• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: osadzenie img w tabeli z margin-left?
PostNapisane: So wrz 11, 2010 4:17 pm 
Offline

Dołączył(a): So wrz 11, 2010 3:59 pm
Posty: 2
Jestem nowym użytkownikiem także witam wszystkich forumowiczów.

Ciężko było mi opisać mój problem w temacie a chodzi mi o coś takiego:

aby było szybciej i prościej przedstawię img mojego problemu

chciałbym aby było tak:

Obrazek

A mam tak:

Obrazek

To co zrobiłem to dałem tabele, w lewej komórce ustawiłem background white, a do prawej dodałem zdjęcie.
wiedziałem, że będzie przerwa spowodowana tabelą (obramowanie dałem na 0), ale myślałem, że jak dodam klase do zdjęcia np.

.img{

margin-left:-15px;
}

to wejdzie on w lewą strone na część lewej komórki i będzie dobrze jednak nie spodziewałem się że img przesunie się w lewo ale schowa się pod lewą komórką ;/

I tutaj mam do Was pytanie co trzeba by zrobić albo jak żeby to zadziałało.

Dodam,że niedawno zacząłem się uczyć css i html i nie mam jeszcze w tym wprawy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: osadzenie img w tabeli z margin-left?
PostNapisane: N wrz 12, 2010 12:00 am 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): So lip 31, 2010 8:48 am
Posty: 41
Witam.
Podaj cały kod xHtml oraz CSS jaki masz, zobaczę co da się zrobić. Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: osadzenie img w tabeli z margin-left?
PostNapisane: Pn wrz 13, 2010 8:56 am 
Offline

Dołączył(a): So wrz 11, 2010 3:59 pm
Posty: 2
Dzięki za zainteresowanie ale już sobie poradziłem zrobiłem tak:

Wyciąłem tą cześć z lewej strony i kółkami jako 1 część wsadziłem w div ustawiłem odpowiednio padding aby tekst nie nachodził mi na kółka zrobiłem opływanie z lewej strony aby drugi div mógł wskoczyć po lewo i działa ;]. Na dole dodałem jeszcze stopkę i ustawiłem clear:both działa bez zarzutu :).

A jeżeli byłbyś tak dobry to mógłbyś mi wyjaśnić o co biega z overflow:hidden bo często i gęsto to widzę wraz z flow.

Pozdrawiam.

EDIT:

Już wiec co to oznacza znalazłem w google, a mam inne pytanie co to są za jednostki 'em' znalazlem tylko to ale mało mi to mówi
em - aktualna wielkość liter stosowane w css.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php