• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z kodem php - aktywne zakładki menu
PostNapisane: Śr lis 02, 2011 10:20 am 
Offline

Dołączył(a): Śr lis 02, 2011 10:11 am
Posty: 1
Witam,

od tygodnia borykam się z problemem w kodzie menu. Jestem początkującym "php-owcem" i napisałem kod menu z aktywnymi zakładkami, ale ciągle wyskakują mi jakieś błędy w kodzie. Oto ten kod:

Kod:

class Strona
{
  public $zawartosc;
  public $slowa_kluczowe = 'maturalneABC, Korepetycje, polski, język polski, matura, testy, opracowania, lektury.';
  public $przyciski = array('Strona główna' => 'glowna.php',
             'Kontakt' => 'kontakt.php',
             'Usługi' => 'uslugi.php',
             'Mapa strony'=> 'mapa.php'
             );
                public function _set($nazwa, $wartosc)
    {
    $this->$nazwa = $wartosc;
    }
                  public function Wyswietl()
                  {
                 echo "<html>\n<head>\n";
                 $this->WyswietlTytul();
                 $this->Wyswietlslowa_kluczowe();
                 echo"</head>\n<body>\n";
                 $this->WyswietlNaglowek();
                 $this->WyswietlMenu($this->przyciski);
                   echo $this->zawartosc;
                 echo "</body>\n</html>\n";
                   }
                  
                   public function WyswietlSlowaKluczowe()
                  
                   {
              echo "meta name=\"keywords\" content=\"".htmlentities($this->slowa_kluczowe)."\" />";
             }
            
}
?>
<?php
public function WyswietlMenu($przyciski) {
echo "<div id='menu'>";
$szerokosc = 100/count($przyciski);


foreach ($przyciski as $nazwa=>$url)
{
$this->WyswietlPrzycisk($szerokosc, $nazwa, $url,
              !$this->CzyToAktualnyURL($url)
);
{
  if(strpos($_SERVER['PHP_SELF']. $url)==false)
  {
    return false;
  }
  else
  {
    return true;
  }
}
public function WyswietlPrzycisk($szerokosc, $nazwa, $url, $active = true);

{
  if($active):
  {
   
      echo "<td width = '".htmlentities($szerokosc)."%'>
            <a href = '".htmlentities($url)."'>
            <img src = 'm-logo.gif' alt = '".htmlentities($nazwa)."' border = '0'></a>
            <a href = '".htmlentities($url)."'><span class='menu'>$nazwa</span></a></td>";
    }
    else:
    {
     echo "<td width = '".htmlentities($szerokosc),"%'>
           <img src = 'boczne-logo.gif'>
           <span class='menu'>$nazwa</span></td>";
    }
  }
};
"</div>"




Błędy są w następujących linijkach:

Kod:
public function WyswietlMenu($przyciski) {
echo "<div id='menu'>";
$szerokosc = 100/count($przyciski);


Kod:
}
public function WyswietlPrzycisk($szerokosc, $nazwa, $url, $active = true);

{


Część już naprawiłem, ale chyba są jeszcze jakieś błędy. Będę wdzięczny za pomoc.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php