• › Witaj Gościu
  • Jesteś niezalogowany (
  • Zaloguj 
  •  lub  

Logo


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: problem z menu rozwijanym... próbowałem wszystkiego i nic...
PostNapisane: Pt cze 04, 2010 11:42 am 
Offline

Dołączył(a): Pt cze 04, 2010 10:50 am
Posty: 4
Witam.
Przeszukałem wszystko co mi przychodziło do głowy, przeczytałem masę postów i tutoriali, niestety ciągle jestem w kropce... chciałbym wykonać menu poziome, rozwijane w dół, jednak zawartość podawana jest przez joomlę więc klasy i id elementów są narzucone z góry (gdybym mógł sam sobie nadać ID, nie byłoby problemu)... NIe jestem osobą, która zaczyna rozwiązywanie problemów od wołania o pomoc na forach, ale w tym przypadku już opadły mi ręce. Mam nadzieję, że w tym szanownym gronie znalazłaby się osoba skłonna mi pomóc :).
Bardzo chętnie pogadałbym o tym problemie na privie, ale obiecuję, że jak uda mi się osiągnąć zamierzony cel, wrzucę dokładny opis do wątku, może w przyszłości komuś się przyda :) ... W ramach wdzięczności mogę pomóc z językiem angielskim :) (przetłumaczyć, napisać, zrobić CV... ).

Problem:
menu wykonałem i działa bez zarzutów w FireFox'ie, jednak jak zwykle IE sobie nie radzi. Wiem, że chodzi o obsługę ":hover" na elementach innych niż "a", oraz, że można to obejść actionscriptem.
Nie wiem czemu, nie jestem w stanie tego zrobić, pewnie przez słabą znajomość AS ...

Budowa:
index.PHP

menu w postaci
<div class="menu_column">
<ul id="menulist_root" class="mainlevel">
<li></li>
<li>
<ul> </ul>
</li>
</ul>
</div>

CSS w postaci
.menu_column ul li ul {
display: none;
}
.menu_column ul li:hover > ul{
display: block;
}


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: problem z menu rozwijanym... próbowałem wszystkiego i nic...
PostNapisane: Pt cze 04, 2010 11:58 am 
Offline

Dołączył(a): Wt kwi 20, 2010 2:34 pm
Posty: 8
Lokalizacja: Tychy
<div class="menu_column">
<ul id="menulist_root" class="mainlevel">
<li></li>
<li>
<ul>
<li>podmenu</li>
</ul>

</li>
</ul>
</div>

CSS w postaci

body {
behavior:url("csshover.htc")
}


.menu_column ul li ul {
display: none;
}
.menu_column ul li:hover > ul{
display: block;
}

szukaj: behavior:url("csshover.htc")

Pozdrawiam

_________________
czyszczenie dywanów czyszczenie tapicerki


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: problem z menu rozwijanym... próbowałem wszystkiego i nic...
PostNapisane: Pt cze 04, 2010 1:19 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt cze 04, 2010 10:50 am
Posty: 4
Dzięki za odpowiedź. Nie spodziewałem się aż tak szybkiej :)
Ze smutkiem muszę jednak stwierdzić, że to rozwiązanie również ucieka przede mną i śmieje się zza rogu :( obadałem kilka tekstów o "behavior:url("csshover.htc")" i przyznam, że zapaliłem się strasznie, bo wydaje się to być prostą i skuteczną metodą... Jednak nadal coś mi nie wychodzi ...

wrzuciłem definicję do CCS'a (oczywiście plik htc wrzuciłem do odpowiednich folderów):
body{
behavior: url (csshover.htc);
}

i nic... do index'u:
<!--[if IE]>
<style type="text/css">
body {behavior: url(csshover.htc);}
</style>
<![endif]-->

i też nic...


Ostatnio edytowano N cze 06, 2010 10:54 am przez LameAss, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: problem z menu rozwijanym... próbowałem wszystkiego i nic...
PostNapisane: Pt cze 04, 2010 4:30 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt kwi 20, 2010 2:34 pm
Posty: 8
Lokalizacja: Tychy
Cytuj:
... (oczywiście plik htc wrzuciłem do odpowiednich folderów)


Według mnie nie masz.
Sprawdź może jest pod inna nazwą, może masz literówkę.

spróbuj też zamienić:
.menu_column ul li:hover > ul{
.menu_column ul li:hover ul{


pozdr.

_________________
czyszczenie dywanów czyszczenie tapicerki


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: problem z menu rozwijanym... próbowałem wszystkiego i nic...
PostNapisane: Pt cze 04, 2010 6:27 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt cze 04, 2010 10:50 am
Posty: 4
Cóż... jestem oficjalnie zmiażdżony... plik htc jest w dobrym miejscu, dla pewności wrzuciłem w dwa miejsca (folder z index'em i folder z css'em) oraz zlinkowałem w index'ie i css'ie oba :) ... żeby było śmieszniej, kiedy sprawdzam taką konstrukcję odpalając stronę z dysku (oczywiście bez joomli, a jedynie z konstrukcją menu skopiowaną ze źródła strony), menu działa bez zarzutów... czy więc problemem może być serwer?? a może joomla gdzieś stoi na przeszkodzie... mam wrażenie, że rozwiązaniem jest jakiś banał, ale nie mam pomysłu gdzie on leży... królestwo za fixa :)

Mam nieodparte wrażenie, że będę musiał zrezygnować z kompatybilności z IE6 (pomimo, że wciąż ma ponad 15% udziału w rynku przeglądarek :/) ...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: problem z menu rozwijanym... próbowałem wszystkiego i nic...
PostNapisane: N cze 06, 2010 7:54 am 
Offline
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr wrz 23, 2009 9:02 am
Posty: 70
a nie pomyślałeś żeby pomiędzy znaczniki <li> dać <a></a> ? Czemu to akurat na li musisz mieć hover


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: problem z menu rozwijanym... próbowałem wszystkiego i nic...
PostNapisane: N cze 06, 2010 8:08 am 
Offline

Dołączył(a): Wt kwi 20, 2010 2:34 pm
Posty: 8
Lokalizacja: Tychy
The requested URL /joomla_test/csshover.htc was not found on this server.

Być może ustawienia serwera www blokują przesłanie pliku.

Udział ie6 w rynku przeglądarek na dzień dzisiejszy 5.5%

Pozdrawaiam.

_________________
czyszczenie dywanów czyszczenie tapicerki


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: problem z menu rozwijanym... próbowałem wszystkiego i nic...
PostNapisane: N cze 06, 2010 10:54 am 
Offline

Dołączył(a): Pt cze 04, 2010 10:50 am
Posty: 4
Dzięki bardzo Panowie.
Póki co zastosowałem rozwiązanie joomlowe, ale jeszcze postaram się rozwiązać ten problem "po ludzku" :) ... a csshover.htc już usunąłem (moduł go nie wymaga)...
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Polecamy












Powered by phpBB
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Not able to open ./cache/data_global.php