• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo

template->_php_include(): File ./../../../../quickselect.php does not exist or is empty

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Artykuły użytkowników
PostNapisane: Śr gru 27, 2006 1:43 pm 
Przelotem
Przelotem

Brakuje mi miejsca w którym użytkownicy mogli by umieszczać własne artykuły, linki do swoich tutoriali i przykładów. Przydał by się jakiś dział w którym można by było wrzuci wytwory swojej chorej wyobraźni i czekać na niszczącą krytykę ze strony innych użytkowników :lol:
Co wy na to?

Tytuł: Re: Artykuły użytkowników
PostNapisane: Śr gru 27, 2006 5:04 pm 
Przelotem
Przelotem

Ciekawe artykuły lub tutoriale możesz wysłać do redakcji i jeśli okażą się dobre to mogą zostać zamieszczone bezpośrednio w serwisie, a nie tylko na forum. Wtedy z pewnością więcej osób je przeczyta i ewentualnie podda "niszczącej krytyce" - jak to określiłeś.

PostNapisane: Cz sty 18, 2007 11:53 pm 
Administrator

Dokładnie, na taką współpracę zawsze byliśmy i jesteśmy otwarci :)))

PostNapisane: Wt sty 30, 2007 1:19 am 
Nowy
Nowy

Witam

W sumie jestem tu od niedawna (na forum), ale sądzę, że mógłbym napisać kurs zaawansowanego JS o (mniej więcej ;) ) takim konspekcie:
1. Wstęp
- dla kogo ten kurs (jaki stan wiedzy dot. JS i PHP lub innych Server Side)
- co w nim będzie zawarte
- narzędzia do wykorzystania
- ogólne założenia
2. Skrypty JS a zasady dostępności
- teoria nt. pisania skryptów, które mają być ułatwieniem i których wyłączenie nie spowoduje utraty funkcjonalności strony (poparte przykładami)
3. Model DOM i AJAX
- wyjaśnienie co to takiego DOM i jak to wykorzystać (przykłady)
- wprowadzenie do funkcjonalności zwanej AJAX (co to takiego, dlaczego AJAX, z czym to się je - przykłady)
- praktyczne zastosowanie AJAX w połączeniu z PHP (lub PERL lub ASP lub ASP.NET, ale chyba większość woli PHP, z resztą skrypty będą raczej proste i łatwo będzie je przenieść na inne języki)
- współpraca z WebServices (.NET)
4. Klasy i Instancje
- tworzenie klas, prototypów... ogólnie wszystko co z tym związane
- wykorzystanie klas w kodzie zewnętrznym (instancje), przykłady
5. Konkretne przykłady praktycznego zastosowania poznanych wcześniej zagadnień.

Całość będzie oparta na tym co samemu udało mi się nauczyć, myślę że uda mi się to napisać. Mam więc pytanie - czy jesteście zainteresowani czymś takim? Jeśli tak, to w jakiej formie miałbym to napisać? (formatowanie (x)html, w edytorze z formatowaniem tekstu, bez formatowania..., jakie kodowanie znaków, itp.). Jestem w stanie przygotować dość szybko pierwsze dwa rozdziały, 3-ci zajmie mi trochę czasu (przemyślane przykłady), o dalszych pomyślę, gdy będzie zainteresowanie. Może dodać coś w konspekcie, jakieś dodatkowe rzeczy (wolałbym nie opisywać konkretnych frameworków, ale jeśli będzie taka wola mogę się skupić na jednym, max 2-ch).

Co wogóle o tym myślicie? JS jest w sumie dość słabo opisany w sieci jeśli chodzi o zagadnienia odrobinę bardziej zaawansowane niż document.write ;) Zwłaszcza jeśli chodzi o kwestię dostępności.

pzdr.

PostNapisane: Wt sty 30, 2007 10:19 am 
Administrator

byłoby kapitalnie, jestem bardzo ZA :) format jest bez znaczenia, wystarczy zwykły HTML, albo jak Tobie wygodniej. Zgłaszam się na PW :)

Strefa czasowa: UTC + 1