• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [CSS] Problem z ustawieniem diva
PostNapisane: Wt lip 27, 2010 5:20 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt lip 27, 2010 5:15 pm
Posty: 7
Mam problem tego typu, że nie mogę sprawić, by div drugi zawsze był pod divem pierwszym.

Np. kiedy ustawiam górny margines dla diva pierwszego, to div ten "schodzi w dół", ale chowa się pod diva drugiego. A ma być tak, by div drugi przesunął się o wartość ustawionego marginesu.

Tak to wygląda:

Kod:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
<html>

   <head>
      <title></title>
      <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
      
      <style type="text/css">

      div.caly
      {
         width: 300px;
         height: 500px;
         border: 0;
         background: green;
      }
      
      div.pierwszy
      {
         width: 300px;
         border: 0;
         background: red;
         position: relative;
                        top: 15px;
      }
      
      div.drugi
      {
         width: 300px;
         border: 0;
         background: blue;
         position: relative;
         top: 10px;

      }
      
      </style>
   </head>
   
   <body>
   
   <div class="caly">
      <div class="pierwszy">
         pierwszy<br>
         pierwszy<br>
         pierwszy<br>
         pierwszy<br>
         pierwszy<br>
      </div>
      <div class="drugi">
         drugi<br>
         drugi<br>
         drugi<br>
      </div>
   </div>
   
   </body>
   
</html>


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [CSS] Problem z ustawieniem diva
PostNapisane: Śr lip 28, 2010 7:26 am 
Offline

Dołączył(a): Wt lip 27, 2010 5:53 pm
Posty: 17
Lokalizacja: Radom
Jeżeli zrozumiałem, że chcesz obniżyć diva pierwszy, ale tym samym, żeby obniżył się i drugi to osobiście bym zaproponował ustawienie:

div.caly
{
width: 300px;
height: 500px;
border: 0;
background: green;
padding-top:50px;
}
I usunąłbym atrybuty position: relative.
Ponadto jeżeli używasz top to position absolute, ale to nie jest miejsce na zastosowanie tej opcji. Proponuję jeszcze zmienić:
top:10px; na margin-top:10px.
Mam nadzieję, że pomogłem ;)

_________________
http://www.advertz.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [CSS] Problem z ustawieniem diva
PostNapisane: So lip 31, 2010 12:46 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt lip 27, 2010 5:15 pm
Posty: 7
Tak, dzięki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php