ostatnie artykuły z błędami i o żenującym poziomie, wtedy będziemy mogli porozmawiać o konkretach
Chodziło mi o nowsze, ostatnio dodane artykuły na Webinside. Napisałem słowo "nowsze" i "ostatnie", byś nie wygrzebał najstarszego tekstu w dziale HTML i napisał, że jest neizgodny z XHTM'em i uczy złych nawyków. Wiem, że ten "pierwszy lepszy" tekst (o którym tutaj głównie mowa) jest najwnoszym artykułem w Webinside w tej chwili.
Michał Fikus napisał(a):
Przykro mi, że Ciebie zawiodłem. Więc nie porozmawiam "o konkretach". Ale jeśli nie zwróciłeś na to uwagi, że widnieje on jako najnowszy, a zatem wypowiadasz się bezznajomości tematu, to proszę nie udzielaj się.
Wydaje mi się, że nad prowadzeniem kulturalnej dyskusji musisz jeszcze popracować, twoje ironiczne wypowiedzi nie służą chyba niczemu, poza schodzeniem z tematu i obrażaniem innych użytkowników.