• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo

template->_php_include(): File ./../../../../quickselect.php does not exist or is empty

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Tworzenie gier w ActionScript
PostNapisane: N kwi 27, 2008 8:30 pm 
Przelotem
Przelotem

Marek, pytanie kieruje do Ciebie jako administratora tego forum(flash) Zastanawiam sie czy nie byloby dobrym pomyslem stworzenie dodatkowego poddzialu dotyczacego tylko i wylacznie tematyki tworzenia gier.
Orientujesz sie najlepiej w ruchu postow tej tematyki. Na tym forum moze nie bylo tego az tak duzo, ale przyznam ze na pierwszej stronie googli tez nie mozna znalezc scisle zadnego forum, ktore bylo by poswiecone wlasnie grom.
Mozna by rozeslac linki, troche to rozglosnic i byc moze kazdy kto sie interesuje wlasnie taka tematyka jako pierwsze forum odwiedzal by to... zreszta google tez by zrobilo swoje. Posegregowalo by sie kilka watkow, wrzuclio do niego i by sie krecilo... Co o tym myslisz?

Tytuł: Re: Tworzenie gier w ActionScript
PostNapisane: N kwi 27, 2008 9:41 pm 
Administrator

Moim zdaniem pomysł chybiony. Głównie z racji tego, że aby robić gry trzeba mieć ogólną bardzo dobrą wiedzę z programowania. Tym samym obok takiego działu również dobrze można by zrobić dział o projektowaniu zorientowanym obiektowo czy wzorcach projektowych. Poza tym poziom problemów reprezentowanych na forum nawet, jeśli dotyczą gier tyczy się zazwyczaj podstaw samego projektowania, co za tym idzie z powodzeniem mogą być zadawane w tym dziele, co dotychczas. Gdyby natomiast poziom pytania dotyczył bardzo złożonych kwestii to nie uzyskałbyś pomocy z kilku przyczyn, mogę Ci podać dwie główne:

Brak czasu na analizę i rozwiązanie problemu.
Niechęć dzielenia się wiedzą i rozwiązaniami pozwalającymi zarabiać spore pieniądze.

Ogólnie rzecz biorąc są granice, do których mogę udzielić bezinteresownej pomocy. :)

Dlatego nie widzę sensu istnienia takiego dodatkowego działu.

Tytuł: Re: Tworzenie gier w ActionScript
PostNapisane: Wt lis 04, 2008 3:36 pm 
Nowy
Nowy

Witam,
Chciałbym powiedzieć, że brakuje mi takiego tematu jak tworzenie gier, ale z drugiej strony popieram Maka_bf, ponieważ na tym forum znalazłem 95% rozwiązań moich problemów. Znaczy to, że twórca gry nie powinien tylko oczekiwać gotowych rozwiązań, ale zaczął analizować kody źródłowe, a co najważniejsze po poznaniu danego środowiska (języka, itp.) potrafił prawidłowo zadać pytanie na forum (oczywiście w odpowiednim dziale).
Piszę to, ponieważ mnie nauczono, że inteligencja to nie wiedzieć wszystko, ale wiedzieć gdzie to znaleźć.
Sam dużo czasu spędzam na przeszukiwaniu internetu za pomocą google i z doświadczenia wiem, że prawidłowo zadane pytanie, to klucz do sukcesu.

Strefa czasowa: UTC + 1