• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Skrypt do kontroli zdarzeń onmouseover
PostNapisane: Wt sie 16, 2011 1:22 pm 
Offline

Dołączył(a): So paź 10, 2009 9:44 am
Posty: 6
Witam,

Zrobiłem menu w gimpie przy użycia filtra image map
wszystko pięknie działa, ale chciałbym dodać jakiś efekt podczas najeżdżania kursorem na napis w menu.
Wiem, że trzeba zastosować do tego skrypt kontrolujący onmouseover, ale takowego nie znalazłem w sieci, może ktoś robił coś podobnego i mógłby poratować?
Oto kod:

<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css"/>
</head>

<body>
<div id="container">
<div id="node1">

<img src="sciana0.jpg" width="980" height="522" border="0" usemap="#map" />

<map name="map">

<area shape="rect" coords="731,78,819,122" onmouseover="cien1.gif" onmouseout="cien2.gif" href="file:/news.html" />
</map>

</div>
</div>

</body>
</html>


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Skrypt do kontroli zdarzeń onmouseover
PostNapisane: Wt sie 23, 2011 10:48 am 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): So lip 31, 2010 8:48 am
Posty: 41
Witam

Kod:
<area shape="rect" coords="731,78,819,122" onmouseover="cien1.gif" onmouseout="cien2.gif" href="file:/news.html" />


w miejscach " onmouseover" i "onmouseout" nalezy wstawić skrypt javascript który będzie podmieniał obrazki.
Przykładowy scrypt (pisze z głowy czyli z niczego więc nie gwarantuje że zadziała ale idea ma być taka)
Utwórz plik js i podlinkuj go do strony np. "skrypt.js"
w scrypcie napisz:
Kod:
var x = 0;
function podmiana(x){
areaobraz = document.getElementById['areaobraz'];
if(x==1){
areaobraz.style.background = 'cien1.gif'
}else{
areaobraz.style.background = 'cien2.gif'
}
}

a w pliku html zmien
Kod:
<area id="areaobraz" shape="rect" coords="731,78,819,122" onmouseover="podmiana(1)" onmouseout="podmiana(2)" href="file:/news.html" />

do tego jeszcze można by pomieszać w cssie - ale sądzę że powyzsza idea może naprowadzi Cię na optymalne rozwiązanie.
pozdrawiam
Darek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Skrypt do kontroli zdarzeń onmouseover
PostNapisane: Śr lis 16, 2011 3:15 pm 
Offline

Dołączył(a): So paź 10, 2009 9:44 am
Posty: 6
Zrobiłem dokładnie, jak napisałeś i teraz nawet po najechaniu na obiekt nie zmienia się kursor :(

<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css"/>
<script type="text/javascript" src="skrypt.js"></script>
</head>
<body>

<div id="node1">
<img src="logo5.jpg" width="1011" height="1225" border="0" usemap="#map" />
<map name="map">
<area id="areaobraz" shape="rect" coords="731,78,819,122" onmouseover="podmiana(1)" onmouseout="podmiana(2)" href="file:/news.html" />
</map>
</div>
</html>


Utworzyłem plik skrypt.js
var x = 0;
function podmiana(x){
areaobraz = document.getElementById['areaobraz'];
if(x==1){
areaobraz.style.background = 'cien1.gif'
}else{
areaobraz.style.background = 'cien2.gif'
}
}


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php